event Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 bakterie, pozywka to pozywka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Negatywne tzn? baktrie probiotyczne namnoża się w kosmicznej ilości? wódka je otruje i padną? inne bakterie zjedzą wódkę namnożą się i zjedza probiotyczne? probiotyczne są abstynentami i nikomu nie pozwolą ruszyć wódki wiec rybki bedą pływać pijane? i kilka innych mozliwości.... A co z VSV Też nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) W opisie jest,że VSV nie należy łączyć z metodą probiotyczną. http://www.aquaforest.eu/images/Przewodnik.pdf Edytowane 3 Listopada 2012 przez inmar (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Nie polecają łaczenia. Ale dlaczego? przecież VSV czy Vodka to też metody probiotyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Ale to nie są wtedy dwie jednocześnie ? Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 eventowi chodzilo o bakterie , nie wiadomo jednak czy w soli nie ma dodatkowej odzywki. Wtedy lanie wodki mogloby rzeczywiscie zaszkodzic. Z drugiej strony nie wiadomo co to za cudowne bakterie siedza w tej soli... moze akurat one preferuja inna diete Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Czyli chodzi o to żeby nie stosować vódki/vsv na soli AF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 W soli pewnie jest i odżywka, bo można metodę też stosować osobno podając i bakterie i odżywkę.Przynajmniej tak zrozumiałam. Tylko teraz nie wiem czy wódki nie mozna stosowac z tylko z solą (bo tam jest odzywka (chyba)), czy też z tymi bakteriami. Jeśli to chodzi o bakterie to VSV jest nie polecane. A ine metody dozowania przyswajalnego węgla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remi61 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 No3:Po4-x Cytuj 160x60x60; pompa obiegowa AM2500; SUMP 80 litrów; oświetlenie 2 x HQI 150 + aktynika; cyrkulacja 3 pompy 12000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Czy stosowanie Rowa Phos itp ma sens? Pytanie słuszne i kompletnie nie rozumiem dlaczego poprzednik za próbę odpowiedzi dostał (-). Moim zdaniem używanie adsorberów Po4 ma sens tylko i wyłącznie w sytuacjach kryzysowych np.: coś padło lub pada i poziom fosforanów rośnie niebezpiecznie zagrażając życiu reszty zwierząt. Podczas normalnego funkcjonowania zbiornika tego typu działanie zaburza równowagę NO3-Po4 doprowadzając np. do sytuacji NO3=XX a Po4=0. Dlaczego tak twierdzę? Żeby zejść z NO3 niezbędne jest PO4, temu chyba nikt nie zaprzeczy niezależnie od metody kontroli NO3 i Po4 (Zeo, Kulki, VSV czy moja ulubiona Vodka method), zbijając niezależnie Po4 pozbawiamy się możliwości obniżenia NO3. Przykład z mojego zbiornika, dość mocno obciążonego 4 pokolce + 18 innych ryb (sam Hepasus ma koło 20 cm i jak się załatwia to zostawia kawałek ołówka za sobą ) Otóż mój zbiornik nie widział nigdy żadnego adsorbera Po4 a poziom Po4 z dzisiejszego pomiaru to 0,02. Poziom PO4 traktuję jako wyznacznik ilości wódki, przy 13ml na dobę NO3 i Po4 za nic nie chce być powyżej 0,00. Przy 12ml na dobę No3 mam gdzieś pomiędzy 0,2 i 0,5 a Po4 pomiędzy 0,01 a 0,03. Zauważyłem dość lakoniczną wypowiedź jednego z moderatorów „żaden alkohol”, dość długo zastanawiałem się co autor miał na myśli i chyba już wiem – wygląda na to że nie można łączyć soli i probiotyki AF z Wódką ale może autor to rozwinie. W moim przypadku zarówno Prais, Deep Blue i od 4 miesięcy Red Sea Coral Pro przy wódce sprawdzają się rewelacyjnie. Szczególnie tą ostatnią sól mogę polecić, bo o ile w przypadku poprzednich wszystko było ok. to przy RSCP jest super. Pozdrawiam JPJ Edytowane 4 Listopada 2012 przez jjablonski (wyświetl historię edycji) Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Jarek bardzo ładny post Nie jestem przeciwnikiem wódki/vsv mój poprzedni post ściśle odnosił się do bakterii probiotycznych Aquaforest, przy których producent nie zaleca łączenia z alkoholem. Dodam, że same w sobie działają bardzo skutecznie. Wbrew przyzwyczajeniom z bakteriami nitryfikacyjnymi, dla podniesienia ich skutecznosci nie trzeba "bakterii pożytecznych" AF wspomagac alkoholem! O czym producent jasno informuje w swoich materiałach. Tutaj wklejam link do przewodnika poszczególnych produktów Aquaforest. pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Jarek, To co piszesz jest słuszne ale tylko wtedy gdy Stosujesz metody probiotyczne (Zeo, Kulki, VSV czy Vodka method czy metoda AF) Przy stosowaniu metody szybciej ubywa Ci fosforanów i wtedy one są wskażnikiem Ale nie zawsze tak jest Są tacy którzy stosują tylko Rowa i Purigen ,a nie probiotyczne metody. Te metody mają jeden zasadniczy minus. Dostarczając łatwo przyswajalnego węgla namnażamy bakterie. Biorąc pod uwagę liczbę gatunków szczepów itp nigdy nie mamy pewnosci co się w akwarium namnozyło. Zawsze jest jakiś margines ryzyka, że jest to coś groźnego dla zdrowia. Zauważ, że zarażenie (choroba) zależy Przede wszystkim od ilości bakterii z którymi się spotkasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Stosuję sól Aquaforest ponad 6 miesięcy i leję wódkę. Negatywów nie widzę. Dwa razy musiałem już dolewać azotan wapnia, ponieważ NO3 było 0. PO4 mam w miarę wysoko, ostatnio 0,11 ale chyba wyłazi z węgla aktywnego. Czytałem materiały instruktażowe firmy Aquaforest i mnie nie przekonały, żeby wódki nie lać. Producent promuje własną pożywkę opartą na monosacharydach czyli najprawdopodobniej glukozie i fruktozie. Według mnie takie same cukry jak w VSV. Tak samo nie przekonuje mnie zalecenie niestosowania adsorbentów opartych na tlenku glinu czyli np. PhosGuarda. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Jarku, absorberów nie stosujsz bo zastapiles je wódka a wynik PO4 nie jest wynikiem twojego zbiornika a jedynie dozowaną wóda. Wiec ... jak dla mnie nie ma roznicy czy usuwasz PO4 wodka czy rowa. Inna metoda tylko... A co do soli, wlasnie dlatego uwazam ze lepiej dozowac "cos" samemu a nie dostawac to "cos" z sola od porducenta i stale zyc w zagadce z czym to sie moze pogrysc, co to jest i ile tego jest :-) To nie jest niestety to samo monosacharydach a wodka choćby stosunek pierwiastków i ich wiazania. do Edytowane 4 Listopada 2012 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) @sledzik-wawa, częściowo masz rację. Niestety musiałem podeprzeć się netem. Tyle lat po szkole wiedza zanika. Za stroną: http://www.olchem.edu.pl/46i.pdf Cytaty: "Zatem czysty etanol jest niemal dwukrotnie bardziej wydajnym źródłem energii niż glukoza w reakcji całkowitego utleniania." "1 g słodyczy zawiera 90 % glukozy, zatem wartość energetyczna = 0,90×(-15,7 kJ/g) = -14,1 kJ/g. 1 g napoju alkoholowego zawiera 40 % etanolu, zatem jego wartość energetyczna = 0,40×(-29,7 kJ/g) = -11,9kJ/g. Zatem uwzględnienie rzeczywistego składu produktu żywnościowego prowadzi do wniosku, że słodycze są nie tylko mniej szkodliwe, ale i bardziej odżywcze niż napoje alkoholowe.." Koniec cytatów. Ale wódka jest łatwiej dostępna i w razie deprech można strzelić setę ... Edytowane 4 Listopada 2012 przez Włodzimierz (wyświetl historię edycji) Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Wlodek cos tu nie pasuje. Na zlotach chociazby, slodyczy nikt nie je tylko alkohol i wszyscy maja 40X wiecej energii Edytowane 4 Listopada 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Grześ, to nie energia, to wyższe stany świadomości W przeliczeniu na czysty etanol to z wódki jest więcej energii niż z glukozy. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Energię otrzymujemy ze spalania(może być po malutkim kawałku,stopniowa jak w oddychaniu komórkowym) Glukoza ma więcej węgli do spalenia, i na dodatek nie trzeba jej trawic i przekształcać. więc zdecydowanie jest najbardziej wydajna. Diabeł oczywiście tkwi w szczegółach których nie znamy. A too jest kilkanaście grubych tomów biochemii plus pewnie jeszcze ze dwa razy tyle do odkrycia w morskim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) No ale Wlodek sam cytowales: "Zatem czysty etanol jest niemal dwukrotnie bardziej wydajnym źródłem energii " :-) No wiec? :-) Ale wracajac, mylicie temat. Nie chcemy Wiecej Energii... Chcemy węgiel który palaszuja nasze bakterie. W metodzie jest istotna forma uwalnianai sie w/w jako pokarmu dla bakterii a nie kwestie wydajnosci energetycznej wodki do glukozy. Glukoze to sie za***iscie stosuje w kropluwce po imprezie alkoholowej :-) Kazdy po studiach medycznych to wie :-) Edytowane 4 Listopada 2012 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) "Zatem czysty etanol jest niemal dwukrotnie bardziej wydajnym źródłem energii " :-) biorąc pod uwagę gram substancji. Jak weżmiemy cząsteczkę czyli mol jest ODWROTNIE Problemem raczej nie jest energetyczność związku tylko znajomość szlaku metabolicznego określonej bakterii i wpływ danej substancji na inne organizmy i parametry wody A jako organiczny węgiek podaje się mnóstwo dziwnych specyfików Biekawe jakie efekty daje kroplówka glukozy do baniaka. Jakoś nie wierzę że nikt nigdy nie próbował Edytowane 4 Listopada 2012 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) TMK a lejesz do akwa mole czy gramy? Ja to bym proponowal akademickie rozwazania ograniczyc do minimum :-) Edytowane 4 Listopada 2012 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Poddaje się fakt leję roztwory procentowe a nie molowe. Ale jeszcze weżmy po uwagę cene zkg cukru otrzymamy pół kilo glukozy i chyba pół litra wódki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Pytanie czy glukoza nie zostawi w wodzie czegos ekstra, przy dawkach wodki... nie ma chyba z czym i po co kombinowac :_) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Ja też stawiam na wódkę. Wynika to z akademickich rozważań w linku, który podałem na poprzedniej stronie. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seal Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Mam pytanie, czy mozna stosowac rowaphos z purigenem w jednym reaktorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach