tdew Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 ano, znaczy tylko tyle że to Milliput wyprodukował klej dla Delteca, gdzie Deltec czy AM maja fabryki w których robi się klej? Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 mam jeszcze sto razy powtorzyc, ze mogli oba te kleje nawet eskimosi wyprodukowac co nie koniecznie musi oznaczac ten sam sklad. testowales chociaz ten drugi klej? masz porownanie aby powiedziec, ze milliput zachowuje sie identycznie tak samo? bo ja testowalem i wiem, ze tak nie jest. moze milliput i zlapie cos ale nie jest to identycznie ten sam klej i duzo latwiej sie rozpuszcza przy klejeniu, nie mamy przy nim mozliwosci manewrowania i dociskania pod woda bo cale akwarium zrobi sie metne, przy deltecu w pewnym stopniu mozemy pracowac w zanurzeniu i jedynie mala mgielka powstanie. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Używałem obu, z żadnym nie miałem problemów, nie widzę też różnic,nie rozumiem co się tak pieklisz, nie zauważyłem że ktoś już napisał że Miliput to to samo co Deltec. Za oceanem Deltec sprzedawany jest jako Aquascape Miliput Epoxy. Zresztą jest on często krytykowany za to że pyli w w akwa, nie powinno się go rozrabiać pod wodą i tyle. Można założyć że Miliput robi dla Delteca super klej a dla siebie badziew, ja tam w to nie wierzę, składu żadnego nie badałem bo i po co. Każdy stosuje co mu się podoba, bronię Miliputa bo uważam że to niezły klej kupowany bez pośredników i do tego kilka razy taniej. Terracota o najprawdopodobniej odpowiednik Delteca a standard AM. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Używałem obu, z żadnym nie miałem problemów, nie widzę też różnic,nie rozumiem co się tak pieklisz, nie zauważyłem że ktoś już napisał że Miliput to to samo co Deltec. Za oceanem Deltec sprzedawany jest jako Aquascape Miliput Epoxy. Zresztą jest on często krytykowany za to że pyli w w akwa, nie powinno się go rozrabiać pod wodą i tyle. Można założyć że Miliput robi dla Delteca super klej a dla siebie badziew, ja tam w to nie wierzę, składu żadnego nie badałem bo i po co. Każdy stosuje co mu się podoba, bronię Miliputa bo uważam że to niezły klej kupowany bez pośredników i do tego kilka razy taniej. Terracota o najprawdopodobniej odpowiednik Delteca a standard AM. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Miliputa bo uważam że to niezły klej kupowany bez pośredników i do tego kilka razy taniej. Terracota o najprawdopodobniej odpowiednik Delteca a standard AM.Pzdr Rzeczywiście kilka razy taniej, aquascape £4,94 a milliput £3,75. Nie mówię, ze milliput robi dla siebie badziew bo robi klej do innych zastosowań a dla delteca moze dodawać jakiś jeden składnik, który powoduje lepsze zachowanie sie w wodzie. Proste. Rob z Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Drogo coś w tej Anglii, w Polsce Milliputa kupię standardowo między 12-22 PLN (zależy od szczęścia bo póki co bazuje głównie na allegro) a Deltec pod 50.Choć musze przyznać że ostatnio chyba popyt wzrósł i coś ceny idą w górę. Milliput jest sprzedawany jako klej z zastosowaniem w akwarystyce - wpisz sobie przykładowo w przeglądarkę Milliput Construction Epoxy Standard Yellow Grey. Poza tym to tylko klej. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 w anglii jest na bogato bo za 5 funciakow ale w Polsce jest roznica 30pln na paczce a to juz sporo - a jezeli mam byc ofiara marketingu i placic za cos rownie skutecznego i "prawie dokladnie bez 1 skladnika " samego to wole milliputa. Jezeli wolisz delteca to nim klej , nikt ci nie zabroni. Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2014 Dla leniwych http://milliput.pl/koralowce-reef/milliput-terracota/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
officer Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Dziśkleiłem milliputem terracotązakupione 3 sztuki żeby było śmieszniej zamówione 10.08 doszło dopiero dziś 25.08 i to przy wyborze przesyłki priorytetowej.Zamawiałem bezpośrednio ze strony producenta to jakie wymówki wymyślał Pan podczas telefonicznych dlaczego klej jeszcze nie doszedł a ponoć wysłany 11.08 to czysta żenada i paranoja. mniejsza z tym. Dziś o 10wyrobiłem wszystko wedle przepisu, martwa skała, odpylona, przedmuchana i żeby była jesność całkowicie sucha etc.Podczas wyrabiania klej jakoś nie trzymał konsystencji jakby jeden składnik oddzielał sie od drugiego, zwiększenie ilości wody powodowało jedynie że spływała zabarwiona woda.Po x czasie gdy coś tam się zmieszało zacząłem kleić po czym odstawiłem i ruszyłem pół h temu czyli jakieś 8h po zakończeniu klejenia konstrukcji.I co ?i wszystko runęło nic się nie skleiło, klej nie trzymał się skałek... Nie warto oszczędzać na tym kleju ,nie polecam zarówno kleju jak i obsługi.Być może to złośliwosć sprzedawcy w zamian za ponaglanie przesyłki i dał mi klej po terminie. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/68186-50-litrow-wspomnienia-z-wakacji/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Podstawowe pytanie czy klej jest teraz po tylu godzinach twardy. Jeżeli tak to znaczy, że klejenie z Twojej strony jest nie prawidłowe. Zauważyłem, że klejenie tym klejem jak i CX do suchej skały jest mało wytrzymałe. Trzeba po prostu mieć zmoczoną skałę, a kleje należy "rosmarować" - one muszą się trzymać skały w momencie tego "rozsmarowywania" inaczej klej wysycha i odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 milliput trochę gorzej się rozrabia i klei od Aquascape (porównałem oba jednocześnie klejąc pod wodą). To nie jest to samo, choć rzeczywiście produkty są bardzo podobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luminigilstiejn Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam, Ja uzywam Grotech Corafix Super Fast Purple.Nie znam nic lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam, Ja uzywam Grotech Corafix Super Fast Purple.Nie znam nic lepszego. Grotecha miałem raz i nigdy więcej.. Po klejeniu cały dzień ręce śmierdzą. MIlliput Terracota jest ok, i czasem go używam. Ale trzeba dobrze umiejscowić na skale element klejony za pierwszym razem bo jak się rozciapie to już nie trzyma za dobrze. Najczęściej kleję jednak kropelką w żelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luminigilstiejn Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Po klejeniu nic nie wyczulem zeby mi rece smierdzialy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Widocznie to był jakiś inny model lub zmienili recepturę bo to było z 1,5 roku temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Ja kleję milliputem i wszystko się trzyma, nie wiem czemu macie takie problemy ? Powierzchnia klejona powinna być lekko zwilżona wodą. Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
officer Zgłoś Napisano 3 Września 2014 a ja dziś dla odmiany zamieniłem milliput na cx5 i czysta rewelacja!! Cytuj http://nano-reef.pl/topic/68186-50-litrow-wspomnienia-z-wakacji/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chilly Zgłoś Napisano 3 Września 2014 Niewiem czy to prawda ale słyszałem ze jak rozrabiasz cx5 to im cieplejsza woda tym szybciej zastyga , Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
officer Zgłoś Napisano 3 Września 2014 Nie wiem, ale lepiej zrobić rzadszy i jest mega spoko Cytuj http://nano-reef.pl/topic/68186-50-litrow-wspomnienia-z-wakacji/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Września 2014 CX5 się lubi starzeć,wtedy nie chce wiązać nawet po 30 minutach.Kupiłem też kiedyś Reef Bond i miałem podobnie a w środku prawdopodobnie to samo.Tak więc kleje bardzo dobre,ale trzeba uważać na datę produkcji. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 3 Września 2014 Najczęstrzym problemem klei typu CX5 to wilgoś w opakowaniu i dlatego może się później nie kleić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
officer Zgłoś Napisano 3 Września 2014 Ja miałem farta - świaża dostawa - wykładany na półeczki był w lerloy merlin , tylko co wnerwia to że w naczynku w którym się go rozrabia mieści się coraz mniej bo szybko wiąże nawet. Do bocznej ścianki dokładałem odstające elementy takie łapki do obsadzenia i powierzchnia nie sprzyjała klejeniu - stopkęklejonego kawałka ciap masą, przykładałem liczyłem do 100 i puszczałem .Dodam że dałem 17 zł za wiaderko 2kg. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/68186-50-litrow-wspomnienia-z-wakacji/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach