Skocz do zawartości
akwarystka

Favia traci tkankę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z favią, którą mam od ponad roku. Parę dni temu zaobserwowałam u niej ubytek tkanki na jednej z mordek, na dzień dzisiejszy obramówki kolejnych mordek wykazują oznaki zanikania tkanki. Zaznaczam, iż od kiedy u nas jest pięknie się rozrasta (pojawiają się nowe mordki, przyrasta do skały). Co może być przyczyną takiego stanu i co mogę zrobić aby uratować koral?

post-15262-0-88049600-1371901502_thumb.jpg

post-15262-0-58906500-1371901514_thumb.jpg

5522_6523.png

22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytnij chorą tkankę, wygląda na brown jelly infection, być może uszkodzenie mechaniczne albo poparzenie przez innego zwierzaka doprowadziło do infekcji - u siebie po wycięciu chorej tkany kąpałem jeszcze przez ok 20 minut w solance z roztworem płynu lugola.

Dziś już ładnie zarosły ubytki i koralowiec cieszy oko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to problem z wodą to kilka większych podmian i powinno być lepiej. Może to być jakiś krab dzikus ale zjadał by pewnie od brzegu a nie z góry , mogę też byc inne pasożyty ale nie wiem jakie.

Z krabem miałem przypadłość , złapał się wielkości pięści po około roku funkcjonowania akwarium . Mam jego zdjecia w pułapce a wcześniej nikt go nie widział w akwarium. Znikło mi kilka euphyli i acan, mało tego szkieletów tez nie było widac. Dopiero jak go złapałem to znalazłem jego kryjówkę ze szkieletami.

Jak woda to musi ktos z własnego doświadczenia podpowiedzieć.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma w pobliżu żadnego korala ani nie było uszkodzenia mechanicznego, to coś pojawiło się z dnia na dzień. Skoro my dajemy 1 kroplę jodu na 100l , to ile dać w celach dezynfekcyjnych na wiaderko 10-12l? Jak i czym najlepiej wyciąć chorą tkankę? ( mąż chce potraktować to łopatkowym wiertłem do drewna o odpowiednio większej średnicy)

Edytowane przez akwarystka (wyświetl historię edycji)

5522_6523.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berserk ma racje - to jest na 99% Brown Jelly. Na ebayu kupisz chloramfenicol-N. Kuracja chemicleanem tez przynosi efekty. Mozesz sprobowac kapieli zewnetrznej.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie wycinać tylko zastosować kąpiel w chemicleanie? Bo obawiam się że nim zamówię i przyślą ten specyfik z ebaya to sytuacja się pogorszy bo to zajmuje coraz większy obszar z dnia na dzień.

5522_6523.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega zastosowal standardowa dawke w zbiorniku glownym. Natomiast nie wiem jaka dawke zastosowac na stezona kapiel.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat obdarowałam kogoś resztką chemicleanu, muszę koniecznie kupić nowy. A co sądzisz o kąpieli jodowej?

5522_6523.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kąpiel ma zabezpieczyć "ranę" pozostawioną po cięciu i pomóc w regeneracji - nie wyleczyć :)

Pamiętaj aby chorą tkankę usunąć z małym zapasem zdrowej - w ten sposób zminimalizujesz możliwość przejścia choroby dalej pomimo wycięcia infekcji.

Na privie rozpisałem Ci szczegóły.

Edytowane przez BeRsErK (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze podpytam

Mam Metronidazol 0,5% 20 ml do iniekcji

Czy można z niego zrobić kąpiele, czy się nada na Brown Jelly ? A jeżeli tak to jakie dawki i ile kąpieli?

6376_6515.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jakis pasozyt.

Czasem plywaja w akwarium takie przezroczyste i gryza wszystko.

Pod mikroskopem fajnie wygladaja jak im flaki przez skore przeswituja.

Pozdrawiam:

Dominik T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja favia ma wyjaśniałe poletko od jakiegoś czasu.Nie wiem czy nie była przysypywana pisakiem,czy nadmiar światła,ale przeniosłem ją w inne miejsce postawiłem bardziej pionowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainfekowaną tkankę najlepiej usunąć twardą szczoteczką do zębów a następnie zdezynfekować kwasem borowym (3-4g/100ml ro)

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jutro akcja "Ratowanie favi" . Dremel i tarcza diamentowa jest, płyn lugola tylko na receptę więc będzie kąpiel w roztworze z jodu AF i potem kąpiel w roztworze glukozy. Trzymajcie kciuki, oby się udało. Ja mam za słabe nerwy do takiej pracy więc mój mąż będzie czynił honory a ja będę robić kąpiele.

5522_6523.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lugola jest też bez recepty - kupowałem w aptece i bez problemu sprzedali.

Do picia jest na wodzie RO i na receptę.

Do użytku zewnętrznego na wodzie RO z gliceryną i bez recepty.

Smarowałem nią ranę paletki - bez szkód dla zwierzaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o zastosowaniu rivanolu jako odkażalnika np. wypędzlowanie bezpośrednio uszkodzonej tkanki? W wielu dziedzinach się sprawdza ale czy można go zastosować w akwarium morskim względem korali?

5522_6523.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainfekowaną tkankę najlepiej usunąć twardą szczoteczką do zębów a następnie zdezynfekować kwasem borowym (3-4g/100ml ro)

Czyli chodzi by zdezynfekować 3% roztworem kwasu borowego? Pytam, bo znalazłam coś takiego jak "Borasol"

Dziękuję wszystkim za pomoc :) Zastosowałam puki co wariant ze szczoteczką i kwasem borowym. Zobaczymy co będzie się działo. Trzymajcie kciuki.

Edytowane przez akwarystka (wyświetl historię edycji)

5522_6523.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.