Ben_sage Zgłoś Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Witam Została u mnie testowo odpalona jebao i słychać jak chodzi według mnie chodzi na tyle cicho że wszystko inne ją zagłuszy już nie wspominając o moim komputerze. Według mnie jest cicha. Właśnie sobie znowu skracam grzebień ona trochę potrafi zabujać. http://www.youtube.com/watch?v=cBP_d6MTJKA&hd=1 Przy 260l robi fale o wysokości ok.12cm może na s2 albo s3 nie będzie tak walić ale tryb else też mi się podoba. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Koledzy co to moze byc. Jak wloze lapy do baniaka to pompa sie sama wylacza, np przy czyszczeniu szyb. Musze poruszać obudowa pompy żeby ruszyla ponownie. Mam ustawiony tryb w1-s2.Reklamować ja? Edytowane 18 Lutego 2014 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 może zasłaniasz jakoś fotorezystor i włącza sie tryb nocny ? Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Fotorezystora nie wkladalem. Rozebralem pompe. Czy przypadkiem nie dostalem pompy ze zlamana osia czy to ma tak wygladac?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Raczej tak. Zdjęcie z netu, ale jak będę w domu to się upewnię. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 A Ty nie masz czasem złamanej ośki wirnika? Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 A Ty nie masz czasem złamanej ośki wirnika? Pozdrawiam, Marek (z telefonu) heheh no to już chyba wynika ze zdjęć Piotrka i moich Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Ja to mam pecha. Dziwilo mnie to, ze raz ruszala a po kilku minutach sie wylaczaczala. Pierwszy raz sie spotykam ze zlamana oska a mialem juz mase pomp. Mam nadzieje, ze uznaja mi reklamacje. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 a długo ją masz w baniaku ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Dzis wlozylem ja pierwszy raz do zbiornika. Przyslali mi juz taka wadliwa. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 No to pisz od razu do sklepu, to też nie ich wina bo wiadomo że nikt nie rozbiera pomp żeby się upewnić czy wirnik jest cały. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Tak zrobilem, czekam na odpowiedz. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 heheh no to już chyba wynika ze zdjęć Piotrka i moich Ups, zarobiony jestem i zerkam tylko na subskrybowane tematy jednym okiem, nie doczytałem. Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Noo dobra. To teraz moja opinia - z własnego poletka Jak już gdzieś tam wspomniałem, stawiam u znajomej baniak od początku. W chwili obecnej trwa "kapanie" wody do zbiornika. I właśnie tutaj postanowiłem pobawić się WP40 żeby zobaczyć jak "zagracenie" baniaka wpłynie na wydajność w/w pompki. Test nr 1 - Zbiornik 160x60x70 - pusty (bez skały) wypełniony do połowy wodą. Pompka przyczepiona na krótkim boku w samym rogu. Klikając po opcjach na sterowniku udało mi się rozbujać baniak w/g mnie całkiem całkiem - max co udało mi się wykręcić chyba w ustawieniu W2/S2 i pokrętło na 35-40% to.... 10-11cm. Jutro zrobię film bo to naprawdę ciekawie wygląda. Jutro w baniaku wyląduje też skała - około 110-120 kg i pompka będzie ustawiona na przeciwko "wału" skalnego. Zobaczymy jak wtedy WP40 zabuja baniakiem Potwierdzam też opisywany minus (może nie duży minus ale no jednak słyszalny minusik). Po uruchomieniu pompki, poszedłem na dwór zapalić papieroska i jak wróciłem to 3 dorosłe osoby które zostały w domu szukały wibrującego telefonu ( zobaczymy czy "komórka na wibracji" zniknie jak za dwa dni odpalę obieg, odpieniacz i inne urządzenia) Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Test nr 2 W zbiorniku pojawiła się skała (oczywiście nie jest to finalne ustawienie). Pompka została w tym samym miejscu (róg na krótkim boku) wody w baniaku 60% Ustawienie pompki W1/S1 - pokrętło 40% Pompka pracuje już ciszej - w porównaniu do dnia wczorajszego. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 mam pytanie nie miałem czasu przeczytać ,całego tematu ,ale się zapytam ,jaki falownik WP-40 czy , WP-25 do akwarium o dł 110 x50x50 ,dziękuje za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 dwie WP25 do takiego wymiaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Marek, to wszystko zależy od ustawienia skały w baniaku, od umiejscowienia pompki oraz co najważniejsze od tego - jaki efekt chcesz osiągnąć. Do małych ruchów wydaje mi się że WP25 Ci wystarczy. Ale lepiej było by dwie WP25 albo jedna WP 40 Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jobberwalker Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 W zbiorniku dł. 110 myślę ze wp25 wystarczy. U mnie jest w 90cm skrecona wysłane z telefonu Cytuj ----------------------------------------------------------------- 110x60x50 330L + 70L sump; Jebao WP25 ; NJ2300; Reef Octopus 2000; lampa LED DIY 150W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Marek, to wszystko zależy od ustawienia skały w baniaku, od umiejscowienia pompki oraz co najważniejsze od tego - jaki efekt chcesz osiągnąć. Do małych ruchów wydaje mi się że WP25 Ci wystarczy. dokładnie ,skała ułożona standardowo tz.na tylnej ściance ,a pompka ,na bocznej ściance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollkrabbe Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Skoczek, czy tam jest komin na cała szerokość bocznej ściany? U mnie podczas testów przestaje falowac jak naleje do pełna. Nie mam grzebienia. Może to by trochę pomogło? Cytuj Biotop Północnozachodni Atlantyk http://nano-reef.pl/topic/44824-tu-poczatki-zimnej-rafy/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 No to jeśli już to proponuję jedną WP25 a jak nie spełni Twoich oczekiwań to dokupisz drugą. Ale do delikatnych ruchów jedna powinna być OK. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 No to jeśli już to proponuję jedną WP25 a jak nie spełni Twoich oczekiwań to dokupisz drugą. Ale do delikatnych ruchów jedna powinna być OK. ok dzięki za miesiąc się odezwę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Skoczek, czy tam jest komin na cała szerokość bocznej ściany? U mnie podczas testów przestaje falowac jak naleje do pełna. Nie mam grzebienia. Może to by trochę pomogło? Komin jest zewnętrzny. Docelowo planuję że pompka będzie po środku krótkiego boku tak, żeby tylny magnes był w kominie. Wtedy powinno na jednej pompce falować całe akfa. Po jutrze wrzucę filmik żeby Wam pokazać jak to wyszło finalnie. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom_Killer Zgłoś Napisano 20 Lutego 2014 Kilka dni temu przyjechała do mnie wp-40, zamówiłem razem z zasilaczem regulowanym - jakie moje wnioski. Zbiornik zupełnie inaczej się zachowuje, fajnie się wszystko buja, ale falownik u mnie nie mógł być po stronie komina - tylko z przeciwnej strony - powód - na tafli zbierały się jakieś "farflocle". Nie ustawiłem wysokich fal, mam około 3-4cm. Dobrze że zamówiłem zasilacz z regulowanym napięciem wyjściowym, w innym przypadku miałbym kocioł w zbiorniku. Ciekawy układ mi się zrobił bo woda faluje tak od 1/3 zbiornika w górę a przy samym dnie biega w koło zgodnie z nurtem który wyznacza woda z obiegówki. Mając teraz zapas mocy na falowniku wiem że poprzednie falowniki były za słabe. Zobaczymy czy po zmianie cyrkulacji, na moim zdaniem znacznei lepszą, pojawią się jakieś plagi. Pozdrawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach