Roman.P Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie likwidacja akwarium. Ale nie likwidacja jako likwidacja, tylko wystartowanie na nowo. Zbiornik zrobił się nudny. Z sentymentem wspominam czas kiedy każdy zwierzak mikroskopijnej wielkości przyrastał i rozwijał się. Każda szczepeczka była podglądana kilka razy dziennie, czy aby jest jej dobrze Ciągła kontrola parametrów, walka z plagami itd. to były emocje. A teraz nuda Panie, nuda. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szubi20 Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Oj chcialbym taka nude:-):-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Super się prezentuje piękne zdrowe korale i rybcie. Ale jak mówisz nuda więc idż za ciosem- dawaj od nowa. Za drugim razem będzie już łatwiej. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Oj chcialbym taka nude:-):-) Oj chyba nie chcesz tego tak na prawdę. Nasza pasja wymaga inwencji, kombinacji i działań. Stagnacja nudzi. A w każdej sytuacji fajnie jest bo jest o czym Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Sorki za off ale nie mogłem się powstrzymać... http://www.youtube.com/watch?v=64kQpQBofzE Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Doskonale Cię rozumie,sam często zmieniam,dokładam i coś kombinuję ale tak na prawdę to chyba bóg Cię opuścił,masz coś o czym większość marzy,czyli stabilny ,pełny życia fragment rafy,wiem że najpiękniejszym momentem jest tworzenie ale... Wyjedz gdzieś na min 2 tyg. albo zasłoń akwa kocem żeby nie patrzyć na niego,kup fajne nowe zwierzaki o wyglądzie kosmicznym a jak to nie pomoże to popatrz na zbiorniki świeżo założone i może docenisz to co masz Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Doskonale Cię rozumie,sam często zmieniam,dokładam i coś kombinuję ale tak na prawdę to chyba bóg Cię opuścił,masz coś o czym większość marzy,czyli stabilny ,pełny życia fragment rafy,wiem że najpiękniejszym momentem jest tworzenie ale... Wyjedz gdzieś na min 2 tyg. albo zasłoń akwa kocem żeby nie patrzyć na niego,kup fajne nowe zwierzaki o wyglądzie kosmicznym a jak to nie pomoże to popatrz na zbiorniki świeżo założone i może docenisz to co masz Cenię to co mam. Każdy zwierzak jest od maleńkości, tu nie było kupionych korali tylko szczepki.Kocham każdego z nich. A o wprowadzeniu nowych o kosmicznym wyglądzie mogę tylko marzyć.Brak miejsca. No jeszcze jest możliwość przesiadki na większe. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekk Zgłoś Napisano 8 Września 2013 BAU karmisz czymś korale? Cytuj Hodowla kotów brytyjskich Szczecin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxico Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Drożdżami Cytuj [url="http://www.myreefstats.com"][img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Roman, jak chcesz coś u siebie zmieniać, to tylko litraż na większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 8 Września 2013 [...] No jeszcze jest możliwość przesiadki na większe. Romku i to jest ścieżka którą powinieneś podążać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Kup sobie hqi akwarium odżyje i zacznie się coś dziać, po prostu brakuje ci nowinki jakiejś w baniaku...może przezroczystego silikonu,może nowych pomp albo wavebox a może po prostu szerszy baniak z możliwościami kombinacyjnymi? Po restarcie osiągniesz podobny wynik który by każdego zadowolił wiec czy to coś zmieni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Popatrzcie na nick'a Romana Większe idzie/ Roman musi coś budować. Obecne akwarium wygląda super - to jak będzie wyglądać następne? Robert pięknie wyczuł pierwszego posta tym kawałkiem "Rejsu". Edytowane 9 Września 2013 przez adam_s (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 9 Września 2013 zawsze możesz sprzeać korale, skałe, kupić nową, od nowa poukładac wszytsko, zmienić obsade itd . . . ale po co ? tylko dlatego że ci sie "znudziło" ? jedyne sensowne rozwiązanie to większy zbiornik, jak tylko masz możliwości żeby sobie taki sprawić, to na co czekasz ? Ps. chcesz innowacjim dołuż np, algaescruber i troche ryb , zmien częściowo obsade korali (np, wywal reszte miekkich, zrób same twarde, albo na odwrót)- przy okazji tego zabiegu, możesz torche skałe poprzestawiać jak sie da Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 9 Września 2013 Roman, albo większe ,albo nie kombinuj bo jest pięknie .A wyzwane jest i to nie byle jakie "jak długo zdołam utrzymać system "zobacz ile jest zbiorników starszych niż 4 -5 lat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Września 2013 BAU karmisz czymś korale? Od czasu do czasu podibio. (nie płuczę mrożonek) Roman, albo większe ,albo nie kombinuj bo jest pięknie .A wyzwane jest i to nie byle jakie "jak długo zdołam utrzymać system "zobacz ile jest zbiorników starszych niż 4 -5 lat ? Dajesz do myślenia. Odnośnie większego. Na długość to może i nie, ale brakuje mi głębi. 50 cm to porażka. Jeśli nastąpi zmiana to szerokość zbiornika 60-65 cm. zawsze możesz sprzeać korale, skałe, kupić nową, od nowa poukładac wszytsko, zmienić obsade itd . . . ale po co ? tylko dlatego że ci sie "znudziło" ? jedyne sensowne rozwiązanie to większy zbiornik, jak tylko masz możliwości żeby sobie taki sprawić, to na co czekasz ? Ps. chcesz innowacjim dołuż np, algaescruber i troche ryb , zmien częściowo obsade korali (np, wywal reszte miekkich, zrób same twarde, albo na odwrót)- przy okazji tego zabiegu, możesz torche skałe poprzestawiać jak sie da To też za mną chodzi. Zmiana obsady i aranżacji. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 9 Września 2013 Na długość to może i nie, ale brakuje mi głębi. 50 cm to porażka. Jeśli nastąpi zmiana to szerokość zbiornika 60-65 cm. A no wlasnie ma byc czuc glebie, po prostu za bardzo zaroslo. Osobiscie glebokie dal bym na tyle na ile mozna reka siegnac. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 9 Września 2013 Najważniejszy jest nie cel sam w sobie tylko dążenie do celu. Popieram BAU i jego nowe wyzwanie Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Ponieważ morszczyzna nauczyła mnie cierpliwości to zmiany nie odbędą się natychmiast już. Wszystko wymaga przemyślenia i zimnej kalkulacji no i oczywiście czasu. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snakecharner Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Ech z tą głębia :-) Mam w tej chwile akwarium 65 cm i chętnie bym zamienił na 55 aby tylko mieć 170 zamiast 130 długości :-( Cytuj 430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012 600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Każde wytłumaczenie na większy baniak jest dobre Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 15 Września 2013 Po przeczytaniu waszych rad na razie plan jest taki: Zmiana aranżacji i osady. Duże korale idą do sprzedaży i to razem ze skałami do których są przyrośnięte Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szubi20 Zgłoś Napisano 15 Września 2013 A juz jakies plany dotyczące nowej obsady są czy jeszcze nic nie myslałes?:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 15 Września 2013 Roman czekamy na decyzje. Wiadra, beczki i dwie ręce masz w gotowości u mnie. Reszta też pomoże i zbiornik przejdzie metamorfozę. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 15 Września 2013 Doskonale cię rozumiem, od pewnego czasu już Chodziły za mną Ustnikowate tak chodziły aż jedna Centropyga już u mnie się znalazła, a za jakiś czas pojawi się inny też Ustnik dla mnie w całym tym wszystkim bałaganie liczą się przede wszystkim Ryby, Krewetki czyli wszystko to co Mobilne Korale traktuje jako obsadę drugorzędną mogą być ale też nie muszą dlatego mam Miękkie bo w tym wypadku to mogę sobie trochę laskę położyć na parametrach i nic im się nie stanie a Twarde to już dawno by z bielały i piasek by tylko z nich ręką zrobił , jak wydaje ci się za małe to możesz powiększyć, zawsze co innego tam pomieścisz Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach