kim84 Zgłoś Napisano 2 Października 2013 witam witam.u kolegi zmieniliśmy lampę z 4x39 t5 na pandore hyperion i porobiło się coś dziwnego. akwa zarosło glonami. nie jest to cyjano, raczej wygląda na glony brunatne. załączam zdjęcia. parametry są w normie w weekend zrobimy badania i zobaczymy co pokaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 2 Października 2013 to jest podobne do cyjano które siadło na glonach przynajmniej z mojej perspektywy tak to wygląda. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Też mi to wygląda na cyjano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Dokładnie to wygląda jak cyjano na glonach nitkowatych. Masz w stopce niezbyt "dobre" parametry wody. Jeżeli takie są w akwarium to plaga nie jest niczym "dziwnym" i raczej nie chodzi o oświetlenie. Jeżeli jest już to wina światła to raczej nie jest to wina lampy tylko złego ustawienia lampy. Ale to już musi się wypowiedzieć ktoś kto akurat ma tą lub podobną lampę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Powiem tak po przeprowadzce też przy okzji zmieniałem lampe na mocniejszą i nie umie się teraz pozbyć dino a wygląda to właśnie na dino moim zdaniem ja już jestem trochę załamany tym i walcze z dino ale na razie bez skutku powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Jak dla mnie to piękne dino jest. Przy ledach to świństwo częściej wyskakuje, przynajmniej w moim przypadku. Edytowane 2 Października 2013 przez Artur32 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Ja zmieniałem z t5 na t5 tylko ze więcej świetlówek, ae ja jeszcze zmieniałem w tym samym czasie sól no i przeprowadzka a co się z tym wiąże że więcej wody ro no i teraz już nie wiem od czego te dino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Dokładnie to wygląda jak cyjano na glonach nitkowatych. Masz w stopce niezbyt "dobre" parametry wody. Jeżeli takie są w akwarium to plaga nie jest niczym "dziwnym" i raczej nie chodzi o oświetlenie. Jeżeli jest już to wina światła to raczej nie jest to wina lampy tylko złego ustawienia lampy. Ale to już musi się wypowiedzieć ktoś kto akurat ma tą lub podobną lampę. Przecież kim84 pisze,że to u kolegi,więc parametrów nie znamy . Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Najprawdopodobniej za szybko wystartowaliscie ze zbyt mocnym oświetleniem - lub czas świecenia jest za długi. Polecam nie wydłużać "dnia" ponad 9 godzin ze wschodami/zachodami oraz bardzo powoli aklimatyzować koralowce do nowego światła(jesli są). Nie piszesz nic o samym akwarium - parametrach wody, obsadzie, używanej soli itd... pozdrawiam Przemek Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Jak dla mnie to piękne dino jest. Przy ledach to świństwo częściej wyskakuje, przynajmniej w moim przypadku. To nie jest dino "Dino" wyglądają tak: To są standardowe, najczęściej spotykane w akwarium morskim czerwone cyjanobakterie: Cyjano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 2 Października 2013 I jak teraz patrzę na zdjęcie - to wygląda mi na to że naprawdę mocno świecicie..(za mocno). pozdrawiam Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Ile razy było to przerobione? to jest cyjano, tyle że świeże, dajcie mu tydzień to się przekonacie. najlepiej skrócić czas oświetlenia, tak jak koledzy piszą. Sam miałem taką przygodę, i musiałem odjąć aż 1,5 godz. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kim84 Zgłoś Napisano 2 Października 2013 dzięki za porady,skręce czas do 9godz i zobaczymy jaki będzie efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Powodzenia!! I daj znać jakie skutki!! Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 2 Października 2013 Konrad wiem co jak wygląda, mialem jedno i drugie. Zdjęcie kolegi jest robione przy ledach stąd taka barwa. Kolega napisał że jest to brunatne i jeśli się dobrze przyjrzysz to widać farfocle i nitki a nie kożuch, jeśli się mylę tym lepiej dla kolegi. To nie jest dino "Dino" wyglądają tak: To są standardowe, najczęściej spotykane w akwarium morskim czerwone cyjanobakterie: Cyjano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kim84 Zgłoś Napisano 3 Października 2013 Więc to było zdjęcie robione u kolegi. parametry sprawdziliśmy i są w normie. NIE JEST TO CYJANO. MIAŁEM JAKIS CZAS TEMU CYJANO U SIEBIE TEŻ POD LEDAMI I WYGLĄDAŁO JAK CYJANO A NIE JAK GLONY ZASYFIAŁE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Października 2013 Ja jak Przemek obstawiam za mocno ustawioną lampę.W tej lampie powinny być programy aklimatyzacyjne,wybrać z jakiego oświetlenie przeszliśmy i włączyć to. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 27 Listopada 2013 Mam cos podobnego jak kim84 tylko w dużo mniejszej skali też pojawiło mi się to po dodaniu dodatkowych 2 swietlówek Czy nie jest tak że im więcej swiatła tym lepiej ? czy kiedyś nie mówiło się tak że żadna ilosc swiatła sztucznego nie jest w stanie zastąpic słonca ? a może to nie ilość tylko barwa siwatła jest wiekszym probleme ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2013 Miałem podobnie po zmianie na Led dino się zalęgło i nic nie pomagało. Próbowałem wszystkiego, zastanawiałem się nad likwidacją i po prostu olałem akwa, ktoś mi kiedyś powiedział samo przyszło samo pójdzie. Bardzo dobra zasada i chyba jedyny w pełni skuteczny sposób na dino. Cytuj http://akwariummorskie180.blogspot.com/ http://nano-reef.pl/...ok/#entry590815 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach