natalia83 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Chciałam przestrzec przed bezkrytycznym stosowaniem środka leczniczego na chorobę welwetową bądź oodinozę. Ogólnie od kilku miesięcy mój baniak przechodzi katastrofę za katastrofą. Cały czas walczę z glonami, na które już nie mam pomysłu także proszę pozostawić bez komentarza wygląd glonów i akwarium :/ Jakiś czas temu wzięłam pod opiekę rybcię acanturus nigricantus, który niestety złapał u mnie ospę, zaraził całą obsadę ryb. Obecnie pływa już na wiecznej rafie a ja czekam na dalsze skutki i słabo to widzę. Także następna gleba! Przy ospie jeszcze przyplątała się oodinoza, która zaatakowała kilka ryb. W związku z tym, że czosnek, uv i herbtana nie dały żadnych efektów, preparat RxP niestety jest nie dostępny w większości sklepów, zastosowałam jeszcze Exodin, który użyczył mi znajomy. Preparat zastosowałam wg. instrukcji czyli 10ml na 100l czyli adekwatnie u mnie 55ml. w 1,3,5 i 7 dzień kuracji. Dzisiaj mija 6 dzień, ostatniej dawki nie będzie. Od przedwczoraj widziałam że wszystkie seriatopory, stylopory, porties, policcopory mają maksymalnie wciągnięte polipy aż mają dziurki. Nie przejęłam się zbytnio, bo wydawało mi się, że jakiś wpływ musi mieć na akwarium, w końcu to chemia. W nocy miałam głupi sen, że wszystkie ryby zrobiły się jakieś małe sczerniałe i w ogóle akwarium wybuchło. Rano się okazało, że nie ryby a prawie wszystkie korale straciły tkankę, normalnie odpada jak falujące płachty, od dołu w górę, w niektórych miejscach plackami, większość akropor obumarło w ciągu kilku godzin. Tak by tradycji stało się zadość podam też parametry z dzisiaj, co dziwne od wielu tygodni stałe i niezmienne, myślałam, że przy takiej masakrze coś wskażą, niestety. Czy to jakaś toksyna się uwolniła? Co jest przyczyną takiej nagłej śmierci tylu korali? Zasolenie 1025 Ph 8 Kh 10 Ca 420 Mg 1290 NO3 0,5 PO4 niewykrywalne w sumpie moczy się rowa, świeży węgiel, podmiana 90l solanki, co jeszcze mogę zrobić by im pomóc. Czy te które lecą od dołu mogę oderwać o przykleić ponownie w miejscu gdzie tkanka jest jeszcze żywa? Płakać mi się chce jak patrzę jak wszystko powoli umiera tylko glony mają się świetnie :cursin: :cursin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Może gdyby zrobić szybko jakąś podmianę wody, coś by uratowało się. Ale faktycznie wygląda jak by woda się zagotowała. A co to za glony? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) nie wiem kto to doradził ,ale nie ma skutecznego środka na ospę który nie zaszkodzi koralom .Jedyne co możesz teraz zrobić to podmiany duże wody ,ale tym koralom już raczej nie pomożesz Edytowane 17 Października 2013 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Ja walczyłem z ospą preparatem Prodibio Spots & Velvets i podobnie jak Ty straciłem część korali Sps. Również glony nitkowate zarosły skałę. Najgorsze jest to, że ryb z ospy nie wyleczyłem i z całej obsady pozostała mi jedynie babka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Błagam nie załamujcie mnie, ucierpiały największe korale. Zrobiłam 90l, jutro podmienię tyle samo. Mam 15l wiaderko więc zanim sól się rozpuści to trochę to trwa, więc jutrzejszy dzień będzie również poświęcony podmianom. @Maciek pytasz co to za glony? Najzwyklejsze włosowate, zielone jak odrastają świeże po wyrywaniu są gęste i krótkie jak mech, potem się robią takie długie. nieby takie jak przy dojrzewaniu, ale to chyba jednak nie te, bo te siedzą u mnie już 9 miesięcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Podejrzewam, że Twój lek zawiera związki miedzi a to jest automatyczne zabójstwo dla akwarium rafowego. Jeżeli już go używasz to tylko w osobnym akwarium. Tera to tlko podmiany i jak najwięcej węgla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 17 Października 2013 współczuję bo wiem jak to boli na własnej skórze a raczej zbiorniku doświadczyłem zgonu prawie wszystkich ryb.Przy ich leczeniu nie stosowałem żadnej chemii dlatego pewnie padły a korale żyją. Takie same glony mam przy dojrzewaniu. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 17 Października 2013 to chyba te same gony co i u mnie były, (są) Dolabella lubi je pałaszować, -tyle mogę. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Usun szybko wszystkie fragmenty ktore traca tkanke. Wywalaj do kosza i nie czekaj, nawet jak wywalisz troche zdrowego. Mialem podobna akcje w wakacje - i nic nie wlewalem - nastapila tylko utrata tkanki. Czekalem kombinowalem ... bez sensu , dopiero wywalenie wiekszosci korali tracacych tkanke i 4-5 podmian co 2 dni pomoglo Urywalem tylko szczepki korali aby zostaly w akwa Im szybciej to zrobisz tym wiecej uratujesz. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Midboss Zgłoś Napisano 17 Października 2013 U mnie Prodibio Spots & Velvets również nie dało żadnych rezultatów. Straciłem całą obsadę rybną. Poza rybami nic nie ucierpiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) http://nano-reef.pl/...c/14988-exodin/ wygląda że więcej szkody, niż pożytku z tego środka!! Edytowane 17 Października 2013 przez Diabeł prawdziwy (wyświetl historię edycji) Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Dzisiaj jest już prawdziwa masakra, nie poodlamywalam tych martwic, myślałam że po podmianie sie zatrzyma, ale zbielały praktycznie całkowicie. Zaraz jadę po klej i łamię wszystko Ca ma jeszcze tkankę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Horror kurcze wyrazy kondolencji Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_Szczecin Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Współczuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 18 Października 2013 fatalnie to wygląda... utrata tkanki jest znaczna. Póki co ze zdrowych kawałków spróbowałbym zrobić małe szczepki i oddać komuś na przechowanie, trupy niestety powyrzucał. W zależności od Twojego nastawienia wyciągaj powoli baniak bez życia lub zdecyduj się na klasyczny restart systemu z szorowaniem skały z glonisk itp. Po restarcie będziesz miała część korali z powrotem w akwarium. Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 18 Października 2013 W tej chwili węgiel i po tygodniu bym zmienił , nie wiadomo ile tej chemii zaserwowałaś, bo jeśli jedną chemię po drugiej stosowałaś , a węgiel nie zdążył wyciągnąć syfu , to jedno z drugim się żre., Ta podmiana wystarczy po tygodniu następna i wymieniłbym węgiel. czekać i z chemią sobie już w tej chwili daj spokój.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 18 Października 2013 (edytowane) jesli był to na bazie miedzi całą!!!!!!!!!!!!!!!!!!! całą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! skałe do kosza Edytowane 18 Października 2013 przez bibik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Dzisiaj była następna duża podmiana. Niestety większość korali już padła. Jedyny koral po którym nie widać szkód to clavularia, padają też miękkie, czyli discosomy, rodactisy, trzy rico, wszystkie zoa. Jeszcze jako tako trzymają się czerwone monti. Jutro wrzucę zdjęcia z dnia przed katastrofą i dzisiaj. @Bibik nie wiem czy jest na bazie miedzi, wszędzie piszą, że jest nieszkodliwy dla bezkręgowców i glonów. Jednak to chyba nie do końca prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Natalia, a nie możesz komuś podrzucić do przechowania zwierzaków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 18 Października 2013 zawiera dimetyloglikol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 18 Października 2013 herpmark Clownfish Join Date: Jan 2007 Posts: 336 I used Exodin some years ago and lost a lot of stock; clams, soft corals, money cowries etc etc and it didn't cure the problem (which if I recall was whitespot - maybe wrong). Changed to a fish-only set-up, didn't hold the same fascination for me and eventually gave up. I would strongly advise against using it. Mark PS: starting up again after about five years (ish) without a tank this time round I have begun by establishing some quarantine tanks first (4 months old now) and everything will go through them. . . . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 19 Października 2013 Ja nie znalazłam nic bardzo złego na temat exodinu, ktoś tam pisał że jemu nie pomogło, ale strat w koralach nie było i tyle, gdybym trafiła na ten post pewnie bym się zastanowiła, albo baczniej przyglądała koralom, bo one na pewno od pierwszej dawki wołały o pomoc. Tylko nic nie zauważyłam. Dałam już prośbę o pomoc w przechowaniu, choć wydaje mi się, że można jeszcze ratować tylko te które nie mają objawów. To chyba takie coś, że jak już się zatruły to nie ma dla nich ratunku, bo nawet te które poobłamywałam i zostawiłam tylko zdrowe tkanki, umierają dalej. A prawie połowa wody wymieniona, dzisiaj już nie podmieniam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groenendael Zgłoś Napisano 19 Października 2013 (edytowane) Jesli moge pomoc zastosuj jak najszybciej, jesli jest dostepny ( sprawdzony przeze mnie i przez wielu - reef central srodek seachem ) w Polsce - Seachem Cuprisorb. Nie musisz robic restartu baniaka ani wymieniac skaly. Piasek bedziesz musiala odessac, bo jesli nawet przywrocisz rownowage bilogiczna to wszystko co zylo w nim umarlo i prawdopodobnie bedziesz miala bardzo duzy wzrost NO3 ... Jesli EXODIN zawiera miedz a najskuteczniejsze na ospe sa preparaty zawierajace miedz to samymi podmianami wody jej nie usuniesz z systemu. Edytowane 19 Października 2013 przez Groenendael (wyświetl historię edycji) Cytuj 50"x25"x30" AGA Herbie Overflow - ATI Sun Power T5HO 8x54 W - DIGITAL AQUATICS Reef Keeper Lite Controller - 2x VORTECH MP 40 + MP 10 + Vertex V6 ( 1580 gph ) - VERTEX Omega 180i - VERTEX RX-z ZEO Reactor ( All in One Biopellets ) - VERTEX LIBRA Doser - ESV Two Part Calcium System - VERTEX ROX .8, Tropic Marine Pro Reef - Salt Mix. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 19 Października 2013 Tylko w Polsce na razie, nie do kupienia. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Października 2013 Ale zawsze można wysłać koleżance... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach