felek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Cześć Niestety , z nowymi koralami do akwarium przyszło na nich (i jak na razie tylko na nich ) bryopsis . Wyczytałem na jakimś zagranicznym forum o metodzie usuwania tego dziadostwa( w tym przypadku z zoa ) za pomocą kąpieli w roztworze wody z akwarium z wodą utlenioną (w stosunku 1:1 ) . Czy ktoś może spotkał się z czymś takim ? Jak pokazuje filmik poniżej glon umiejscowił się w takim miejscu że nie mam możliwości usunąć go mechanicznie (próbowałem ale nic nie dało ) . Rośnie pod seriatoporą w miejscu, w którym rósł jakiś inny koral ( kilka gałązek seriatopory było obumarłych ) . Dziś zauważyłem też nową kępkę na Pocilloporze Dziadostwo rośnie przerażająco szybko i chciałbym to zdusić w zarodku . Rozważam pocięcie korala na części puki bryopsis nie rozlazło się po całej podstawce ? Oglądajcie w HD - lepiej widać . Edytowane 21 Listopada 2013 przez felek99 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Sam jestem ciekaw. Walczę z tym już kilka miesięcy - bez rezultatu. Pozdrawiam mobilnie Marek @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMEK79 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) u mnie pomógł piekarnik ps: slabo to widac na tym video Edytowane 21 Listopada 2013 przez TOMEK79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Start solniczki 07/07/2012 mój RED SEA MAX 130D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Nie wydaje mi się żeby taka kąpiel coś pomogła, szybciej uśmiercisz korala w ten sposób niż to zielsko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MayFly Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 A nie można by po prostu odłamać korala od skałki? Korala byś przykleił a skalę wywalił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 No niestety. Sam próbowałem z Caulastreą, bo oblazł ją jakiś glon. Efekt? Caulastrea trup, glon ma się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Witam. Ja stosowalem wodę utleniona ale w stosunku 1:5, woda utelniona do wody z akwarium ale to stosowalem na zoa. A co do twardych to miałem to samo z seriatopora różową. I u mnie pomogły parametry. Tak jak ostatnio chyba Tester pisał, że trzeba ustabilizować baniak i wtedy samo schodzi i tak jest właśnie u mnie. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Dzięki za zainteresowanie tematem Skoro tak mówicie to nie będę próbował . Przed chwilą odłamałem kawałek Pocillopory (martwej-białej) pokrytej bryopsis.. Podobnie zrobię z seriatoporą tylko tu będzie dużo więcej roboty... Będę musiał załatwić jakieś obcęgi może sekator. A nie można by po prostu odłamać korala od skałki? Korala byś przykleił a skalę wywalił. Niestety ale pod koralem nie ma skały, są zwapniałe stare gałązki korala , gdyby był jakiś kamień to na pewno bym tak zrobił a tak będę musiał odciąć żywą część od martwej porośniętej bryopsis . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 A nie myślałeś o borsuku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) A nie myślałeś o borsuku? Nie wiem jak to z nimi jest ale czy każdy egzemplarz wcina ten typ alg ? ps. Już doczytałem że to loteria ... Edytowane 21 Listopada 2013 przez felek99 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Nie wiem jak to z nimi jest ale czy każdy egzemplarz wcina ten typ alg ? ps. Już doczytałem że to loteria ... Cała akwarystyka to loteria nie każdy brzydal chelmon czy auriga wcinają aiptazie nie każda krewetka polubi się z babką i nie każdy samiec akceptuje samicę i wzajemnie - takie życie Ale lepszy naturalny wróg niż nasza ingerencja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Cała akwarystyka to loteria nie każdy brzydal chelmon czy auriga wcinają aiptazie nie każda krewetka polubi się z babką i nie każdy samiec akceptuje samicę i wzajemnie - takie życie Ale lepszy naturalny wróg niż nasza ingerencja. Walker zgadzam się z Tobą w 100 % ale nie planowałem borsuka w swojej obsadzie do której ma dołączyć jeszcze tylko xanthurum. Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Walker zgadzam się z Tobą w 100 % ale nie planowałem borsuka w swojej obsadzie do której ma dołączyć jeszcze tylko xanthurum. Ale możesz go wsiąść "na konkretną robotę" a potem przekazać komuś kto ma podobny problem To tylko propozycja oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Jest to też opcja ale przy ilości mojej skały nie będzie go łatwo potem złapać . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 A po co go łapać. Będzie kontrolować bryopsis . Tego glona nie da się eksterminować w 100% i na zawsze. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamek Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Witam. U znajomego pomogło podnesienie Mg do 2000 prepatem Kent tech M. Bryopis-u miał od groma i nic nie pomagało, nie jednokrotnie wyciągaliśmy skałe, szorowali, wyrywali a dziadostwo i tak wracało. Teraz u niego czysciutko i po glonie nie ma śladu. Trzeba jednak pamiętać żeby podnosić Mg powoli, a i powrót do porządanej wartości też trochę potrwa, niemniej jednak uważam że warto było, bo jak pisałem było tego naprwadę dużo, częsc korali padło i znajomek był już bliski likwidacji akwa.... Pozdr Edytowane 24 Listopada 2013 przez Lamek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Nawet nie rozważałem podnoszenia magnezu a to ze względu na koszt tego specyfiku , którego przy moich około 550l wody musiałbym użyć całkiem spoooooro Już w piątek pociąłem korala. Zostało to : Wykroiłem dość spory kawałek korala z naddatkiem żeby mieć pewność że bryopsis nie odrośnie . Teraz już wszystko jest poklejone - porobiło się kilka sporych szczepek Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domat Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Nie chciałbym cię martwić ale wydaje mi się że tym sposobem nie usuniesz bryopsisa, sam przerabiałem ten temat zaczęło rosnąć jak szalone ale szybko poleciałem do sklepu bo borsuka mówię co będzie to będzie. Wciął bryopsis aż miło ale wydaje mi się że maleństwa sobie zostawił aby mu nie brakło. I tak pewnie będzie w przypadku wyrwania że zawsze jakieś zarodniki czy kawałki gdzieś się rozniosły i będą rosnąć tym bardziej jak pokazałeś przeszło to już na inne skałki. Cytuj Pozdrawiam domat, Było kilka ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Nie wiem zobaczymy . Nie ma co gdybać jak na razie . Jak coś wyjdzie to się zacznę martwić , wiem jedno że metoda z magnezem odpad . To co wyrosło pod drugim koralem to wydaje mi się że musiało tam być od początku kiedy trafiło do mojego akwarium . Nie ciąłem tego w akwarium więc zarodniki się jakoś specjalnie nie uwolniły - oby... Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Wycinanie korali ma zlikwidowac Bryopsis czy jak ? Bez ruszenia parametrow mozna zapomniec o zwalczaniu tego glona. "Nie ciąłem tego w akwarium więc zarodniki się jakoś specjalnie nie uwolniły - oby... " - to jakis zart ? Moze warto zmienic akwarium na mniejsze, zeby prowadzilo sie taniej, to cos z kasy zostanie na testy i rowniez na podniesienie Mg. Chyba majac blisko Seba, masz super wygodnie jesli chodzi o prochy. Edytowane 25 Listopada 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 Chlorek magnezu z dobrej firmy stosowany w metodzie ballinga kosztuje za kg około 43 pln nie są to jakieś straszne pieniądze a tą ilością spokojnie podniesiesz ,należy pamiętać tylko o powolnym podnoszeniu i testowaniu tego parametru ,gotowe płyny są nie opłacalne. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 Slynna metoda walki z Bryopsis z podniesieniem magnezu, dzialala tylko z Magnesium Tech M firmy Kent. I to tylko w starej formule, gdzie oprocz samego magnezu bylo jeszcze ze trzydziesci innych mikroelementow (byly wyszczegolnione na etykiecie). Pare lat temu firma Kent zostala sprzedana, niestety bez formuly na Tech M. Od tamtej pory Magnez Tech M ma inny sklad i zawiera tylko siarczan i chlorek magnezu. Do walki z Bryopsis sie nie nadaje. Na roznych forach metoda H2O2 stala sie ostatnio popularna i pojawia sie coraz wiecej sygnalow o jej skutecznosci. O ile jednak metoda z magnezem byla calkowicie bezpieczna o tyle metoda z woda utleniona niesie spore ryzyko dla zycia w akwarium. O ile pamietam to najlepsze rezultaty odnosilu ci, ktorzy wstrzykiwali 0,1-0,2 ml 35 H2O2 w "gaszcz" Bryopsis przy wylaczonej cyrkulacji. Wada tej metody jest glownie to ze nie mozna na raz leczyc calego zbiornika, bo bardzo latwo przedawkowac H2O2. Po drugie, woda utleniona jest czesto stabilizowana kwasem ortofosforowym wiec zwroccie uwage na sklad zawartosci Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 U mnie sprawdziło się podniesienie kH do 10, i zadbanie o PO4 i NO3. Odpieniacz na mokro, dobre bakterie, VSV i czekanie, Padający bryopsis wpływa na poziom NO3 i PO4, Tego glona spokojnie można zagłodzić. U mnie plaga osiągneła rozmiar katastrofy i co mniej wytrwalsi już dawno zrobili by restart. Ja czekam, glon zbielał i się rozpuszcza. Korale a zwłaszcza SPS'y spokojnie dają radę przy kH 10. Borsuk się nie sprawdził, mitraxy jakoś też nie, pokolce omijają to szerokim łukiem. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 Mariusz moze to wlasnie wraz te wszystkie elementy zgraly sie i wygraly. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 Nigdy nie stosowalem Mg od Kenta. Po podniesieniu Mh, kH i Ca Bryopsis nie mial zamiaru rosnac i juz sie nigdy nie pojawil. To jakis mit, ze z innymi prochami niz Kenta nie ma co zaczynac, na cale szczescie Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach