Maikimaik Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 Witam, Tydzień temu zalałem Reefmaxa, w srodku 9kg żywego piachu, sól IO, z życia parę Asterin, dużo małych rurówek, dwie Apitasie i jakieś małe czarne robaczki. Trochę zdziwiony szybkością uzyskiwania wody na dolewki sprawdziłem dziś osmozę i okazało się, że uzyskuję 1litr wody w 1,5 minuty a ilość ścieku jest równa ilości uzyskanej czystej wody, czyli lipa niestety. Chciałbym zapytać co teraz najlepiej zrobić ? Restartu wolałbym uniknąć. Czy jeśli po doprowadzeniu osmozy do porządku wykonałbym 10? 20? podmian po 10litrów odstaną solanką to wystarczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 A czemu chesz robić restart? Zresztą restart akwarium które ma 7 dni to brzmi dość śmiesznie Sprawdzałeś wodę jaka z tej osmozy leci? TDS? Jakieś testy? Akwarium niech się kręci tak jak jest a Ty na spokojnie ogarnij temat RO edit: I na przyszłość trochę lepiej dopieraj działy bo uszkodzony RO to nie jest żadna plaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 upewnij sie, ze membrana jest dobrze wlozona, a dwa O-Ringi nieuszkodzone. W wiekszosci przypadkow to tam jest problem. Jesli uszczelki sa uszkodzone to sprobuj owinac koncowke tasma teflonowa, tak aby membrana ciasno wchodzila. To jest rozwiazanie tymczasowe, ale w miedzyczasie bedziesz mogl kupic O-Ringi. W najgorszym wypadku czeka Cie wymiana calej membrany lub jeszcze gorzej, membrany i obudowy - jesli uszkodzone jest gniazdo (co sie jednak rzadko zdarza) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 stawiam na zle wsadzoną membranę miałem tak na początku ale jak docisnąłem było już ok. Żadnych specjalnych zabiegów teraz w akwarium bym nie robił po prostu się delektował wyglądem skały w wodzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 Osmoza do wymiany / naprawy. Kranówa w niczym nie zaszkodzi, możesz ale nie też nie musisz mieć bujniejsze dojrzewanie. Kolejne podmiany w przyszłości rób już na dobrej wodzie a z czasem wszystko się wyrówna. Nie śpiesz się z rybkami czy SPSami, na początek powiedzmy za miesiąc standardowo jakaś krewetka, ślimaczek, jakieś zoanthusy i będzie dobrze. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maikimaik Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 To mnie pocieszyliście Pół nocy przez to nie spałem. TDS już zamówiłem, filtrem zajmę się wieczorem, też wydaje mi się że to nie dociśnięta membrama i woda ze ścieku przedostaje się do wypływu czystej. Filtr był nowy, ona wchodziła bardzo ciasno i myślałem że dociśnie ją nakrętka obudowy membramy. A co z żywicą ? Pewnie do wymiany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 To Ci powie TDS. Zalezy ile wody przez nia przeszlo. W kazdym razie nawet jesli jeszcze pokazuje TDS 0.00 to licz sie z zakupem Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 To mnie pocieszyliście Pół nocy przez to nie spałem. Nic się nie martw - najgorsze i najfajniejsze dopiero przed Tobą Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2013 To Ci powie TDS. Zalezy ile wody przez nia przeszlo. W kazdym razie nawet jesli jeszcze pokazuje TDS 0.00 to licz sie z zakupem Jeżeli TDS będzie 0 to po co kupować, wszystko jest OK. Chyba że na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach