Kośmid Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 Taka historia ze wczoraj. W czwartek przyuważyłem, że grzybki skurczyły się ale zwaliłem to na himeryczność koralowców. Wróciłem do domu w piątek popołudniu i zastałem mętną wode i od razu w oczy rzuciła mi sie opadła capnella. Mówie no cóż padła, usune żeby nie zatruła zbiornika. Wsadzam rękę a tu jacuzzi. Bąbelków nie było ale temperatura idealna do termalnej kąpieli. 150W grzałka Jäger ( starszy typ ) nagrzała wode do około 33º wode i nadal działała. Od razu mówie, że nie grzebałem przy niej od 1410 roku. Zepsuła sie widocznie, w środku cała zaparowana i nie reaguje na zmiane ustawienia pokrętła. Jak tylko odkryłem istote problemy pomyślałem "o ku*wa, zupa rybna, całe 250litrów". Od razu wtyczka off, okno na ościerz, szyba nakrywowa z sumpa out, jedna z szyb nakrywowych akwarium teź na bok, drugą zostawiłem i ustawiłem cyrkulacyjną Tunze tak żeby ją obmywała. Od razu też włączyłem odpieniacz i dodatkowy napowietrzacz z kostką. Do sumpa węgiel w razie czego. Mała katastrofa. Po pół godzinie termometr z apteki pokazywał 32,6º. Pod wieczór było niespełna 30º a dzisiaj już normalnie i nowa grzałka jest, Jäger 50W ale nowszy typ. Czas podliczyć straty. Duża capnella, lobopython i pseudogorgonia papa, również jeden twardziel aczkolwiek nie wiem co to za osobnik. Taka wysoka temperatura nie zrobiła większego wrażenia na brarerium i montiporze confusa. Clavularia, sarcopython nie otwarły się jeszcze. Z rybek zagioną jest ta podobna do Gramma loreto. Pokolec, salarias i inne bez szwanku na szczęście. Jest jedna dobra strona zajścia. Grzybki typu discosoma poodklejały się od skały. Dla mnie dobrze bo mam ich naddatek i gęsto im było także jak tylko dojdą do siebie to chętnie podziele sie nimi z Wami. Pisać chętni hihi. Zakupie też termometr zewnętrzny bo mam standartowe rtęciowe w sumpie. No cóż, po burzy wyjdzie słońce mam nadzieje. PS. Na forum jest użytkownik co przyjmuje zepsute grzałki, wskazać prosze mi go Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 Dawno,dawno temu też tak miałam. Zwykle grzałki zepsute nie działają, ale tak też bywa To był Jager i to nowy. Teraz mam podłączone dwie grzałki przez czujnik temperatury. Grzałki oczywiście z termostatem ustawione na ok 0,5- 1* różnicy. Czujnik ma wyświetlacz i cały czas widzę temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 czym mniej elektroniki w akwarium tym bezpiecznej Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 Dlatego warto mieć dwie grzałki po pół mocy każda (nawet bez dodatkowego termostatu), nawet jak w jednej nawali termostat i włączy się na stałe to drugą sprawny termostat wyłączy przy zbyt wysokiej temperaturze i przegrzanie będzie wyraźnie mniejsze. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 Dwie grzałki to dobry pomysł. Dodatkowy sterownik też się sprawdza - zwłaszcza że często ma opcję chłodzenia. Fajnie że obyło się bez całkowitego zerowania baniaka Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 Tak, bo temperatura od zepsutej grzałki, czy termoregulatora potrafi szybko wzrosnąć i nie ma czasu na reakcję. dlatego warto sie podwójnie zabezpieczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 10 stycznia mój zbiornik poszedł po bandzie. Wysypał się regulator temperatury/chłodzenia. Jakieś dziwne wydało mi się brak polipowania korali po podmiance. Włożyłem rękę do sumpa i zamiast lekkiego chłodu odczułem lekkie ciepło. Włożyłem tradycyjny termometr spirytusowy i szok. Temperatura 32 stopnie. Wyłączenie grzałki, otwarte drzwi i okna, otwarte drzwi od szafki z sumpem i włączone dwa napowietrzacze. Temperatura stabilizowała się do poziomu 25 stopni do 6 rano. Bezwładność 420 l czystej wody to jednak sporo. Na razie nie odnotowałem żadnych strat. Jedynie euphylie są przykurczone, ale lepiej już wyglądają. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 JA miałem kiedyś w swoim 32st i strat nie było ale korale kilka dni dochodziły do siebie. Plusem Twojej przygody jest ,ze jakmialeś jakieś pasożyty na rybach to już pewnie ich nie masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Pocieszcie mnie, jesli clavularia i sarco mialy gyc pasc to dawno bym to widzial prawda ?! Clavu wyhodowalem od malutkiej szczepki i sarco to samo, jest xxl a byl xxs hihi Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 to nie macie systemu chłodzenia wiatraków lub innego sprzętu?zawsze szybciej można zareagować jak wentylatory się włączą bo temperatura osiągnie np.26 stopni Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 No wybacz, daleko mi do high tech tank :-) Teraz mam 50 W grzalke i ciagle grzeje xD Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 No wybacz, daleko mi do high tech tank :-) Teraz mam 50 W grzalke i ciagle grzeje xD a to do mojego posta bo nic nie kumam Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Moj niechlubny rekord to ponad 34C. Kiedys kiedys, kiedy w glownym chcialem leczyc ospe wstawilem wszystkie korale do drugiego zbiornika i wlozylem nowa grzalke. Nie sprawdzilem niestety ze podzialka na termostacie nijak ma sie do termostatu i ustawilem na 26C. Dobrze ze przed snem rzucilem okiem na korale. Wszystkie LPSy mialy wyrzucone flaki. Nie wiedzialem co jest dopoki nie wlozylem palca do wody. Nie mialem nic wody na podmianke, na szczescie w lodowce bylo kilka butelek mineralnej. Wrzucilem je i ustawilem wiatrak na powierzchnie. Rano temperatura spadla do 28. Co ciekawe, jedyna strata byla jedna galazka ktorejs z acrpopr. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpc Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 U mnie jak narazie nie bylo problemów temperaturowych ale po tych wpisach zaczynam sie obawiać jaki jest najlepszy sposób na uniknięcie takiej katastrofy? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Akwarium (start: 16.01.2013): 100x40x50(wys.); Oświetlenie: 4x39W; Filtracja: Deltec MCE 600, 30kg lr; Ogrzewanie: Eheim Jager 200W; Cyrkulacja: Tunze 6045, Tunze 6025. - DZIENNIK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Mpc - jakikolwiek system typu dual-control. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Od czasu przegrzania Apisto z powodu awarii grzałki,stosuje regulatory Aquaela. Grzałka ustawiona np na 26-27, regulator na temperaturę właściwą. Sprawdzało się w słodkim,sprawdza w morskim Jedynie przy Dyskowcach miałem inny problem - min 28st. Ale tu chodziły 2grzałki 1sza regulatorze, 2ga na Elemacu... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Mpc - jakikolwiek system typu dual-control. U mnie właśnie padł dual-kontrol a grzałka była ustawiona na wyższą temperaturę. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach