tomi1140 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Witam. Zamierzam zakupic dozownik do płynów balinga. Musi byc cichy i łatwy w obsludze..Zamierzam przeznaczyc ok 1200zł..Co byście polecili???? Dodam ze trochę płynów będzie schodziło bo akwarium 1000l Edytowane 26 Czerwca 2014 przez tomi1140 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Tomek,może nie w temacie,ale o reaktorze nie myślisz ? Ja przeliczyłem,że mi w 14 miesięcy chyba mi się zwrócił. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Myśle ze najlepszy byłby grotech ale może inni niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni, ja mam grotecha i z tego co wiem to rafal19 w 1000l tez korzysta z grotecha Wysłane z mojego iPad AIR przez Tapatalk Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Grotech 4 kanałowy Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Zerknij na zestawy AQUA TREND Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Ja mam EbTech.pl polski producent z Bielska Białej, na szybkich pompach ze sterowaniem przez wyświetlacz na sterowniku i przez komputer po bluetooth. Nie wyobrażam sobie teraz innego sterowania jak przez komputer. Proste, przejrzyste i skuteczne. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Nikel (wyświetl historię edycji) Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Ja mam EbTech.pl polski producent z Bielska Białej, na szybkich pompach ze sterowaniem przez wyświetlacz na sterowniku i przez komputer po bluetooth. Nie wyobrażam sobie teraz innego sterowania jak przez komputer. Proste, przejrzyste i skuteczne. mam taki sam a sterowanie przez kompa to poprostu bajka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Kurde Marku nie myślałem o reaktorze. ? Teraz dozuje aqua trendem pierwszy model ale głośny temu myślałem o wymianie na coś cichego. Reaktor drogo wychodzi w zakupie chyba? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Wracając do sterowników (i innych sprzętów) polskich producentów. Dla mnie nie istnieją produkty które są produkowane w Polsce a obsługę mają tylko wyłącznie w języku angielskim. Jest to kpina brak poszanowania dla polskich użytkowników. Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Wracając do sterowników (i innych sprzętów) polskich producentów. Dla mnie nie istnieją produkty które są produkowane w Polsce a obsługę mają tylko wyłącznie w języku angielskim. Jest to kpina brak poszanowania dla polskich użytkowników. Tutaj się właśne zgadzam tj. są gorsi od Tuska jak można byc gorszym od rudego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Ja mam dozownik aquatrend i moim zdaniem jest najlepszy z pośrpód tych, które znam. Niemiecki sprzęt jak wszyskie niemieckie sprzęty jest mocno zareklamowany, ładnie opakowany i wysoko wyceniony ale jakość to delikatnie mówiąc ma mizerną... Jeżeli widzę jakiś niemiecki sprzęt to omijam go z daleka. W robocie mam kilka takich niemieckich "doskonalości" po kilka mln każdy i każdy z tych sprzętow ma zawsze jakiś problem. Jeśli już kupować to lepiej chińskie niż niemieckie bo oba robione w Chinach tylko cena inna... Edytowane 26 Czerwca 2014 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Konradek, jak to tak ? To istnieje cos, jak popieranie polskiej produkcji, ale na Europie juz tak bardzo nie zalezy ? Mam przynajmniej od 10-ciu lat GroTecha i jakos nie spiesze sie z zamiana na lepszy polski lub kradziony projekt chinski. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Ja także polecam pompki EbTech, bardzo dobry sprzęt. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jinjer Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) U mnie dozuje GroTech (TEC III NG) i jestem zadowolona Edytowane 27 Czerwca 2014 przez jinjer (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 A jak wychodzi cenowo reaktor do zbiornika 1000l ? Może przeczekać dołożyć i kupić reaktor. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Ja mam zamiar kupić taki http://www.fish-street.com/jebao_auto_dosing_pump_dp-4 , wygląda dokładnie jak GHL Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Ja mam i Grotecha wraz z rozszerzeniem - razem 7 pomp, i EbTech - 1 pompa (używam do VSV). Obie polecam, obie maja swoje wady i zalety. Wydaje mi się że jeśli chodzi o obsługę to Grotech, jeśli zaś o dokładność to EbTech. Polska jest dużo tańsza i Polska:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 A tymi Jebao już ktoś handluje w RP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Ja kupiłem tu popmy dozujace od kolegi z forum wlasnej roboty, wykonanie genialne a cena ! Cena za***iscie niska Na poczatek pompy dozujace a pozniej mozesz reaktorem sie bawic a pompy i tak sie przydadza do dozowania innych płynów Nie ma sensu inwestowac w drogie pompy dozujace bo po co ? Marka ??? Jak ma kleknac pompa to kleknie nawet w najlepszej marce. A lepiej kupic chinczyka i dokupic tansza pompe. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez SunRose (wyświetl historię edycji) Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mike.t Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Trochę to śmieszne, bo czytając ten temat każdy chwali towar w nawiązaniu do jego pochodzenia a swojego miejsca zamieszkania - no i jeszcze poglądów politycznych. A tu chodzi o zwykłe pompki. Mam Grotecha i nic się z nim nie dzieje. Mieszkam w PL Edytowane 28 Czerwca 2014 przez mike.t (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 Ja się tu nie powinienem wypowiadać, ale napiszę, co do sprzętu i czy się zepsuje czy się nie zepsuje, wszystko zależy nie od ceny i a stopnia jego skomplikowania. Im więcej elementów w nim włożonych, tym większe prawdopodobieństwo awarii, w pompie dozującej jest niewiele elementów, ale zawsze któreś mogą zawieść, począwszy od zasilacza, a skończywszy na samej pompce. Co do wyboru samego urządzenia, to dziś masz wiele urządzeń wielu producentów, i myślę że wielu z nich ma dobry sprzęt i nie ma tam się do czego przyczepić, to urządzenie ma spełniać tylko jedno zadanie, ma dozować dawki, które są powtarzalne cyklicznie. wiec reasumując, czy kupisz chińczyka za 700 czy niemca za 1600, oba zadanie mają to samo Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 Chwale a co mam nie chwalic za 350 zl dobrze zrobione pompy dozujace po co mam przeplacac za markowe ? Zeby lansowac sie na forum w stopkach ? Ze mam GHL ? Grotech ? Itd ? Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 Ja mam pompki dozujace Micom Liqid Feeder, chyba chinskie to cudo jest. Chwale sobie mam je dobrych pare lat od pierwszego baniaka, nic sie jeszcze nie zepsuło, dokładnosc dobra a ustawianie banalne. Dodatkowo każda pompka osobno więc kupujesz tyle ile potrzebujesz a nawet jak cos nawali to nie odsyłasz całego zestawu tylko jedną a reszta pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 Mam dwa dozowniki: 1. GHL Dosing Unit 4 2. AquaTrend doser evolution Do mojego baniaka leje Balinga. Co do dozowników to polecam AquaTrend, bo GHL się rozjechał i wymagał kalibracji do tego nie pracuje samodzielne. Kryterium wyboru dozownika do wg mnie: 1. Niezawodność. 2. Łatwość kalibracji. 3. Ilość dawek na dobę. 4. Wielkość pojedyńczej dawki. 5. Cena. Dobra pompa dozująca, której jesteśmy pewni powinna zaskoczyć poprawnie po zaniku zasilania, bo inaczej można wysadzić "baniak w powietrze" Po poczytania w ww. temacie: 1. http://solniczkawbaniaku.pl/kalibracja-ghl-dosing-unit/ - Kalibracja GHL Dosing Unit – ujarzmione kropelki 2. http://solniczkawbaniaku.pl/baling-przygotowanie-stezonych-roztworow/ - Koncentraty do Balinga – precyzja w dawkowaniu, a oszczędzanie pompy Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 ............ bo GHL się rozjechał i wymagał kalibracji do tego nie pracuje samodzielne ......... to on nie ma kalibracji? nie wymieniałeś w międzyczasie węży? Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach