TomekSz Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Postanowilem pozbyc sie parazanthusow z kilku skał. W tym celu wyjąłem skały, wygotowałem je a nastepnie polozylem na trawniku i spłukałem wodą pod ciśnieniem. Na drugi dzień zastałem widok kompletnie wypalonej trawy: Wklejam, żeby uświadomić Wam, z czym mamy do czynienia Sam byłem zaskoczony. Edytowane 1 Lipca 2014 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 No właśnie, sól zrobiła swoje. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 No właśnie, sól zrobiła swoje. myslisz, ze to sól ? Możliwe... a ja myślalem, że to resztki tych grzybków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Wylej obok solankę i zobaczymy co wyjdzie bo sam jestem ciekaw. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Inmar Tak zrobie. Sam jestem ciekaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 To nie tylko sól... Ja czasami wylewam wodę z podmianki na taras ( bo jest bliżej niż łazienka a trawa mi rośnie między płytkami i myślałem ze wypali) i trawka nadal rośnie sobie w najlepsze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Sól na 100%-kiedyś pies wylał mi pojemnik z wodą z podmiany, w którym myłem filtr fluidyzacyjny na trawnik i było to samo Edytowane 1 Lipca 2014 przez BYNT (wyświetl historię edycji) Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 To nie tylko sól... Ja czasami wylewam wodę z podmianki na taras ( bo jest bliżej niż łazienka a trawa mi rośnie między płytkami i myślałem ze wypali) i trawka nadal rośnie sobie w najlepsze.... Jakie KH ? Tez uwazam ze sol - przeciez jezeli toksyny tak zabilyby trawnik to nie ma mowy zeby nasza skora wytrzymywala kontakt z ta woda. Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 ile tej soli po wygotowaniu moglo zostać? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Poczekajmy na wynik testu i będzie wiadomo Po co się teraz sprzeczać PS. Też obstawiam sól Taka była moja pierwsza myśl. Ale czekam na wynik testu. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał BB Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 od kilku miesięcy z uwagi na wygodę wodę z podmianki wylewam na trawnik cały czas w jedno miejsce. Kiedyś to była kretowina, teraz jest otwór w ziemi z wypaloną wokół trawą. Nie wiem, czy to przypadek, ale od czasu wylewania słonej wody w to miejsce zniknął problem z małymi, czarnymi, upierdliwymi, kopiącymi zwierzakami najwyraźniej nie smakuje im solanka i przeniosły się w inne miejsce. Fotka słaba, ale coś tam widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Jakie KH ? Tez uwazam ze sol - przeciez jezeli toksyny tak zabilyby trawnik to nie ma mowy zeby nasza skora wytrzymywala kontakt z ta woda. Kh 7.... Ale co to ma do wypalania? toksyny tak nie dzialaja na skore bo niema ich tyle uwolnionych w wodzie jak przy gotowaniu...ale ja sie tam nie znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Tak samo wypaliłem trawnik pokazując Synowi jak działa rakieta na sodę i ocet - przy czym na trawę wylał mi się roztwór sody - bez kwasu. Myślę że w tym wypadku raczej osad ze skały zrobił swoje. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Palitoksyna Palitoksyna powoduje przepuszczanie jonów sodu i potasu przez błony komórkowe erytrocytów. Tiaaa, trawa i krwinki czerwone ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Postanowilem pozbyc sie parazanthusow z kilku skał. W tym celu wyjąłem skały, wygotowałem je... Serio? Tomek, dobrze, że nic Ci nie jest. Gotowanie to nie jest najlepszy pomysł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) No właśnie, dobrze że wypaliłeś tylko trawę a nie całą rodzinę wygotowując niebezpieczne zwierzaki. Ja obstawiam za gorącą wodę :-) Edytowane 1 Lipca 2014 przez Nikel (wyświetl historię edycji) Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makok Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 Ja w walce z plagą apitazji chlorowałem skałę mocno skoncentrowanym roztworem podchlorynu sodu. Elegancko wszystko wypaliło do białości. Później potraktowałem ją jeszcze roztworem kwasu solnego i na koniec kilkukrotnie moczyłem w RO z litrami antychloru. Świetne rezultaty. Skały czyściutkie. Choć w walce z trującymi stworami założyłbym maskę. wysłane z kieszonkowego miniekraniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) OK, jestem juz po teście. Zaraz wynik ale najpierw... Skała była cała porośnieta parazanthusami. Wiem, że są one producentem jednej z najsilniejszych toksyn w przyrodzie. Kiedyś, gdy byłem młodszy i głupszy postanowiłem powyrywąć ich trochę gołą ręką i skończyło sie to półroczną wysypką na dłoni. Od tej pory podchodzę do nich z rozwagą. Kilka dni temu postanowilem jednak sie ich pozbyć. Zrobiłem tak: wyciągnąłem skałę, poleżała dzien na słońcu, następnie ją wygotowałem. Nie miałem ochoty ręcznie zdrapywać tego co zotało więc użyłem węża ogrodowego z takim zwykłym pistoletem ciśnieniowym. Położyłem skały na trawniku i "spłukałem" to co na nich zostało wodą. Efekt widzicie na zdjęciu. Sam byłem zaskoczony. To jest silniejsze niz randap. Teraz co do eksperymentu... wylałem pół litra solanki na trawniku obpok i dzisiaj nie widzę żadnego efektu... Też teraz uświadomiłem sobie, że to gotowanie to nie był zbyt dobry pomysł i raczej odradzam. To mogło być niebezpieczne. Nie jestem chemikiem z wykształcenia ale patrzac na efekt na trawniku widzę, że to świństwo mogło się ulotnić w parze i narobić niezłej rozpierduchy. Edytowane 2 Lipca 2014 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 Też teraz uświadomiłem sobie, że to gotowanie to nie był zbyt dobry pomysł i raczej odradzam. To mogło być niebezpieczne. Nie jestem chemikiem z wykształcenia ale patrzac na efekt na trawniku widzę, to świństwo mogło się ulotnić w parze i narobić niezłej rozpierduchy. bez złośliwości ku przestrodze można by rzec, że był to bardzo nierozważny pomysł by robić zbiorową inhalację w mieszkaniu poprzez gotowanie zupy z parazoa. To mogło się bardzo źle skończyć. napisz jeszcze -na trawnik wylałeś wtedy płyn o jakiej temperaturze? pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 To wylej jeszcze ocet na trawnik;) ja w miejscu gdzie regularnie wylewałem wode po podmiance bardzo skutecznie zabiłem roślinność, ale o to mi chodziło;) Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Na trawnik położyłem tylko kawałki skał, były gorące ale bez przesady, przyniosłem je w rękawicy. To raczej nie temperatura rozwaliła trawę. Co do gotowania to... wiem, że to był to wyjątkowo głupi pomysł. Dobrze, że robiłem to w piwnicy przy otwartych oknach ale generalnie opary miały niezbyt przyjemny zapach. Edytowane 2 Lipca 2014 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) wszystko super tylko z tego co wiem to toksyny większości zwierzaków rafowych oparte są na konkretnych białkach ... i jakby nie było wysoka temperatura je dość szybko neutralizuje - wniosek po gotowaniu nie powinny stanowić najmniejszego zagrożenia dla otoczenia. PS Nie jestem pewien jak konkretnie się to ma do Twoich parazoanthusów ale jedną z metod punktowej neutralizacji toksyn biologicznych zanim dostanie się głębiej do krwiobiegu jest przemywanie miejsca kontaktu gorącą wodą o temperaturze na granicy poparzenia... Edytowane 2 Lipca 2014 przez krk_258 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 wszystko super tylko z tego co wiem to toksyny większości zwierzaków rafowych oparte są na konkretnych białkach ... i jakby nie było wysoka temperatura je dość szybko neutralizuje - wniosek po gotowaniu nie powinny stanowić najmniejszego zagrożenia dla otoczenia. PS Nie jestem pewien jak konkretnie się to ma do Twoich parazoanthusów ale jedną z metod punktowej neutralizacji toksyn biologicznych zanim dostanie się głębiej do krwiobiegu jest przemywanie miejsca kontaktu gorącą wodą o temperaturze na granicy poparzenia... To ciekawe dlaczego ja po traktowaniu paly wrzątkiem wyladowalem w szpitalu...? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 wszystko super tylko z tego co wiem to toksyny większości zwierzaków rafowych oparte są na konkretnych białkach ... i jakby nie było wysoka temperatura je dość szybko neutralizuje - wniosek po gotowaniu nie powinny stanowić najmniejszego zagrożenia dla otoczenia. PS Nie jestem pewien jak konkretnie się to ma do Twoich parazoanthusów ale jedną z metod punktowej neutralizacji toksyn biologicznych zanim dostanie się głębiej do krwiobiegu jest przemywanie miejsca kontaktu gorącą wodą o temperaturze na granicy poparzenia... neutralizacja toksyny termicznie oczywiście, ale przy okazji metodą "chałupniczą" uwalniamy do atmosfery część tych toksyn i tu leży wysokie zagrożenie właśnie - w stanie lotnym moim zdaniem najgroźniejsze dla człowieka. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Przecież na poprzedniej stronie był link do wiki i tam napisane, że to trucizna niebiałkowa. Dodatkowo trawa nie ma erytrocytów... No oczywiście wiki może się mylić... Pies jak nasika to też się placek robi... A tak w ogóle to taki placek można zrobić samą wodą. Gorącą, albo np. podlewając w mocnym słońcu. Edytowane 2 Lipca 2014 przez igor255 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach