Androctonus Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, tak jak kiedyś użytkownik Łapa starał się obalić mit niezawodnego BK względem, choćby Schuran'a tak ja pytam wszystkich doświadczonych użytkowników o jakość, cenę, wytrzymałość, bezawaryjność, etc. pomp RD względem wszystkich innych. Interesują mnie też testy i przemyślenia wszystkich właścicieli poszczególnych pomp względem konkurencji. Producenci: Aqua Medic, Red Dragon, Newa Jet, AquaNova, AquaBee, Tunze, Sicce, Deltec, Atman, Eheim, GroTech, Skimz, Hydor, H2Ocean, Laguna,... o czymś zapomniałem? Nie chcę aby temat był swoistą przepychanką ale nie chcę również aby był oparty na głupich wywodach, że coś jest lepsze bo jest lepsze lub czerwono-białe Proszę o argumentację. Po co temat? Ponieważ do morszczaka kostki mam AM Ecorunner 2700, ale planuję kiedyś zrobić sumpa do 300L słodkiego i tam bym chciał może RD ale no właśnie po co być może Proszę o konstruktywne podejście do tematu PS: wcale nie neguję i nie szydzę z Royal'a ale czy naprawdę warto? PS2: RD jest robione na bazie Lagun? Pozdrawiam. Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez Androctonus (wyświetl historię edycji) Cytuj Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :] Pytanie tylko kiedy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Rozumiem ze mamy Cie przekonac do RD (tak wnioskuje z jednej czesci postu). Z drugiej natomiast wydaje mi sie, ze czekasz na jakies "przeciw". Radze poczytac juz duzo istniejacych postow na forum plus na innych zagranicznych. Sa tacy co mieli sporo roznych pomp, sa tez tacy co nie beda wstanie zadowoloc Cie zadnym porownaniem. W sumpie mam BK na oryginalnej pompie. Na powrocie RD I zapas w szafce RD. Jakie porownanie z innymi? Zadne, bo go nie mam. Jestem zadowolony z tego co mam I nie mam/mialem potrzeby porownywac. Chcesz, stac Cie to kupuj lub kupuj cos innego. W zyciu malo jest "czarno na bialym" Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Każdy kupuje to na co go stać. Ja ostatnio byłem zmuszony kupić nową obiegówkę i kupiłem. Kryteria wyboru: Cena: tanio ma być Efekt zakupu: Cena: 325 PLN Wydajność: 6500 l/h Pobór mocy:50 W Wysokość podnoszenia 4 m Kultura pracy: beznadziejnie cicha Przeznaczenie: Producent: Więc po co mi porównywać do RD Jedynie w czym ją bije to kolor. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Romanie zabrakło tylko nazwy pompy. Ale podejrzewam po opisie Jebao AC 6500 Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Nie, nie nie. W moim poście są dwa niedomówienia. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Witam Tak jak , to napisał kolega , każdy kupuje na co go stać . Co do RD to nie płaci się tylko za kolor , ale za kulturę pracy i długowieczność. Te wszystkie Chinole to od niedawna na rynku i nikt nie wie jaka jest ich żywotność. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Być może źle to ujmę ale ja jestem zbyt biedny aby kupować dwa razy, więc biorę sprzęt z górnej półki aby go już nie zmieniać. Od ponad czterech lat mam sprzęty z Royala i zero problemów.Niestety porównania z innymi firmami nie mam. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Androctonus Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 To prawda, nawet ludzi zamożnych nie stać na podwójne zakupy. Wiadomo, lepiej dopłacić aniżeli męczyć się... @BAU nie Jebao, a bodaj AquaNova? Chociaż w sygnaturce nadal widnieje NJ4500, Newa padła? Cytuj Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :] Pytanie tylko kiedy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 NJ padła i była głośna. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Androctonus Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 Cholera, dzisiaj widziałem Mini RD 2500 w boju, nie czyszczona ponad 2 lata... Na czym polega fenomen? Pięknie pracuje, co prawda w sumpie w słodkim ale mimo wszystko cisza... Jestem zauroczony Cytuj Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :] Pytanie tylko kiedy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 Mi właśnie dziś padła aqua nova 10 tys. Chodzila 7 miesięcy . Odsyłam na serwis bo ma jeszcze gwarancję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 Dla mnie priorytet to cisza,mam strasznie wrażliwy słuch lekki sen,dlatego odpieniacz BK,ale jednak na obieg kupiłem Delteca bo mnie straszyli psującymi się RD na obiegu,o szczeguły nie pytać bo nie pamiętam. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m4zi Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam jako obiegówkę red dragon 3000 i zarówno z głośności pracy jak i z jakości wykonania jestem bardzo zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kandrek Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2014 Ja miałem pecha do RD8000. Tak burczała, że wytrzymałem z nią tylko miesiąc. Teraz robi za zapasową, a w obiegu tak jak i Marek mam Delteca. Natomiast w odpieniaczu BK praktycznie niesłyszalna. Pozdrawiam. Cytuj 500l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Androctonus Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2014 Dla mnie priorytet to cisza,mam strasznie wrażliwy słuch lekki sen,dlatego odpieniacz BK,ale jednak na obieg kupiłem Delteca bo mnie straszyli psującymi się RD na obiegu,o szczeguły nie pytać bo nie pamiętam. Marek ale cena Deltec, nawet E-Flow 10 to dość wysoko. Chociaż ten sterownik wygląda na porządnie wykonany Cytuj Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :] Pytanie tylko kiedy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luminigilstiejn Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2014 W obiegu mam Delteka,odpieniek BK,nic nie slychac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2014 Pisałem o takiej. http://www.akwarystyczny24.pl/aqua-nova-nfp-6500-energooszczedna-pompa-do-oczka-wodnego-z-duzym-prefiltrem-p-4235.html Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2014 Miałem do czynienia z BK300 na próbę-wymiatacz. Mega cichy, mega stabilny, można sypać żarcia do woli. Ostatecznie jednak kupiłem Red Skim 250 Prestiż-pompa ta sama co w BK,inny wirnik, też wymiata a dostałem w dobrych pieniądzach+głowica czyszcząca i jestem mega zadowolony. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Androctonus Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2014 @up - oni ciągle robią pienidła? Nie ma już żadnych problemów z serwisowaniem? Był temat o Red Skimach, sporo negatywnych opinii. Cytuj Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :] Pytanie tylko kiedy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Cena sprzetu czy brand nie ma kompletnie zwiazku z wygladem czy prowadzeniem akwarium. Fenomen firm polega na marketingu. Kazdy rynek ma rozne warstwy, wiec dlaczego nie robic czegos dla osob o bardziej zasobnej kieszeni. Kto bogatemu zabroni. Ale jezeli od tego mialby zalezec moj zdrowszy sen kupowlbym wg zasady "jak drogie to dobre" p.s. Jaki cel ma sypanie wiecej zarcia przy mocnym odpieniaczu? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 A jak oceniają użytkownicy pompy Abyzz - to chyba jakaś marka BK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 @up - oni ciągle robią pienidła? Nie ma już żadnych problemów z serwisowaniem? Był temat o Red Skimach, sporo negatywnych opinii. Tak cały czas produkują skimmery. Co do problemów mało mnie to obchodzi, gdyż w razie co mam ziomka co ma zawsze kilka tych pomp na stanie. Tak czy inaczej odpieniacz bardzo porównywalny wydajnościowo do BK. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Androctonus Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Miałem do czynienia z BK300 na próbę-wymiatacz. Mega cichy, mega stabilny, można sypać żarcia do woli. Ostatecznie jednak kupiłem Red Skim 250 Prestiż-pompa ta sama co w BK,inny wirnik, też wymiata a dostałem w dobrych pieniądzach+głowica czyszcząca i jestem mega zadowolony. Żarcia do woli ale po co? Cena sprzetu czy brand nie ma kompletnie zwiazku z wygladem czy prowadzeniem akwarium. Fenomen firm polega na marketingu. Kazdy rynek ma rozne warstwy, wiec dlaczego nie robic czegos dla osob o bardziej zasobnej kieszeni. Kto bogatemu zabroni. Ale jezeli od tego mialby zalezec moj zdrowszy sen kupowlbym wg zasady "jak drogie to dobre" p.s. Jaki cel ma sypanie wiecej zarcia przy mocnym odpieniaczu? Właśnie, też chciałbym poznać odp. Cytuj Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :] Pytanie tylko kiedy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Ma cel taki żeby ryby i korale zarazem były zadowolone. Od dłuższego czasu obserwowałem u siebie niedożywione korale mimo podawania im różnych płynnych i sypkich pokarmów, korale zaczęły jaśnieć. Od czasu zmiany ilości sypanego żarcia dla ryb i odpieniacza, korale zdecydowanie odbiły przy praktycznie niezmienionych parametrach wody. Przypadek? Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cyborg Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) No body's perfect - czyli po Royal Exclusiv też trzeba poprawiać. Poniżej zdjęcie wirnika pompy Red Dragon 6500. Komora wirnika wypolerowana jak pupa niemowlaka, a na wirniku takie kwiatki na wszystkich łopatkach - pozostałości po obróbce. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Cyborg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach