kolalysy Zgłoś Napisano 25 Września 2014 najgorsze jest to, że ten środek jest niby bezpieczny dla rafy. No ale w sklepie mnie ostrzegano, że to trutka, podjąłem ryzyko i się przekonałem. Ech ciężka ta akwarystyka morska... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Widzisz, jeden ci powie ze szkodliwy, a drugi ze zupelnie bezpieczny .... Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qsy Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Czesc. U mnie po kuracji algeaX dino odpuscilo. Nie obylo sie jednak bez strat, padlo wezowidlo i piaskowa pogubila dwa ramiona. Czytalem, ze rozgwiazda podczas glodowania traci ramiona wiec wnioskuje, ze algea pozbywa sie tez pozywiemia dla niej z piasku. Dodam jeszcze, ze nigdy nie dotrwalem do konca kuracji wg instrukcji - szkoda mi sie zrobilo zwierzat ale naszczescie dino tez odpuscilo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 26 Września 2014 a ostrzegalem ze algea to trutka Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Miałem naprawdę mocną przeprawę z dino ale pokonałem i nie wróciło bez stosowania chemii. Zaciemnij zbiornik nawet na 72h. Twoim koralom nic nie będzie, ryb też wtedy nie karm. Zanim zaciemnisz odessij ile się da ze skały przez jakąś skarpetę filtracyjną i z piasku też odessij. Odstaw wszelkie dodatki do wody, regularnie lej bakterie i ustaw odpieniacz na mokro. Do wody wrzuć węgiel, bo zdechłe dino może wydzielać toksyny. Jak odsłonisz zbiornik, powoli zwiększaj ilość światła. Ja zaczynałem od 2h samej aktyniki, codziennie zwiększając o 1-2h . Przy 6h świeceniach aktyniki zacząłem świecić również białym światłem (1h) także sukcesywnie zwiększając czas świecenia. Jeżeli zobaczysz poprawę to przestań niepotrzebnie pchać łapy do zbiornika. Jeżeli gdzieś jeszcze zobaczysz ogniska dino, od razu je odsysaj. Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
argento Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Ja proponuję wiekszom podmianke na ubogiej soli i co tydzin standardowa podmianka ale tesz na ubogiej soli i wszelkie dodatki na bok ,cierpliwie czekać ja miałem dino i cyjano na raz to byl jedyny sposób który mi pomógł pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Poleciala druga kreweta…... Algae x ….. Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 26 Września 2014 no i po co to dalej lejesz skoro widzisz że Ci bezkręgowce padają usuniesz dino potrujesz życie a niebawem dino wróci i będzie tragedia... Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Ja bym nic nie lał tylko pozwolił - niech akwarium normalnie dojrzeje. Dino/glony samo zejdą jak się system ustabilizuje. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarmon Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Pozwolę sobie podłączyć się pod temat... Panowie czy jest możliwe ,że w skutek zaciemnienia baniaka na 72h podskoczyłoby NO3 z 6 do 25ppt ??? Dodam że dozuje wódkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 26 Września 2014 jest bardzo możliwe, zwłaszcza w zaglonionym zbiorniku Pamiętaj, ze glony konsumują między innymi NO3. Jeśli zaciemniłeś zbiornik to zatrzymałeś metabolizm glonów, bakterii fotosyntetyzujących oraz zooksantelli a tym samym konsumpcję NO3. Jesli podaż NO3 przerosła popyt to i poziom NO3 wzrósł. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarmon Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Dzięki @tester :czapki z głów:) W takim razie zacznę lać więcej wódeczki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 26 Września 2014 Juz nie leje od kilku dni. Zrobilem wieksza podmiane na ubogiej soli. Wegiel i silkkarbon . Od razu poprawa widoczna po ukwialach . Troche sie napompowaly i zaczely wedrowac . Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Daj sobie spokoj z podmianami, dostarczasz dino tylko zarcia. Nie doczytalem,malbo nie bylo napisane jak dlugo zbiornik dziala? Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Musialem troche podmienic zeby stezenie chemii zmniejszyc . Od teraz nie robie podmianek . Walczymy Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 27 Września 2014 ehh teraz zaczynasz walke bez chemii jak juz zabiles zwierzeta?.... Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Kolego, po przemyśleniach zaczynam się zastanawiać nad tą ceramiką czy to przypadkiem nie przez nią masz te problemy. Może to ona oddaje Ci coś do wody? http://nano-reef.pl/topic/22423-skala-ceramiczna/ Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 27 Września 2014 A co mam zrobic innego ? Plakac czy żalobe pol roku ? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 27 Września 2014 od początku Ci każdy gadał żeby algea nie stosować.... Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarmon Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Mnie zastanawia czemu najpierw nie spróbowałeś zaciemnić akwarium... :hope:W większości przypadków to pomagało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n00n Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Już dajcie spokój, bleq na pewno się nauczył, temat może służyć za przestrogę dla następnych. Cytuj 128L, Tunze ReefPack 250 (Comline DOC Skimmer 9004 + Comline Filter 3162), Tunze 6015 + 6025, Maxpect Razor 420R 160W 16K, start na suchej skale, żywym piachu i 10% wody z działającego zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 29 Września 2014 (edytowane) Oczywiscie koledzy, każdy gadal, każy radzil tyle ze każdy co innego … Jak to sie mawia .. gdzie dwóch polaków tam trzy opinie…. Do tego nasza narodowa przywara… każdy mądry i cwany wtedy gdy problem nie dotyczy niego samego ... A od początku kilka osób mówilo lej od razu algae x, kilka zeby absolutnie nie lac, a kilka zeby w ostatecznosci Oczywiscie nie mam tu zamiaru szukac winnego i nikogo obwiniac!!! Bo winą i tak musze obarczyc siebie Ale zauwazcie jak te "pomocne" dyskusje sie toczą ….. Ja za przyznanie sie do błędu i prośbe o pomoc zostalem najpierw zinwigilowany a pozniej wytykanie błędów itd Tak sie chwile zastanowilem….. i pomyślcie ilu tu jest uzytkowników ktorzy wogole nie dyskutują o swoich porażkach, jakichs zgonach czy stratach w koralach… Ilu męczy ryby w za malych baniakach i trzyma 5 pokolcow w setce Juz nie wspomne o takich asach ktorzy kupują blazny i wpuszczają do slodkowodnego….. bo i tacy sie zdażają W tym wypadku taki temat jest idealnym przewodnikiem dla kolejnych świeżych morszczaków A cala reszta powinna w takiej syt jak jeden mąż stanąć do pomocy a nie wytykac i obwiniac co prowadzi do glupich przepychanek slownych itd Ja niestety mam taki charakter ze wdaje sie niepotrzebnie w "ofensywno progresywne" dyskusje ….. My bad ... Czy sie nauczylem/nienauczylem NIe wiem, raczej nie rozstrzygalbym tego w taki sposób probowalem wielu wskazówek wczesniej i nie pomagalo, zaciemnianie tez ( przed moją katastrofą) …. Poprostu od chwili obecnej biore pod uwage wskazówki od zawężonego do minimum grona użytkowników Temat zamykam i przenosze do w pelni rozbudowanego wątku o moim akwa ktory rozpoczne w wolnej chwili Pozdrawiam Edytowane 29 Września 2014 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubertk Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Bo widzisz błędem było to, że miałeś stu doradców i słuchałeś każdego po trochu. Ja też tak kiedyś robiłem, a teraz mam tu jednego guru na forum i słucham tylko jego. I od czasu kiedy zacząłem stosować tę zasadę moje akwa rozkwita jak nigdy przez 4 lata... aaa i kiedy ja walczyłem z dino to... odessałem ile się dało i zaprzestałem podmian na dwa miesiące... i zniknęło bez śladu mam nadzieję, że na zawsze... Cytuj 120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Prawda jest taka, że wiele osób się mądrzy, i np. raz mieli dino, które zeszło im po tygodniu powiedzmy i oni wiedzą najlepiej bo im właśnie zeszło po tygodniu. Tak więc są guru od dino, bo inni nie mogą sobie poradzić z tym z czym oni sobie poradzili w tydzień (wow!). To samo z innymi tematami np. ospą, są goście co twierdzą, że dla nich ospa to pryszcz bo sama przejdzie, bo akurat u nich przeszłą właśnie lekko. No ale takie jest forumi wolność wypowiedzi. Ja miałem dino dwa razy lekkie a teraz bujam się z nim o 2 miesięcy, ospę też miałem lekką 2 razy a teraz mi padło 10 ryb. Wracając do tematu, tez mam dino od 2 miechów (wcześniej zawsze przechodziło po 2 tygodniach), lałem algae X. Ten środek to gówno i tyle. Zabił mi dwie krewetki a ryby tak się osłabiły, że pojawiła się ospa i padło 10 ryb ! Dino wróciło. Odstawiłem algae x po 4 dawkach, teraz jadę na kh 12 i mg 1500, zobaczymy co to da. W końcu musi samo przejść, pytanie kiedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach