volf Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Witam szukam osoby która prowadzi zbiornik z ukwiałami jako główną obsadom.Potrzebuje kilku informacji .Zależy mi na wskazówkach z pierwszej ręki,przetestowanych i sprawdzonych w praktyce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Z tego co wiem, akwarium ukwiałowe miał kolega Martin Mart, ale nie wiem czy dalej taki zbiornik prowadzi. Odezwij się na PW do niego, może odpowie Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Września 2014 ok dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Kolega Arnik z forum miał sporą ukwiałownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Wprawdzie nie mam osobiście akwarium ukwiałowego jako takiego, ale w pracy mamy kilka takich akwariów, w których trzymamy razem różne gatunki ukwiałów. Pytaj, a może będę znał odpowiedź... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Kupiłem nowe akwarium 80/40/45 z przeznaczeniem wyłącznie na ukwiały,kilka sztuk.i moje pytanie,czy wymagana jest filtracja takiego zbiornika np w postaci sumpa.innych mediów filtracyjnych.czy niezbędny jest odpieniacz.czy sól stosowana z powodzeniem w moich mniejszych akwariach będzie odpowiednia czy jest jakaś dedykowana.Krótko powiedziawszy czy prowadzić jak normalny baniak z koralami/rybami,czy można uprościć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Jak kiedyś słusznie zauważył nasz forumowy kolega, ukwiały dzielimy na takie, które znalazły się w pompie cyrkulacyjnej i takie, które się dopiero w niej znajdą I faktycznie, tutaj sump może pomóc. Jak? Zrobić taki obieg, aby powrót dawał na tyle silną cyrkulację, aby nie potrzebne były dodatkowe pompy. Czy się da? Otóż tak. W poprzednim setupie mojego baniaka, u poprzedniego właściciela, nie było pomp cyrkulacyjnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Swirek cenna uwaga,dlatego rozpatruje zakup maskownic do pomp,które pewnie widziałeś w aquario,drobna siatka na wylocie i będzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Ukwiały lubią słabą cyrkulację, po za tym nie pobierają z wody wapnia i magnezu.... Potrzebują dobrego oświetlanie, ale światło o natężeniu 1W/1L to jest za dużo dla ukwiałów. Myślę, że odpieniacz musi być bardzo wydajny... Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Dlaczego wydajny odpieniacz? wydalają tylko jak je karmie krewetkami i to raz w tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaZ Zgłoś Napisano 29 Września 2014 u mnie (a mam 10szt - 7x quadri, 1x stichodactyla, 1x macrodactyla, 1x heteractis crispa) żaden nie lubi mocnego światła - unikają jak mogą, nie lubią dużej cyrkulacji - w ten sposób można oderwać od skały celując falownikiem w ukwiał ten szuka innego miejsca akwarium 350L - dużo skały - nie wędrują, trzymam razem z LPS, SPS i miękkimi karmię raz w tygodniu pompują się idealnie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Mylisz się, ukwiał zamykając się wydala wodę którą to w sobie trzyma i pozyskuje z niej różne wartości. A wraz z nią zanieczyszczenia które są "produktem" ubocznym jego egzystowania. Śluz którym są pokryte dla ochrony też jest "zmieniany" regularnie. W brew pozorom ukwiały bardzo brudzą wodę. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Aga dzięki za porady ws.światła i cyrkulacji. Warszawiak wychodzi na to że pomimo odpieniacza muszę zastosować jeszcze system filtracji,czyli praktycznie pełna obsługa techniczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Sól może być uboga, cyrkulacja znikoma, światło minimum 0,4WAT/litr, odpieniacz i tyle.... po co Ci inne systemy filtracji...?? nie rozumie....? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Standardowo. Jak masz metabolizm zwierzęcy to będziesz mieć wydalanie związków azotu... i przydało by się coś jak do FM czyli np. bioceramika + bakterie albo dużo skały. Albo dsb, refugium itp. .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Września 2014 ok dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Bez udziwnień.... wystarczy sam odpieniacz..... Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollkrabbe Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Dlaczego wydajny odpieniacz? wydalają tylko jak je karmie krewetkami i to raz w tygodniu Jak wyglada to co wydalaja? Cytuj Biotop Północnozachodni Atlantyk http://nano-reef.pl/topic/44824-tu-poczatki-zimnej-rafy/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Ja w pewnym momencie mialem 5 ukwialów, w moich " złotych czasach" kiedy moj baniak byl w szczycie formy Dobry odpieniak, hqi+t5 niebieska Umiarkowana cyrkulacja , duzo skaly w sumpie tylko purigen i węgiel I rosly do 30 cm … pompowaly sie jak prezerwatywy w podstawówce i dzielily jak ryba w biblii Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 30 Września 2014 Otrzymałem mnóstwo porad na pocztę za które dziękuje,w większości pokrywają się ze sobą więc wyciągnąłem średnią. Sump zbędny,wydzielić panel wewnętrzny,odpieniacz,obiegówka,.zabezpieczona cyrkulacja, normalne podmiany i się kręci. Widziałem na jakiejś stronie bryły lanego szkła zamiast skały,super efekt świetlny tylko polerka co tydzień to nie dla mnie Przystępujemy do dzieła,efekty oczywiście przedstawię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 30 Września 2014 A ryby, krewetki?Kto będzie czyścił ukwiały z pasożytów?Dobry odpieniacz w sumpie podstawa...nie musi chodzić non stop ale musi być wydajny żeby to co napisał już Warszawiak wywalić...i w razie samobujstwa ukwiała ,wywalić też syf z wody... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 30 Września 2014 bober a widzisz...o tym nie pomyślałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaZ Zgłoś Napisano 30 Września 2014 czy uważacie, że heteractis crispa jaskrawo żółty i różowy są sztucznie barwione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 30 Września 2014 Raczej tak Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 24 Listopada 2014 Sorki za mały offtop ale ma ktoś baniak z samymi aiptasiami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach