afgi Zgłoś Napisano 7 Października 2015 @Tester jakie możesz dać rady dla zakładających DSB? Chodzi mi o rodzaj piachu, start samego DSB, jego utrzymanie w pierwszych tygodniach, czy dokupić jakieś życie na starcie, czego się wystrzegać oraz czy warto zaczynać zbiornik i DSB równocześnie? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Mam spora biomase korali a to tez sie liczy. Poza tym zdrowe DSB ma niesamowita moc. Dlatego zawsze powtarzam - lepsze male niz zadne. Jesli jest zdrowe i regularnie karmione to biomasa mikroorganizmow i drobnego zycia przeżuje wyczysci wszystko co sie da zjesc. W nocy piasek rusza sie od tysiecy wezowidel i wieloszczetow Myslisz ze czym one sie zywia? A sedymentem i wszystkim tym co wyrosnie na ewentualnych nutrientach i tak to sie kreci. DSB nalezy traktowac poniekad jako jeden organizm. Trzeba mu dawac jesc a on bedzie sie zdrowo chowal DSB jest bardzo czesto niedoceniane. Do tego doszedl mit ze DSB to bomba z opoznionym zaplonem i tak DSB stracilo popularnosc, ale to wg mnie ciagle najlepsza metoda filtracji zwlaszcza jak jest połączone z refugium. Piotrze, Wieksze DSB daje wieksze korzyści - glównie mierzone mocą oczyszczania i odzywiania głównego zbiornika. Pamiętasz jak u Grześka wężowidlo rozpruło ogórka morskiego? Nie ma mowy aby ta ilość rozkładającego się mięsa w normalnym zbiorniku nie zatrula wody. A tam? Parametry ledwo drgnęły i po zamiatane. Tyle ze tam DSB i refugium jest prawie wielkości displaya Dsb jako bomba zegarowa ,to powstało wtedy gdy pamiętacie pierwsze dsb ludzie zakładali w zbiornikach głównych gdzie było dużo skały i grubo piachu,a po jakimś czasie ludziska zaczeli wpuszczać babki kopiące ,uuuu to sie wtedy działo niejedno akwarium poleciało i wówczas dsb przeniosło się do sumpów jak wczoraj zerknąłem do zeszytu i patrze po datach to wychodzi mi że co 1,5 roku musze piach wymienić bo przestaje działać a i zostaje jeszcze kwestia oświetlenia dsb? nie wiem czy ta opcja też nie przedłuży jego żywotności Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Tester, masz dsb 30x40cm, i no3 i po4 na 0 ale Ty masz spsy to jak duże powinno wystarczyć żeby utrzymac te parametry na podwyższonym poziomie? dla miekkich, no3 około 5 da sie to jakoś przewidzieć, przeliczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Wydajnosc DSB nie jest stala. Zalezy w glownej mierze od ilosci mikroorganizmow i opiera sie na ukladzie podaz-popyt. Jesli bedzie na optymalnym poziomie to zycie bedzie sie namnazac, a tym samym szybciej zjadac nutrienty. Jesli w koncu wyczyscimy wode, a nie bedziemy dokarmiac DSB to populacja organizmow w DSB znacznie sie zmniejszy. Wtedy tez zmniejszy sie wydajnosc samegobDSB. Byc moze jest przelicznik wydajnosciowy DSB, ale ja go nie znam. Z drugiej strony nie widze potrzeby takiego przeliczania, bo DSB przy dlugotrwalej nadwyzce nutrientow po pewnym czasie i tak uzyska wysoka wydajnosc poniewaz zaczna sie w nim budowac piramidy pokarmowe. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Panowie to wy dokarmiacie dsb ? Ja mam je kilka miesięcy i nigdy nic tam nie wrzuciłem . Powierzchnia to 40x30 . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Ja codziennie dwie kostki plus krewetke czy kawior Kryl obowiazkowo fito jeszce zapomnialem Edytowane 9 Października 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Bezpośrednio do suma ? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Oswietlenie to podstawa bo ten sposob zwiekszamy produkcje pierwotna czyli najnizsze poziomy piramidy pokarmowej. Do tego normalnie karmic najlepiej drobnym, pylistym pokarmem i fitoplanktonem. Ja regularnie dorzucam tez kostke mrozonek slabo wyplukanych na piasek Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 8 Października 2015 A kiedy swiecicie za dnia czy w nocy? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Ja niedługo zakładam akwarium 200l a na dole będzie DSB + refugium 112l. Pytania o to czy DSB może być za duże chyba są bezcelowe. Jeśli nie będziemy go karmić to i tak nie rozwinie się w nim zbyt wiele życia więc jego wydajność niejako zawsze będzie dopasowana do zbiornika z jakim współpracuje gdyż odżywia się resztkami płynącymi właśnie z niego. Nie karmimy = mniej życia = mniejsza wydajność. Takie to moje rozważanie. Chyba lepiej mieć zapas niż niedostatek powierzchni? Czy się mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Października 2015 Dokladnie tak jak mowisz. Najlepiej oblookac DSB w nocy - przy latarce. Wtedy widac dokladnie. U mnie w nocy piasek sie rusza od zycia. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaczov Zgłoś Napisano 8 Października 2015 u mnie dopiero dojrzewa zbiornik , ale patrząc na mniejszy aż żal mi jest pozbywać się go całkowicie ... i ostatnio coraz częściej mi przychodzi na myśl aby przerzucić samo życie a skały i piach pozostawić ( wiadomo dokupienie kg piachu będzie wchodziło w gre ) i zrobić DSB . pytanie tylko jak to zrobić w moim przypadku ? sump na dole a dsb byłoby na wysokości tej samej co główny zbiornik ... Cytuj 300L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Października 2015 DSB wcale nie musi być nudne. I w swoje wpatruje sie nie mniej niz w glowny zbiornik Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Października 2015 W dzien tez sie dzieje sporo nagralem filmik bylem w szoku ile tam jest zycia Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Fajne tematy oststnio o DSB. 4 lata temu kiedy zaczynalm pisanie o w tym i podjalem probe obalenia mitow sporo ludzi pukalo mnie w glowe. 13 wrzesnia minelo 3 lata. PO4 ZERO NO3 ZERO, bez adsorberow, peletek, filtrow. Nigdy nie bylo problemow. Akwa bezobslugowe, I ostatnimi czasy wiem ze gdyby nie DSB zbionik by juz nie istnial. Zycie takie ze czasami nie mamy czasu na akwarium. Sa dni ze ryby nie dostaj jesc bo mnie nie ma, a akwarium biegnie stwoim torem. Ballinga i okresowych testow nie moge olac ale, przyznam sie ze podmian ze wzgledu na brak czasu nie robie juz tak ksiazkowo. Probiotyke zamiast odpieniacza uwazam za wielki plus bo cos cos musi spalic organike, i rozpuscic detrytus, ale myslac o Hi endowych akrach cos musze pokombinowac Suma sumarum 3 lata bez mitycznych wybuchow, wymiany piasku. Czeka mnie restart glownego, ale DSB nie ruszam. Akwarium zmieni lokalizacje i tyle. Chce dolozyc wszelkich staran by sprawdzic ile wytrzyma DSB w praktyce. Na razie nadal uwazam ze DSB jest to najtanszy, najskutecznieszy i najbrdziej przyjazdny sposob na prowadzenie zbiornika. DSB fan klub sie zrobil i dobrze. Temat piasku to MEGA temat. Sorry za bledy, ale koncze ciezki tydzien i czteropaka, Polska ledwo zremisowala. Akwarim me gdzies tam jest, 2000km ode mnie. Ale spie spokojnie Edytowane 8 Października 2015 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 9 Października 2015 3 lata bez wymiany DSB to już coś ciekawe czy jest więcej osób mających dsb dłużej niż 1,5 roku tylko chodzi o prawdziwe dsb a nie jakieś tam filtry podżwirowe typu , rurki odciągające wode spod dsb prawdziwe dsb to warstwa beztlenowa ,bez żadnego przepływu od spodu, bo dzisiaj też jest jakaś taka moda Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 9 Października 2015 Waldi plenum to nie filtr podzwirowy. Dwa, jeżeli chodzi Ci o odciek to moj zatkal sie po pol roku. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 9 Października 2015 Waldi plenum to nie filtr podzwirowy. Dwa, jeżeli chodzi Ci o odciek to moj zatkal sie po pol roku. ale na podobnej zasadzie działa nie czyli zapchało się po pół roku i już działa jako prawidłowe DSB od 2,5 roku tak? tak Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 9 Października 2015 Grzegorzu czyli nie ma sensu robić tego odcieku? Nie używasz go teraz? Planowałem zrobić dokładnie tak samo jak jest u Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 9 Października 2015 (edytowane) ten dziadek też ma jakieś tam plenum chyba fajnie by było jak by ktoś przetłumaczył co on mówi,bo az tak bardzo nie ogarniam Englisz hehe Edytowane 9 Października 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 9 Października 2015 Nie,nic sie nie zapchalo brudem, syfem czy detrytusem. Robaki przekopaly tunele i czesc mialkiego piasku przesypala sie do plenum zasypujac dolot odcieku. Plenum dziala dalej. Ja robiac sobie filtracje nie chciałem robic tego na krotki okres i wchodzić w polemike kto ma racje Jubert , Shimek czy LengSy. Wyciagnalem najmocniejsze strony z każdej szkoły i zrobilem sobie eksperyment. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiHalik Zgłoś Napisano 9 Października 2015 Chcę założyć dsb, moja komora ma wymiary 39x31. Ile piachu i jakiego kupić.? Grzegorz podał dwie granulacje - kupić obie po połowie czy jak? Cytuj Akwarium 120x55x50 330l, sump 130l, Ati 6x54W T5, H&S 200 na pompie Tunze 9420, dsb z refugium, vsv, obieg new jet 4500, cyrkulacja: 2x jebao rw-8 i tunze 4500, grotech tec 3 ng, pełny balling. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 10 Października 2015 a jakie zwierzęta do dsb,Grzegorz gdzieś wklejał tabele ale mi się nie wyswietla Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 11 Października 2015 a jakie zwierzęta do dsb,Grzegorz gdzieś wklejał tabele ale mi się nie wyswietla Ja znalazłem coś takiego http://web.archive.org/web/20001212212900/http://www.animalnetwork.com/fish2/aqfm/1997/oct/wb/default.asp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach