Skocz do zawartości
marine

Piaskownica i Glony czyli Dsb Refugium AS, Plenum i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanko :

Jak to jest z DSB przy zerowych no3 i po4 ,ile czasu pociągnie takie dsb ,jakie tragedie mogą się przytrafić ,co jak wyjadę i karmienie jeszcze się zmniejszy,no i po czym poznać że dsb zaraz padnie ????

pozdrawiam Jacek

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Dsb ma osiem miesiecy po4 no3 od poczatku nie bylo wykrywalne na salifercie.

Glony rosna jak szalone zycie jak widac na filmach ma sie dobrze.

Woda w Plenum ma zerowe no3 po4.

Ja osobiscie mysle ze no3 po4 nie jest jedynym zywicielem Dsb Refugium.

Podejrzewam ze zachodzi tam miliony roznych procesow o ktorych nie mamy pojecia.

Dodatkowo nasze testy ktorymi sie wspieramy zera ????

Wiele Pytan ktorych tu zadajemy musimy zadac naturze to ona to stworzyla.

Dsb refugium nie jest naszym stworem. Ale napewno dziala i wspomaga caly system.

Edytowane przez marine (wyświetl historię edycji)

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW

Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko bo niektórzy zapewne zapominają, że testy mierzą PO4 czy NO3 które nie jest skonsumowane w danej chwili... Może się okazać, że w akwarium w jednym momencie produkowane są ogromne ilości azotu i fosforu (i zapewne tak jest), który w tym samym momencie jest już zagospodarowany i w taki oto sposób testy pokazują 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o to co Kaczor napisał

Nie ma nic złego w strefie beztlenowej jeśli w tej strefie są azotany. Problem zaczyna się gdy azotanów i azotynów nie ma. Rozwijają się w niej wtedy bakterie siarkowe które redukują siarczany do tlenu i siarki. Tlen zostaje zużyty w procesie "oddychania" a z siarki tworzy się H2S... Niebezpieczne związki już są zawarte w wodzie morskiej - są nimi siarczany.

Nie jest tak jak myślicie że jest. Poczytajcie sobie o metodzie profesora Jauberta, posłuchajcie jego wykładów...

p-ozdrawiam Jacek

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zamierzam w sumpie założyc dsb plus glony.Zbiornik ok 2 lat parametrry w ryzach...Pytanko jak to najlepiej zrobic bez zachwiania dla aktualnego systemu? Chodzi mi o to czy wykonywac specjalnie po tym jakieś podmiany wody,jak przygotowac piasek przed włożeniem?

I czy ma sens robic to w komorze 32x60cm i poziom wody 24cm powiedzmy dsb ok 10cm grubości to nad piaskiem pozostalo by mi 14cm wody chyba to nie przeszkadza?

Edytowane przez tomi1140 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o to co Kaczor napisał

p-ozdrawiam Jacek

Nanokaczor napisal prawde Cytujac Profesora Jauberta. Ktory opisuje proces zachodzace w Naturze

Dlatego ten problem napewno czesciowo moze rozwiazac odciek, Ale tak jak pisalem

Procesy zachodzace sa pewnie duzo bardziej zlozone.

Tutaj warto poprosic Bartka do tablicy o wypowiedz :thumbup:

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się tam nie znam, ale właśnie o to chodzi w dokarmianiu DSB, żeby nie brakło azotanów.

PS

Wydaje mi się, choć nie mam źródeł pod ręką, że to właśnie siarka jest efektem utleniania H2S przez szczepy Thiobacillus sp. a nie źródłem dla powstawania H2S.

Po głębszym przemyśleniu wycofuje ostatnie zdanie.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zamierzam w sumpie założyc dsb plus glony.Zbiornik ok 2 lat parametrry w ryzach...Pytanko jak to najlepiej zrobic bez zachwiania dla aktualnego systemu? Chodzi mi o to czy wykonywac specjalnie po tym jakieś podmiany wody,jak przygotowac piasek przed włożeniem?

I czy ma sens robic to w komorze 32x60cm i poziom wody 24cm powiedzmy dsb ok 10cm grubości to nad piaskiem pozostalo by mi 14cm wody chyba to nie przeszkadza?

Tomi napisze jak ja bym to zrobil

Piasek wczesniej dobrze przeplukal w Ro tak zeby po4 bylo zerowe

Nastepnie zalal bym solanka z podmiany pozostawil na tydzien.

W nastepnym tygodniu ponownie przeplukal solanka z podmiany.

wylaczyc obieg zasypac sump piaskiem , odpalic odpieniacz po kilku godzinach jak woda bedzie klarowna

wlacz obieg. na poczatek ograniczyl bym swiecenie w sumpie.

Edytowane przez marine (wyświetl historię edycji)

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się przyłączę do tematu. Po4 i no3 nie wykrywalne na salifercie. Mimo to glony w sumpie maja dzienne przyrosty po 4-6mm. Rwę i karmię pokolce zamiast nori. Świecę 24h ze względu na hodowlę fito. Skąd glony ciągną papu ? Co prawda przez ostatni miesiąc podawania fito życie w akwarium wybuchło w skali makro. Pojawiło się mnóstwo drobnicy, sump aż się rusza w nocy. Ale to nie powód żeby rosnąć w najlepsze bez środków do życia ..........

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomi napisze jak ja bym to zrobil

Piasek wczesniej dobrze przeplukal w Ro tak zeby po4 bylo zerowe

Nastepnie zalal bym solanka z podmiany pozostawil na tydzien.

W nastepnym tygodniu ponownie przeplukal solanka z podmiany.

wylaczyc obieg zasypac sump piaskiem , odpalic odpieniacz po kilku godzinach jak woda bedzie klarowna

wlacz obieg. na poczatek ograniczyl bym swiecenie w sumpie.

Dzięki za podpowiedz..A jak się mają rozmiary komory co podałem? Warto? Nie za małe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedz..A jak się mają rozmiary komory co podałem? Warto? Nie za małe?

spokojnie to calkiem spora powierzchnia jedynie plytko ale nadal wystarczajaco

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie to calkiem spora powierzchnia jedynie plytko ale nadal wystarczajaco

Dziękuję za pomoc muszę się za to spokojnie z czasem zabrac a najgorsze że tyle linków tutaj wymieniono do kupna piasku że człowiek zgupiał który kupic???

Myślałem by zasypac jedną granulacją piasku,nie będę montował na spodzie żadnych rurek itp..Myślicie że mogę tak? Nie zaszkodzi to niczemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc muszę się za to spokojnie z czasem zabrac a najgorsze że tyle linków tutaj wymieniono do kupna piasku że człowiek zgupiał który kupic???

Myślałem by zasypac jedną granulacją piasku,nie będę montował na spodzie żadnych rurek itp..Myślicie że mogę tak? Nie zaszkodzi to niczemu?

ja stosowałem ten

Caribsea Super Natural Marine Sand (MOONLIGHT SAND)

i wymieszalem z tym

Caribsea Ocean Direct Natural Live Sand (OOLITE)

Edytowane przez hajtaler (wyświetl historię edycji)

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żeby namieszać masz jeszcze ten Caribsea Arag-Alive Bahamas Oolite - najdrobniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się tam nie znam, ale właśnie o to chodzi w dokarmianiu DSB, żeby nie brakło azotanów.

PS

Wydaje mi się, choć nie mam źródeł pod ręką, że to właśnie siarka jest efektem utleniania H2S przez szczepy Thiobacillus sp. a nie źródłem dla powstawania H2S.

Po głębszym przemyśleniu wycofuje ostatnie zdanie.

Dlaczego się wycofujesz? Przecież w białkach i aminokwasach stosunkowo dużo jest siarki? Cysteina.Tyrozyna zapewne coś jeszcze... stamtąd pochodzi S i jest źródłem elektronów do łańcuchów oddechowych... oddaje 2 e i przyjmuje 2 protony no i powstaje H2S

albo coś koło tego:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek czyli trzeba dostarczać jakiejś pożywki dla bakterii ,to może np "np pro" ??? , a może lepiej lać np aminokwasy lub coral e one mają sporo azotanów

pozdrawiam jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde

Na prawdę ciężko jest o niedomiar N nie ma co panikować... Wystarczy karmić a wszystko będzie sr** :D LOL :D

Jak glony rosną to znaczy, że jest N i P

Czego używacie do obserwacji akwarium i sumpa nocą?:D

zastanawiam się nad czerwoną wojskową latarką, ale są jeszcze kamerki IR. ma ktoś jakieś namiary na niedrogi gadżet?:D

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samica mandaryna poszła sobie rurami do dsb ,czy moge ją tam na troche zostawić żeby przytyła ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha dobre:)To zależy jak dojrzałe DSB i jak duże;) żeby Ci całego nie wytrzebiła;)

a mandaryn nie kopie w piasku? Jak kopie to wtedy odpada

Edytowane przez Bartolomeo84 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawalek mojego zieleniaka ;)

Glony rosna, kielzy coraz wiecej i mysis sie pokazalo ;)

Za pol roku będzie pelno mam nadzieje ;)

Cross my path of life and you will find only DEATH...

6d169f8bf8373f2c26918ed260120659u191a864.png

270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC...

Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego piachu użyłeś?

Jakiego piachu użyłeś?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z erybki dolna i środkowa, a na sama gore z uk sklepu...

Gdzies wyzej w poscie jest...

A czemu, zly?

Edytowane przez buczi82 (wyświetl historię edycji)

Cross my path of life and you will find only DEATH...

6d169f8bf8373f2c26918ed260120659u191a864.png

270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC...

Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z erybki dolna i środkowa, a na sama gore z uk sklepu...

Ale koralowy czy coś innego?Chce zasypać za 2 tyg,bo jak widzę ile życia mam przy samym refugium to chce więej.

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki ty masz czyściutki piasek,masz jakieś zwierzaki w tym dsb,ja praktycznie co tydzień zbieram syf bo piachu nie widać prawie

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.