kilu Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Tydzień świece na sam piach i jakoś tego Dino nie widzę No tak tylko pytanie czy tobie też zalega detrytus? Mi też na samym piasku nic nie wychodzi tylko jak się zbierze detrytus i dodam do tego światło. No cóż ale jak już nie raz zostało napisane każdy zbiornik jest inny a do tego DSB też musi dojrzeć. Pozdrawiam Kilu Edytowane 24 Listopada 2015 przez kilu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 Znalazłem dosyć ciekawy artykuł w tym temacie: http://www.advanceda...005/6/aafeature Przeprowadzono doświadczenie w laboratorium, jaki wpływ na usuwanie NH4, NO2, NO3, ma sposób budowy DSB/Plenum. Streszczając wnioski: Obecność Plenum nie wpływa na wydajność filtra, dużo większe znaczenie ma to, czy użyjemy drobnego piasku czy grubego, oraz grubość warstwy filtrującej. Zwrócono też uwagę, że mimo identycznego setupu akwariów testowych i identycznych warunków, wyniki w różnych akwariach istotnie różniły się od siebie - czyli każde akwarium jest inne Ciekawy artykul choc mysle ze plenum jednak wplywa na wydajnosc Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 Prosze o link ktory piasek dostepny w PL bedzie najlepszy do DSB? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) marine-możesz napisać coś więcej na temat wyłączania odpieniacza na noc?? Edytowane 30 Listopada 2015 przez R@F@L (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 Mam pytanie. Po jakim czasie pojawily sie Wam jakies zwierzaczki w dsb? Nic oprocz piachu i glonów niestety nie wrzucalem do sumpa bo nie bylo chetnych na podzielenie sie/odsprzedanie jakiegos zycia z dzialajcego dsb. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Mam pytanie. Po jakim czasie pojawily sie Wam jakies zwierzaczki w dsb? Nic oprocz piachu i glonów niestety nie wrzucalem do sumpa bo nie bylo chetnych na podzielenie sie/odsprzedanie jakiegos zycia z dzialajcego dsb. Po trzech czterech tygodniach juz bylo widac mieszkancow Lej fito bedzie szybciej widoczne zycie marine-możesz napisać coś więcej na temat wyłączania odpieniacza na noc?? Zawsze kiedy leje fito a to jest co drugi dzien wylaczam odpieniacz na noc Edytowane 30 Listopada 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 A od kiedy zacząłeś lać fito? U mnie 2 tyg akwa się kręci dopiero, niby jakiś zaszczep piasku miałem, ale raczej z głównego niż typowego DSB. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 Juz mozesz powoli lac tylko z umiarem. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilu Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Mam pytanie. Po jakim czasie pojawily sie Wam jakies zwierzaczki w dsb? Nic oprocz piachu i glonów niestety nie wrzucalem do sumpa bo nie bylo chetnych na podzielenie sie/odsprzedaniezycia z dzialajcego dsb. Cześć ja po uruchomieniu DSB włożyłem do niego kilka kamieni ze zbiornika. W ten sam dzień widać było ze wychodzą z niego wezowidla, kiełże itp. Natomiast jak zacząłem łac fito można było obserwować wysyp. Juz po tygodniu można powiedzieć że populacja zwiększyła się dziesięciokrotnie. Teraz jest tego masa i nadal uwielbiam wsadzac głowę do szafki i oglądać drobnic. Zawsze zobaczenia cos nowego. Ważne jest tez to czego nie widać gołym okiem. Może widziałes fotki @marine wstawiał gdzieś na poczatku wątku. Te piasek pod mikroskopem. Tam to się dopiero dzieje. Jak będziesz zakładał refugium a nie masz jeszcze glonow popros sprzedajacego zeby korzenie byly w piasku zawsze to jakas szczepka bakterii a mi takie przyjęły sie bez problemu. Pozdrawiam Kilu Edytowane 1 Grudnia 2015 przez kilu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 Po trzech czterech tygodniach juz bylo widac mieszkancow Lej fito bedzie szybciej widoczne zycie Zawsze kiedy leje fito a to jest co drugi dzien wylaczam odpieniacz na noc Raczej bardziej chodziło mi o codzienne wyłączanie odpieniacza na noc nie tylko jak podaje się fito czy to miało by jakikolwiek sens?? Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 Wylaczanie w nocy nie mialoby sensu. Raczej warto kupic cicha pompe. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Tak "slucham" waszych rozmów o wylączaniu odpieniacza na noc i calkowicie podzielam zdanie Staniego. Jesli juz wyłączac odpieniacz, to na dzień, jesli juz przy DSB ktos odpieniacz stosuje. Ci ktorzy mają DSB dzialające sprawnie, twierdzą ze odpieniacz nie jest im potrzebny, bo DSB konsumuje nutrienty. Ok. Tak. Ale to nie wszystko. Oczywiscie da się bez odpieniacza, ale wymaga to sprawnego ikladu wymiany gazowej, bądz konsumpcji CO2. Odpieniacz jest plucem systemu i wystarczy go na chwilę wyłączyć i pH leci w dół. Tym bardziej wylączanie odpieniacza na noc nie ma sensu, bo nocą pH i tak spada, bo "fotosynteza pada", więc wylączenie odpieniacza spotęguje spadek pH. Oczywiscie mozna to rekompensować oswietleniem DSB, ale to nie da takiego efektu, nie te masy "pochłaniaczy" CO2. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Arduan (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Zgadzam sie ze Stanim i Arduan moja decyzja jest w pelni swiadoma nocnego wylaczania Poniewaz Ph w trybie nocnym u mnie nie spada, ilosc glonow ktora posiadam jest wystarczajaca do potrzymania ph 8 Fito leje zawsze na nocy poniewaz to jest okres najbardziej wyciagnietych polipow Odpieniacz w kazdej innej sytylacji pracowalby 24 h Moj garden Edytowane 1 Grudnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 Ja zdejmuję tylko kubek z odpieniacza jak leje jakieś pokarmy dla korali. W ten sposób odpieniacz nie wywali mi jedzenia do kubka, a napowietrzanie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 Ja się zastanawiam czy nie zafundować sobie jakiegoś napowietrzacza. Ja u siebie zdecydowałem się na samo DSB i nie wiem czy wzburzać powierzchnię pompami czy zakupić jakiś brzęczyk z kostką. Macie jakieś sugestie? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2015 A jak wyglada sprawa DSB w przypadku awarii pradu powiedzmy na 2~3 godziny, czy w zlozu moze wytworzyc sie szkodliwy siarkowdor lub inna szkodliwa substancja? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2015 Uzywalem brzeczyka bardzo dlugo jako dodatkowe napowietrzanie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2015 No niestety myślę, że w przypadku DSB brak prądu to katastrofa dlatego zaraz po wypłacie rozglądam się za jakimś UPS... Chyba faktycznie skuszę się na brzęczyk... może podskoczy mi pH bo mam za niskie, ale cały czas tłumaczę je jeszcze młodym baniakiem Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Bez paniki Dsb wytrzyma spokojnie bez pradu nawet kilka godzin. Dsb padnie ostatnie bardziej obawialbym sie o koralowce. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2015 Padnie nie padnie, tylko czy w tym piasku nie wytworza sie szkodliwe zwiazki jak nie bedzie tlenu przez pare godzin na przyklad? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2015 Majac Glony napewno tlenu nie braknie, dwa w piasku jest zycie beztlenowe. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2015 Jakies pare tyg temu wylaczyli mi prad na okolo 8h (cyrk w tych czasach) i nic sie nie stalo... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 To w sumie dobre wieści;) Ja spotkałem się z opniami, że po 2-3 h rozpoczyna sięduszenie życia i obumieranie. Co z kolei prowadzi do kaskady i trucia kolejnych zwierzątek materiałem obumarłym... Dodatkowo mogę się podzielić uwagami dozowania jodu i Fe w DSB. Odkąd zacząłem dozowanie ww. pierwiastków moje glony są żywo zielone i zaczęły rosnąć znacznie szybciej;) Tak więc polecam Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilu Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 ... Dodatkowo mogę się podzielić uwagami dozowania jodu i Fe w DSB. ... Cześć możesz coś napisać na ten temat? Może jak dużo tego dodajesz/jak często? Mierzysz poziom testami czy dodajesz tak na "czuja"? Pozdrawia i dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Hej, Nie mierzę testami z racji, że jeszcze rzadko robię podmiany, a jod bardzo szybko ucieka z systemu. Dawkuję 2-3 krople Lugola na dobę. Jeśli chodzi o Fe to kupiłem, po podczytaniu u innego akwarysty, Planta gainer 100ml i dawkuję 1 ml na dobę. odpowiada to dawce zalecanej przez producenta na 40l więc raczej nie grozi mi przedawkowanie, a rośliny w trybie oświetlenia 16/8 wyciągną wszystko Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach