endriu0 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 ja używam do glonów świetlówkę białą 6500k, rosną mi na tym glony wszystkie. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 2 x Aquae; ;leddy tube dla roślin + Castorama naświetlacz LED 6000K 20W Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 Ja mam 2 świetlówki 6500K jedną Blue plus i jedną actinice w Refugium. Jeszcze nie mogę stwierdzić czy makroglony dobrze rosną bo mam je za krótko (od zalania refugium 2 miesiące), ale zwykłe glony na bocznych szybach rosną jak na drożdżach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 po co trzymasz tam acrę? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 To prezent od Mikołaja Acropora Gomezi. Jest tam chwilowo do czasu kupienia kleju do korali. W akwarium ryby lub prąd wody by ją zrzucił. . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 OK:) myślałem, że jakieś czary mary, których nie znam;) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Nowa metoda, filtr acroporowy. Edytowane 26 Grudnia 2016 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Prośba o identyfikacje, bardzo podobny do dżdżownicy z wyglądu i wielkości, odessałem go z piaskiem ( z głównego) i wylądował w DSB. Już kilka takich w przeniosłem do piaskownicy. edit: wylądował z powrotem w głównym, ciężko mu było się wkopać w drobny piasek w DSB, i zaczeły nim się interesować wieloszczety Edytowane 31 Grudnia 2016 przez piniol (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 Peanut worms. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Takie pytanie, od tygodnia mam w sumpie makroglony, w akwa głównym mam problem z glonami nitkowatymi. Świecić tylko w nocy na makroglony tak jak się powinno czy nie zaszkodzi świecić 24h żeby glony w akwa głównym zaglodzic ? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Stycznia 2017 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Miałem ten sam problem. Ja świecę tylko w nocy od 21h do 9h w sumpie Po miesiącu od włożenia makroglonów, glony nitkowate były w lekkim odwrocie a po 2 miesiącach całkiem zanikły. Wszystko jest uwarunkowany tym ile masz makroglonów w sumpie i jak mocno świecisz. Ja mam 4 świetlówki T5 24W w refugium i przez 2 miesiące nie widziałem specjalnego wzrostu makroglonów ale przez pierwszy miesiąc świeciłem tylko dwoma świetlówkami. Jak dołożyłem jeszcze dwie to i makroglony zaczęły rosnąć. Dzisiaj widzę przyrosty makroglonów i parametry wody są b. dobre. Plagi okrzemek i cyjano też odeszły a korale jakby się na nowo wybarwiły czyli dostają bardziej intensywniejszych kolorków. I to potwierdza że refugium i DSB zaczęło działać w moim obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2017 A napiszcie jak często usuwacie glony z refugium. Ja robię to 2-3 razy w miesiącu. 2 garście glonów caulerpa taxifolia wywalam a jedną garść wrzucam do głównego akwarium żeby pokolce miały naturalne jedzenie. Czy w ogóle dobrze jest od czasu do czasu zrobić czystkę w glonach i pozwolić im na nowo urosnąć? Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Ja ostatnio usuwałem raz na 1 jakieś 80% co dobrze nie odbiło się na życiu;) Teraz odbudowuję populację glona i będę wyrwyać zapewne tak jak piszesz ze 2 garści Caulerpy i Spaghet Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 cześć, sorry, że tak off top, ale zapraszam do komentarzy mojego projektu DSB, będę wdzięczny za każdą uwagę - http://nano-reef.pl/topic/91582-czarna-perla-100x60x55-dsb/ dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Afgi fajny Projekt. ale Jesli chodzi o sump to mam watpliwosci, wysoki jest na 44 cm a tylko 24 cm wody. Szkoda ze w polowie niewykorzystasz, zwlaszcz ze jest dsb refugium, pomyslalbym nad innym rozwiazaniem. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Afgi fajny Projekt. ale Jesli chodzi o sump to mam watpliwosci, wysoki jest na 44 cm a tylko 24 cm wody.Szkoda ze w polowie niewykorzystasz, zwlaszcz ze jest dsb refugium, pomyslalbym nad innym rozwiazaniem. Marine, a co byś zaproponował? Piachu więcej niż 12 cm nie chce sypać, a powierzchnia dla cheato jest dość spora. W sumie, to mogę obniżyć do powiedzmy 35.... Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Witam wszystkich ,moje "dsb" wraz z refugium wystartowalo 02.11.2016 z piasku kwarcowego gradacja"0". Szczerze juz zakupiony kolor pasku mi sie nie podobal.Potwierdzilo to puzniejsze kilku godzinne jego plukanie co do konca mi sie nie UDALO. Dzis zlorze ma niecale trzy miechy i z jednej strony pojawila mi sie juz duza Czarna plama wielkosci wnetrza dloni,zas z drugiej strony sa rdzawe przebarwienia.Tutaj zwracam sie z rada co dalej z owym zlorzem robic?@Mairne,@Tester moglibyscie sie wypowiedziec?.Akwa od poczatku mialo problemu z czarnym nalotem gdzie do dzis po czyszczeniu pojawia sie juz tylko na tylnej szybie.Zas na powierzchni zlorza od poczatku mam problem z grubym brudnozielonym nalotem z bablami powietrza w srodku.Role cyrkulacji pelni mala glowiczka +wylot z pompy obiegowej[powrot i zasilenie cyrkulacji na trojniku 16mm.Takze ruch wody nad zlorzem wystepuje.Ja zastanawiam sie nad wymiana zlorza na nowe...jakie jest wasze zdanie?serdecznie prosze o rade,pozdrawiam grzegorz Cytuj bez morskiego akwa tez mozna zyc, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1978 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Witam. Planuje nowy większy zbiornik o wymiarach 1800mmx600mmx600mm. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami sumpa jak na poniższych schematach, proszę o wskazówki które rozwiązanie będzie lepsze. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Zdecydowanie pierwszy rysunek, ale 15 cm na pompę to na pewno za mało, szczególnie że tam będzie ci ubywać wody. Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1978 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Robert dla pompy jest 25cm wysokości, szerokość 15cm, sump głęboki na 45cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 małą pompkę zmieścisz :). Popatrz na gabaryty pomp obiegowych bo domyślam się że taki duży sump będzie obsługiwał duże akwarium. U mnie w podobnej wielkości sumpie komora na pompy ma 30cm długości. Jeśli tylko jedna pompa będzie tam siedziała to tak z niewielkim zapasem pompa się zmieści. Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1978 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Pompa o wymiarach 9cm/18cm ( 9000l/h) - spokojnie się zmieści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Grzegorz daj fotki tych czarnych plam, Plenum tez zrobiles ? Afgi Piasek 12 cm jest ok, Nie mam konkretnego pomyslu wazne jest koncentrowac sie na prostym rozwiazaniu Trzy komory z latwym dostepem do odpieniacza i pompy zadnych scianek dodatkowych. Piasek odpowiednio przygotowac i zalewac. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1978 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2017 Marine czy możesz powiedzieć, które z przedstawionych powyżej rozwiązań sumpa będzie lepszym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 Zdecydowanie jedynka Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach