skater Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 Czekamy tylko na glony Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Akwarium 140x55x55. Oswietlenie 4x54w T5 + 196W LED . Obieg Jebao DCT-8000.Cyrkulacja Jebao CP-25 + 1xNewa + 3.9 Filtracja 2l Siporax, Rowa PHOS + CARBON , Odpieniacz Skimz SM161, , Sól h2ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Ladne Monstrum, mala podpowiedz podswietlil bym tylko komore Dsb , inne komory pozbawic swiatla stalego ograniczy to porost alg czy glonow siporax bym proponowal trzymac w woreczku z siateczki latwiej przedmuchac inaczej bedzie zalegac syfek Edytowane 11 Lutego 2017 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konwiasty Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 Czy jest może ktoś z Poznania lub okolic kto użyczy odrobinę syfu żeby ruszyć z DSB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skater Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 Dnia 11.02.2017 o 21:49, marine napisał: Ladne Monstrum, mala podpowiedz podswietlil bym tylko komore Dsb , inne komory pozbawic swiatla stalego ograniczy to porost alg czy glonow siporax bym proponowal trzymac w woreczku z siateczki latwiej przedmuchac inaczej bedzie zalegac syfek Dzięki za informacje. Pytanie tylko bo nie mam pomysłu jak pozbawić inne komory Cytuj Akwarium 140x55x55. Oswietlenie 4x54w T5 + 196W LED . Obieg Jebao DCT-8000.Cyrkulacja Jebao CP-25 + 1xNewa + 3.9 Filtracja 2l Siporax, Rowa PHOS + CARBON , Odpieniacz Skimz SM161, , Sól h2ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 6 minut temu, skater napisał: Dzięki za informacje. Pytanie tylko bo nie mam pomysłu jak pozbawić inne komory Można okleić przegrody czarnym spienionym pcv tak aby przestawały na odpowiednią wysokość a w miejscu przepływu wody wyciąć otwory, taki jakby grzebień Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 Może ktoś rzucić foto jak ma te komory inne zabezpieczone przed światłem. Sam mam taki problem i myślę nad rozwiązaniem Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 ja mam przegrody w sumpie z czarnego lacobelu, dodtkowo zamówiłem teraz soczewkę (kolimator) na lampę 60' (mam 1x power leda 30W). Wrzucę zdjęcia jak zamontuję. przy okazji pytanie - czy Caulerpe jakoś wtykacie w piasek ? dostałem z JM porcję i na razie wrzuciłem luzem i przygniotłem troche gruzem, bo nie mogę ogarnąć gdzie ten glon ma korzenie (o ile ma). Póki co większość liści zbielała, ale też widze dużo małych pączków (kulek) z których chyba wyrosną liście. Poza tym pojawiły się jakby nowe ciemnozielone pędy . Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 Ja moją caularepe przysypalem delikatnie piaskiem i jakoś się przyjęła i zaczęła rozrastać. Teraz nawet pnie się po szybach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Myslalem o obnizeniu lampy nad dsb ograniczy to swiatlo na bokach Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skater Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 Dnia 16.02.2017 o 23:20, marine napisał: Myslalem o obnizeniu lampy nad dsb ograniczy to swiatlo na bokach Jak obniżę to naświetlacz nie popali glonów? Mam 20W z castoramy Cytuj Akwarium 140x55x55. Oswietlenie 4x54w T5 + 196W LED . Obieg Jebao DCT-8000.Cyrkulacja Jebao CP-25 + 1xNewa + 3.9 Filtracja 2l Siporax, Rowa PHOS + CARBON , Odpieniacz Skimz SM161, , Sól h2ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 Zalezy ile masz slupa wody jeszcze ale nie powinien popalic Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 Ja mam właśnie taką 20tkę nad refugium i tylko glony, które wyrosły ponad poziom wody są wysuszone i białe, hoduję spaghetti. Lampa wisi pewnie z 5 - 7 cm nad wodą, na pewno poniżej krawędzi sumpa. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 28 Lutego 2017 Tak to wygląda u mnie po miesiącu. W większości glony się rozpuszczają, ale puszczają nowe "pędy". W piasku (na przekroju widocznym przez szybę) nic specjlanego się nie dzieje - koloru nie zmienił. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 1 Marca 2017 Ta ksenia raczej Ci zmarnieje. Początkowo też dałem jakieś grzybki i zoasy, żeby nie było tak pusto, no i jak spaghetti ruszyło, to wszystko zmarniało z braku światła. Chyba, że będziesz naprawdę często przebierał glony. Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 xenia jest tymczasowo . Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Czy opłaca się wrzuci glony do komory z odpieniaczem czy jest to bezsensu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 raczej bez sensu bo raz - może Ci zaciągnąć do odpieniacza a dwa trzeba przecież oświetlać - a wtedy w odpieniacz Ci zarośnie np. glonami wapiennymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Ja też odpaliłem DSB. Zastanawiam się jeszcze nad światłem no i muszę gdzieś zdobyć jakieś glonki Cytuj Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Ja moje DSB i refugium oświetlam modułami LED na diodach smd 6000K. Jeszcze nie spotkałem się z takim rozwiązaniem na forum, ale u mnie działa to już ponad rok i żaden moduł nie przepalił się. Glony rosną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Mija 45 dni od zalania DSB. Na razie nie widzę żeby działo się coś szczególnego, oprócz dino, cyjano i okrzemków. Piasek na przekroju nie ma zmian - czy to normalne ? (mam kwarc najmniejszej frakcji) ps. NO3 na początku 25, teraz spadło do 10, ale leję od tygodnia VSV. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlonaKrew Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Sprawdzają się ledy 20W o barwie 6000K, ale ja mam też 20W led o barwie 8 000 K. Myślicie, że to będzie za dużo na glony? Przegięcie? Ktoś próbował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 ja mam 10k. Spaghetti, caulerpa z kulkami rośnie, inne się w dużej mierze rozpuściły, ale teraz powoli odbijają z łodyżek. Nie wiem czy to kwestia oświetlenia czy aklimatyzacji. Na pewno cyjano bardzo się podoba Pytanie czy zmieniać na 6000k ? Dodam że po dołożeniu kolimatora odnoszę wrażenie że barwa się ociepliła ... Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Ja oświetlania refugium 8x3w (7 full spectrum I jedna zimna biała) glony rosną całkiem nieźleWysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Mam pytanie za 100 punktów do ludzi posiadających refugium, szukam przyczyny dlaczego glony się poprostu rozpuszczają w tydzień po włożeniu do akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 18 minut temu, DarekB30 napisał: Mam pytanie za 100 punktów do ludzi posiadających refugium, szukam przyczyny dlaczego glony się poprostu rozpuszczają w tydzień po włożeniu do akwarium. jałowa woda albo złe (brak?) świtało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach