hajtaler Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 (edytowane) Witam Wczoraj miałem zasoleni 1.025 a dzisiaj przy tym samym poziomie wody mam tylko 1.021 co może być przyczyna az takiego spadku zasolenia,posiadam autodolewke i na pewno poziom wody jest taki sam jak wczoraj mam zaznaczone na zbiorniku temp. wody 26C proszę o jakieś sugestie Edytowane 1 Lipca 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 hmm jedyna opcja jaka przychodzi mi namyśl to czy czasami nie wylałeś paru kubków z odpieniacza a dolewka uzupełniła poziom wodą RO? Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 proponuje robić to na trzeźwo na pewno wyjdzie identyczny wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 pozostaje jeszcze brudny refraktometr Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 pozostaje jeszcze brudny refraktometr tu był problem ale jakim cudem sie rozkalibrował w jeden dzień Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 Czym mierzysz? Czy temperatura przy jednym i drugim pomiarze była taka sama? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 Temperatura przy refraktometrach takich jak nasze nie gra prawie żadnej roli. Pisaliśmy na RH, że czystość aparatury ma kolosalne znaczenie. Ja ze swojej praktyki wiem, że jak na refraktometrze zostanie choć trochę soli (tak to tłumaczę, bo soli nie widać), to w kolejnym pomiarze może wychodzć więcej. Wystarczy, że choć trochę zostanie wody z poprzedniego pomiaru, sól się skrystalizuje i rozpuści przy następnym pomiarze. Próbka do pomiaru jest tak mała, że wystarczy "pikogram" soli i pomiar leci w górę. Dlatego, ja zawsze pomiaru dokonuję 2 lub 3 razy, pomiędzy pomiarami dokładnie wycieram aparaturę. Pierwszy pomiar zwykle jest wyższy, pozostałe dwa właściwe i takie same. Ważne też jest, aby za każdym razem klapka refraktometru była właściwie przyłożona do szkiełka, nawet delikatnie przyciśnięta. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2015 Mam to samo co pisze Arduan. Za pierwszym pomiarem mam 35% a za drugim i trzecim 34%. Staram się dobrze wycierać a ułatwiają to waciki bez pyłowe mojej luby kupowane na metry ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 2 Lipca 2015 Haha do pazurków Faktycznie są doskonałe do odpylania wszystkiego co ma zostać oczyszczone do zera Szukajcie chłopaki na dziale z akesoriami do manicure (obszar niezbadany.. ) Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2015 Szukajcie chłopaki na dziale z akesoriami do manicure (obszar niezbadany.. ) A nie łatwiej tak swojej lubej podpierdzielić ? Z rajstopami na media filtracyjne do dziś nic nie wie. Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 2 Lipca 2015 jakby mi maz rajtki podprowadzal to zaczelabym golic nogi jego maszynka - Areyka nadaje mobilnie - Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 2 Lipca 2015 Pamiętaj tez że przy pomiarze refraktometrem absolutnie pod płytką nie może zostać nawet najmniejszy pęcherzyk powietrza. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 4 Lipca 2015 Pamiętaj tez że przy pomiarze refraktometrem absolutnie pod płytką nie może zostać nawet najmniejszy pęcherzyk powietrza. O o tym nie wiedziałem, człowiek się uczy całe życie Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 a ja zakupiłem ostatnio taki refraktometr cyfrowy i okazało się że przez rok robiłem podmianki na mniejszym zasoleniu niż zamierzalem. Bardzo polecam. Fakt trochę kosztuje ale naprawdę bardzo wygodne ustrojstwo i przede wszystkim precyzyjne i nie oszukuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 można kupić tylko po co?? - refraktometr "zwykły" jest wystarczający czyli wydatek ok 200 pln i co jakiś czas sprawdzenie wodą z 000 czy jest ok lub płynem wzorcowym za 14 pln Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 tylko po co takie dokładne urządzenia skoro kazdy ma inne zasolenie w swoich akwariach więc nie ma jednego dobrego poziomu, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 tylko po co takie dokładne urządzenia skoro kazdy ma inne zasolenie w swoich akwariach więc nie ma jednego dobrego poziomu, a to dobre.. hehe Ty nie masz mierzyc wszystkim dookoła zasolenia tylko utrzymac w swoim akwarium stały poziom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 no i utrzymuje sypiąc tyle samo soli na tą samą ilość wody. Chyba chodzi o to kto ma większy refraktometr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 To żebyś sie nie zdziwił jeśli do utrzymywania zasolenia wody używasz tylko wagi lub miarki Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 (edytowane) można kupić tylko po co?? - refraktometr "zwykły" jest wystarczający czyli wydatek ok 200 pln i co jakiś czas sprawdzenie wodą z 000 czy jest ok lub płynem wzorcowym za 14 pln Tylko problem w tym,ze kalibracja na wodzie RO/DI nie pokrywa sie z kalibracja na plynie referencyjnym ( np. Salifert ). baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 27 Lipca 2015 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Lipca 2015 Jarek, duze roznice zanotowales ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 28 Lipca 2015 Jarek,duze roznice zanotowales ? Spora,na wodzie RO/DI pokazuje mi ze 3-4 ppt ponizej kreski oznaczajacej "0". baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Lipca 2015 jest jeszcze jedna opcja... Widzialem taka sytuacje w jednym refraktometrze, ze pod wplywem wstrzasu przesuwala sie skala w srodku lunetki powodujac, że wyniki dwóch nastepujacych po sobie pomiarow roznily sie o kilka kresek. Krecenie srubka nic nie dawalo. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 28 Lipca 2015 Sa refraktometry ktore mozna skaliborwac woda RO i pisze to w instrukcji wyraznie, jak i takie do ktorych musimy uzywac plynow referencyjnych. Warto miec dokladne urzadznie dedykowane do pomiaru zasolenia wody morskiej bo przy "zabawkach" wykonywanie pozstalych pomiarow takich jak Ca, Mg Kh mija sie z celem. p.s. Bartek gdybys nie walna nim w stol pewnie dalej by dzialal Teraz za kare musze ATAGO urzywac Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2015 Ja mam taki refraktometr co płynie referencyjnym pokazuje 35 a na RO tak na oko bo tak nisko już skali nie ma jakieś 4 kreski na minusie. Sprawdzałem ten refraktometr u Krzysztofa T. i pokazuje dobrze po kalibracji płynem referencyjnym.Na wodzie RO jest wynik błędny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach