Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Hej. Co to może być za paskudztwo? zdjęcia zrobione po kuracji Chemiclean, zaraz po podmianie 25l i odmulaniem dna z przodu akwarium. Kupiłem na allegro 3 porcje, jedna na 38l. Minęły 2 doby i zamiast lepiej, zrobiło się gorzej. Przez te 48h, świeciłem normalnie czyli 12 godzin X 24W royal blue, 10 godzin X 24W blue i 8 godzin X 24W white. Lałem bakterie pro Bio s jak codzień oraz ns pro. Odpieniacz chodził na full, ale bez kubełka, żeby napowietrzać. Co robię źle? Akwarium od maja i po ataku Dino (już raz wódka i szczotka wygoniłem drania). Za dużo światła? Za mocno ustawiony odpieniacz? Za mało czasu za dużo bakterii? Co tydzień robię podmiane 5l przy czyszczeniu kubła. Temperatura około 25~26°C. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Darrius87 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Siema Poczytaj Krzemiany , dino , woda utleniona Pozdrawiam Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Czy przy krzemianach robią się te gluty i włosy z bąblami? Czyli to Dino? A przy wodzie utlenianionej dalej normalnie wszystko robić i lać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 ile ma to akwarium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Ile co? 140l, pod koniec kwietnia start. Już raz miałem atak tego świnstwa, tylko wtedy było gorzej. Wtedy to wyglądało tak: Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Darrius87 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 A po RO-DI ile pokazuje ci TDS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Nie mam miernika tds. Ale żywica włożona około miesiąca temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Regulamin pkt 3 http://nano-reef.pl/topic/18642-regulamin-forum-wazne-przeczytaj/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Regulamin pkt 3 http://nano-reef.pl/topic/18642-regulamin-forum-wazne-przeczytaj/ Przepraszam, poprawiłem, jestem zdesperowany już... :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 masz zbyt grubą warstwę piasku. Piasek, zwłaszcza tak gruby to 1-2 cm max Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 zmierz wode po RO-DI ,dlaczego utrzymujesz tak wysokie Kh ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Miernik TDS już kupiłem, zapewne przyjdzie w przyszłym tygodniu, to nie będzie wróżenia z fusów. Tak wysokie KH mam, po "podnoszeniu" pH preparatem Marine Reef 8.3 ph Plus firmy Seachem. Jak widać tylko KH skoczyło po tygodniu z 7 do 17, potem spadło do 15 i dziś podmianka, więc pewnie też zaraz mniej będzie. Zaraz zmierzę jak to wygląda. Co do piachu, to spod kamieni babka wyciągnęła i z tyłu przeszedł na przód. Jutro to rozgarnę trochę, bo większość na przód poszła. PS> Można jakoś zrobić, aby filmy YT wyświetlało normalnie, nie w formie linków? Po całym dniu święcenia: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Śliczne dino! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 No to chociaż pół biedy, że wiadomo co to jest Teraz czym to atakować? - woda utleniona - wódka\spirytus\bimber - Dino X Śliczne dino! Mam nadzieję, że mówisz też o tych frędzlach na kamieniach? masz zbyt grubą warstwę piasku. Piasek, zwłaszcza tak gruby to 1-2 cm max Rozgarnąłem także piasek... Jak na nowo zacznie się górka robić, będę ubierać razem z DINO.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Na PW już Ci odpisałem ale i w wątku się ujawnię węgiel doustnie czyli wódka/spirytus ocet do grzybków i będzie zakąska. A dla baniaka odsysanie i bakterie przed odsysaniem dodajesz bakterie i wyłączasz pseudoodpieniacz... Wg mnie po chemiclean zachwiałeś znacząco równowagą bakteryjną baniaka. Wyczyść gąbkę w kuble, a najlepiej ją usuń... Sprawdź zasolenie i TDS. Węglem stosowanym do akwarium dokarmiasz wszystkie bakterie, a jakich obecnie jest nadmiar? Chemiclean - antybiotyk jak działają antybiotyki? Chemią zachwiałeś chemią chcesz prostować biologię? Edytowane 26 Grudnia 2015 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Skoro Ca znika i Mg, to zaraz korale nie będą miały co jeść... Ale to fakt, bo po dość ładnych wynikach Ca i Mg zaczęło się robić coraz bardziej "czarno"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Na dino jednoznacznej recepty to nie ma. U jednego pomogą bakterie, u innego woda utleniona u kolejnego uv. U mnie bardzo pomocne okazało się okręcanie cyrkulatorów watą (częsta wymiana) która pięknie wyłapywała ten syf z wody. Oczywiście sama wata nie wystarczy ale jest bardzo pomocna w walce z dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 No fakt, że na cyrkulatorach sporo jest tego syfu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Na Dino w akwarium nie pomoże od tak UV ale ograniczy je dość znacznie (w kolumnie wody), bakterie to podstawa, DinoX też dobrze działa ale tutaj trzeba ostrożnie aby więcej złego nie zrobić. Nadtlenku wodoru bym nie używał gdyż problem wróci i to nawet z dwojoną siłą plus np. Cyjano. Trzeba ograniczyć karmienie szczególnie typu ocet, woodka Dino jest stosunkowo proste do opanowania w przeciwieństwie do cyjano ale zdychające jest mocno toksyczne więc możliwe jest zatoczenie koła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Grrr... Co wioska, to różne sposoby leczenia... Na razie gaszę białe, zostanie 58W royal i blue. Jutro do obi po cienki wężyk do ssania Wata na cyrkulatory Do apteki po wodę utlenianioną, na wszelki wypadek, niech czeka Rano parametry Piasek ujmę przy odsysaniu (rzeczywiście trochę grubo jego) L PYTANIE: Czy dawać bakterie i polimery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erda Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Ja bym najpierw przed laniem wody utlenionej czy dinox wlał dawkę uderzeniową bakterii Microbe-Lift SPECIAL BLEND , tym bardziej że stosowałeś chemiclean , mi to pomogło . Cytuj 299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Nie mam tych bakterii. Mam Pro Bio S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 Bakterie - tak, polimery - tak, inne pożywki dla bakterii - nie, bo karmią też dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach