Pipider Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Witam, Wreszcie po długich przygotowaniach jest nowe wielkie akwarium. Wymiary nowego zbiornika to 180x107x65 - czyli brutto prawie 1250 litrów. Mam zamiar trzymać głównie SPSy i LPSy oraz sporo rybek. Sprzęt do nowego akwarium kupowałem prawie od roku, jak tylko udało się złapać jakąś okazję. I tak: Lampa - Diuna T5 10x80W - mam jeszcze w zanadrzu 3 lampki Kessila które też dołożę do oświetlenia, Odpieniacz - PS Crux 400, Obieg 20.000l, Cyrkulacja Maxpect Gyre 150 - póki co tylko ta jedna pompka i robi dobrze swoją robotę. Jak jakieś korale trochę podrosną to może jeszcze coś dołożę. Skała Marco Rock. Już pod koniec zeszłego roku przystosowałem jedno pomieszczenie w piwnicy na potrzeby filtracji akwarium. Zrobiłem sporego sumpa w którym jest odpieniacz, w razie potrzeby jakaś skała, siporax, i inne filtry. Wreszcie mam dużo miejsca na sprzęty techniczne. Równolegle z sumpem mam długi na 180cm i wąski na 30cm zbiornik jako DSB/refugium. Część wody trafia do sumpa, a część płynie przez zbiornik refugium. Dodatkowo mam wpięty do tego systemu zbiornik na podmianę wody. Przekręcając 2 zaworki odcinam go od obiegu, wymieniam w nim wodę na nową i znowu dwoma zaworkami podłączam do obiegu. Zbiornik ten może tez służyć jako kwarantanna. O takich oczywistościach jak dolewka, grzałki , filtr RO-DI itp. nie będę się rozpisywał. Wszystko jest (no może oprócz UV, ale na razie nie potrzebuję). Całą tą filtrownię odpaliłem już w styczniu, aby już zaczęło dojrzewać. Także część skały została już umieszczona w wodzie. Główne akwarium dotarło do mnie w marcu. Pierwsza rybka Nemo . Woda nalewała się do niego prawie przez tydzień i już 1go kwietnia mogłem odpalić obieg. Niestety nie wszystko poszło tak jak się spodziewałem. Z jakiegoś powodu wytrąciła mi się biała mgła. Woda była biała, widoczność jakieś 30cm. Po zbadaniu sprawy okazało się że są to drobne kryształki węglanu wapnia lub magnezu. Lub obydwa na raz. Potwierdziły to zarówno oględziny wody pod mikroskopem, jak i wyniki testów. Przy zasoleniu 35ppt Ca wynosiło ok 300mg/l, Mg - 1100 mg/l. Nie wiem dla czego tak się stało, wodę wcześniej podgrzałem do 24 stopni i intensywnie mieszałem. Może za dużo soli na raz wsypałem, albo sól IO jakoś zareagowała z AF. Najpierw dałem jakieś 35kg IO i woda była w porządku, po dodaniu soli AF zrobiło się mleko. Wiem, że to nie wina soli AF, bo używam już od dłuższego czasu, ale może nie powinno się ich mieszać... Trwało prawie miesiąc zanim udało mi się wodę w miarę wyklarować. Byłem już bliski wymianie całej wody, ale na szczęście się udało. Podniosłem najpierw magnez (chlorkiem magnezu) do poziomu 1300mg/l, podałem jakieś magiczne bakterie które dostałem w E-rybce (dziękuję bardzo) oraz podałem preparat "Kordon sea clear". Nie wiem co pomogło najbardziej, ale po 3-4 dniach odpieniacz zaczął wywalać brązową wodę i sytuacja uległa istotnej poprawie. Dzisiaj akwarium wygląda tak: Wzorując się na jednych z najlepszych zbiorników na forum i moja lampa została dokładnie wypoziomowana Jeszcze wsypię grys koralowy na dno i powoli będę przekładał życie ze starego zbiornika, który na dzień dzisiejszy wygląda tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Petarda!!! Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KODI Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Szacun, trzymam kciuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 A ja gratuluje drugiej połowy która się na to zgadza... SUPER! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Piękny litraż i zaplecze Powodzenia Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Pokolce będą miały gdzie pływać. Tylko pogratulować takiego zbiornika. The more you know, the less you don't know Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Wpuściłeś nemo jeszcze przed zalaniem zbiornika?! I dlaczego tylko jeden? Bardzo zacnie się zapowiada, a że mieszkam niedaleko, to bardzo chciałabym się wprosić kiedyś na zwiedzanie Obiecuje, że z pustymi rekami nie wpadnę i coś dla nemo tez będzie w torebce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Wymiary cudowne, czekam na przekładkę Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Wywołałeś efekt WOW! Kibicuje! Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Będzie piękny kawałek morza , Gratuluję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Ekstra projekt, będę śledził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Miesiąc minął więc czas na mały update. Dziękuję wszystkim za miłe słowa, chociaż na tym etapie to jeszcze nie czas na pochwały... Sporo się w tym czasie wydarzyło. Udało mi się wyklarować wodę. Lampa UV nadała jej ostatecznego szlifu i jest kryształ. Przełożyłem też życie ze starego akwarium. W dniu dzisiejszym akwarium od strony pokoju wygląda tak: a tak od strony kuchni: Z większości moich korali porobiłem szczepki, tylko kilka zostało przeniesione w całości. Kupiłem też kilka nowych szczepek. Acropora ze starego zbiornika. Caulastrea fluo. Nowe nabytki ze stolicy przyjechały Teraz czekam aż wszystko się porządnie przyjmie i zacznie rosnąć. Za kilka tygodni, jak mam nadzieję przyrosty będą już widoczne, zajmę się wybarwianiem Korali. I w tym miejscu pytanie do bardziej doświadczonych. Od jakich preparatów należało by zacząć aby uzyskać ładne wybarwienie korali (zwłaszcza acropor)? Podstawowe kryteria mam jak sądzę spełnione tzn. PO4 - 0.00 (Hanna) i NO3 0,2 - Salifert. KH, Ca Mg, stabilne - używam reaktora - w związku z tym jakieś mikro już dostają się do zbiornika. Korale karmię raz w tygodniu drobnymi mrożonkami, reef pearls oraz Microbe-lift Coral food sps. Komentarze mile widziane Obsady rybnej jeszcze nie powiększałem. Teraz wybieram się na tygodniowy urlop i po powrocie mam zamiar dokupić kilka rybek. @ Nik@ - zwiedzanie jak najbardziej możliwe, ale myślę, że lepiej tak za kilka tygodni jak już będzie bardziej kolorowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2016 Pięknie się zapowiada Szkoda, że ja nie mam możliwości na coś podobnego Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Jak się miewa zbiornik po urlopie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 28 Listopada 2016 Dawno nic nie pisałem, więc mały update na dowód, że u mnie wszystko dobrze. Na początek dwie nowe rybki. W zasadzie nie takie całkiem nowe bo pływają u mnie już dobre 3 miesiące. Miałem sporo szczęścia, bo obie rybki od początku chętnie jadły i beż problemu dogadały się z resztą obsady. Chelmon i Japonicus Korale też mają ładne przyrosty. i widok całości: Obecnie używam soli Red Sea Coral Pro i dozuję A,B,C,M w ilości ok. pół zalecanej dawki. Ciągle jednak mam problem z kolorami korali. Jak widać na trzecim zdjęciu od dołu A. hyacinthus ma prawie białe przyrosty, pozostałe korale, może poza zielonymi też jakieś takie szarawe... Parametry dosyć stabilne: Zasolenie 36ppt, MG - 1320 Ca - 400 KH - 7,4 No3 - 0,5 PO4 - 0 K - 380 Dodam, że mam dosyć duże refugium z dsb i glonami + reaktor. Macie jakieś sprawdzone pomysły dla czego tak jest? Komentarze mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek Kalisz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2016 Super akwarium, ładnie to wszystko wygląda Mam wielką prośbę, czy mógłbyś porobić więcej fotek zaplecza? litrażowo mam podobnie, ale wymiar zupełnie odmienny <250*80*60h > Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 28 Listopada 2016 Akwarium super, korale łądnie wyglądają. Takie pytanie o korale: zdjęcia podpisane nr 5 i 3 (2 i 5 od dołu) to Favia czy Favites i ten kolorowy to co to jest? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Może Aminokwasy? Za mało, pomagają w miejscach gdzie dochodzi mało światła. Gro tech M jest dobry ale może mało? NO3 też nie jest zerowe. Edytowane 28 Listopada 2016 przez grzeniu (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 29 Listopada 2016 Może Aminokwasy? Za mało, pomagają w miejscach gdzie dochodzi mało światła. Gro tech M jest dobry ale może mało? NO3 też nie jest zerowe. Skoro dozuje A to raczej nie powinno być niedoboru aminokwasów w wodzie. Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 29 Listopada 2016 Akwarium super, korale łądnie wyglądają. Takie pytanie o korale: zdjęcia podpisane nr 5 i 3 (2 i 5 od dołu) to Favia czy Favites i ten kolorowy to co to jest? Ten na drugim od dołu to Favia a to bardziej kolorowe na 5 od dołu Favites... ale pewności nie mam. Może Aminokwasy? Za mało, pomagają w miejscach gdzie dochodzi mało światła. Gro tech M jest dobry ale może mało? NO3 też nie jest zerowe. Aminokwasy na pewno pomagają. Jak przez jakiś czas nie dozowałem, to było dużo gorzej. Zastanawiam się nad zwiększeniem dawkowania całego A,B,C,M. Nie mam w prawdzie lasu SPSów, ale dużo glonów w refugium ( usuwam co 2 tygodnie prawie 5l wiaderko) i tak myślę, że to może wyjaławiać wodę...? NO3 nie jest zerowe odkąd karmię dosyć intensywnie. Chciałem mieć NO3 na wykrywalnym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 29 Listopada 2016 Gratuluję pięknego akwarium. Ma potencjał, żeby stać się wyjątkowym. Co do wybarwienia SPS-ów. Miałem bardzo podobną sytuację. Pomimo niezłych, albo nawet idealnych parametrów bardziej wymagające SPS-y miały szaro-bure kolory. Sytuacja zmieniła się bardzo szybko (w miesiąc) po całkowitym wygaszeniu refugium, przy jednoczesnym zerowaniu azotanów i fosforanów bakteriami (Akwesan) i chlorkiem lantanu (TM Elimi-Phos Rapid). Nie chcę Cię do tego namawiać, bo to radykalny krok i wiąże się z praktycznie pewną destabilizacją systemu. Jednak u mnie to pomogło, a kłopoty z kolorami ambitniejszych SPS-ów miałem od lat. Nie potrafię też tego na 100% wyjaśnić. Pewnie chodzi o konkurencję glony-korale względem poboru mikro i mikroelementów. Szybko rosnące glony pochłaniają je pewnie znacznie szybciej i w ogromnych ilościach, bo wcześniejsze wlewanie nawet końskich dawek nie dawało rezultatu. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2016 Bardzo ładnie to Michał opisałeś. Co ciekawe do identycznych wniosków doszedł MixEEr, który tez walczył z refugium, dsb i opisał swoje wnioski w wątku Waldka (Szczecin). Ja też to przerabiałem i jeżeli chcesz mieć ładne koralowce to w systemie musi być czysto i dobry obieg, a niestety refugium i gruba warstwa piasku (potocznie zwana DSB) to tylko źródło kłopotów w systemie. Wystarczy popatrzeć na akwarium Foxa, KT, AF tam takich rozwiązań nie ma, a mają kolory do których wielu z nas dąży. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 29 Listopada 2016 zgłaszam się na ochotnika w wywaleniu DSB z dokumentacją, w przerwie świątecznej zrobie foto kilku korali na tle szarej karty, zlikwiduję DSB, po miesiącu wykonam nowe zdjęcia. zbiornik w trakcie eksperymentu bedzie miał roczek Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 29 Listopada 2016 U mnie po wywaleniu dsb, refugium zmiany zdecydowanie na plus, z tym ja jak wywalilem dsb i refugium to w koncu osiagnalem 0 na hance.... Wczesniej bylo ok 0,05.... No3 od zawsze zerowe.... Moim zdaniem refugium i dsb fajne ale nie przy spsach.... Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2016 bardzo ładnie Ci poszedł tricolor Hyacitnhus też widzę w talerzyk idzie. Humilis grubasek, mi tak szybko nie rośnie jak u Ciebie. Fajnie jest teraz ale za rok to mam nadzieje, że będzie rakieta ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach