Marqo Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Muszę posłać lampę do naprawy i zostanę bez oświetlenia. Pośle w Poniedziałek i myślę , że powinna być u mnie w czwartek , piątek. Życie wytrzyma tyle bez światła ? Akwarium stoi w nasłonecznionym miejscu także słońce też coś oświetla. Nie mam zastępczej lampy. Można ratować się zwykłą lampą ? Tak wiem , nie jest przeznaczona do tego celu lecz tutaj chodzi o podtrzymanie. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Nie Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Zaciemniałem dino - 2,5 dnia przy SPS - totalna ciemniaca, baniak nakryty, nic im się nie stało. Możesz kupić LED biały chłodny halogen - coś tam będzie świeciło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 3-4 dni (a zapewne i dłuzej) powinno wytrzymać zwłaszcza, gdy akwarium stoi w swietle slonecznym Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Też uważam, że te 3-4 dni powinno wytrzymać, niemniej pomysł z chłodnym LED-owym źródłem światła, jest całkiem sensowny... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 dlatego uważam, że posiadanie rezerwy (nawet jakiejś tandety) co tyczy nie tylko światła ale i pieńka oraz pompy obiegowej to podstawa. Ja rezerwowy pieniek mam, pompę też a jakiś zapas lampy kombinuje.... Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Dzięki Panowie . Zaufam wam i miejmy nadzieje , że nic nie padnie. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Zamów kuriera podeślę ci 4x39 ati na czas naprawy. Dzwoń Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Już 3 dnia bez światła talerzówki u mnie traciły tkankę .. Cokolwiek niech tam świeci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 jak potrzeba podesle 6x54w daj znac to zapakuje Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 I jest szybka pomoc. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Milo czytac, jak ludzie gotowi sa do pomocy Mariusz napisal wazna rzecz, mianowice kazda, nawet najbardziej tandetna rezerwa, jest lepsza niz zadna rezerwa. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Mnie też taka bezinteresowna pomoc cieszy Aż miło się czyta . Co do lampy rezerwowej to warto mieć jakiś chiński wynalazek chociażby w sumpie i w razie awarii można przełożyć. Mnie ostatnio tak uratowała rezerwowa lampa jak zalałem główną i czekałem na sterownik idący z Chin. Strat nie było. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 21 Lipca 2016 Dziękuję Panowie za bezinteresowną pomoc. Jednak są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Ponownie szukam pomocy. Znów muszę posłać starą lampę do naprawy, zostanę bez światła. Ma ktoś pożyczyć coś na czas naprawy? Najlepiej lokalnie ewentualnie pośle kuriera w obydwie strony. Dzięki. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 11 Marca 2017 Niestety nie pomogę, ale z ciekawości, co to za lampa tak Ci pada? Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 11 Marca 2017 Ja bym Ci radził cos kupic rezerwowego nawet np. jakaś belke t5 z 2 świetlówkami koszt nie duzy (z 200 zł) a tam kilka dni może poświecić jak by cos sie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danp Zgłoś Napisano 28 Marca 2017 2 razy do roku zaciemniam baniak na 84-96 godzin bez najmniejszych problemow. Kiedys wyjezdzalem na krotki urlop w poniedzialek rano, wrocilem w piatek ok 14, bez zadnych problemow. Nie mialem jednak zadnych sps poza jakimis zwyklymi montiporkami. Ktos sie spyta po co zaciemniam baniak dwa razy do roku, coz kiedys mialem problemy z dino i innymi cyjano (to juz tak z 9-10 lat temu), i na maxa mi sie podobalo jak przez pare tygodni nie mialem zadnego syfku, nawet zielono-brazowej plamki na piasku i tak juz zostalo, nigdy jakos moje korale na tym nie cierplaly. Wlasnie jestem po 88hrs przerwie. Cytuj 380l FOWLR sie robi, beda rybki... 190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem... link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361 link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach