maskonur Zgłoś Napisano 2 Listopada 2010 Witam Nazywam sie Henryk. Mieszkam pod Warszawa a na morszczyzne choruje od okolo 10 lat. Do tej pory bawilem sie slodkowodnymi akwariami, natomiast od tygodnia jestem szczeliwym (jak na razie) posiadaczem nano rafki Dlaczego nano? Bo: 1. to trudniejesze - jak naucze sie obslugiwac 30 litrow pomysle o 500. 2. na stole obok komputera brakuje miejsca na wieksze (tzn - miejsce jest ale zajete przez zbiornik slodkowodny). Na razie nano dojrzewa a mnie cieszy kazdy przejaw zycia pojawiajacy sie na skalce. Pozdrawiam H. Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Listopada 2010 Henryku Drogi - Witamy serdecznie na forum - a tym bardziej kogoś kto darzy miłością Bryśki Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 2 Listopada 2010 Skoczku, dziekuje za tak szybkie powitanie... Rozumiem ze to zasluga Brytkow Faktycznie Brytki sa cudne ale postaram sie nie odbiegac od morskeigo tematu na tym forum... chyba ze kudlata paskuda cos mi wylowi... ze slodkowodnego systematycznie ryby ginely a kotka chodzila po domu z glupia mina pozdrawiam Henryk Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Listopada 2010 heheh, jasne tu rozmawiamy o rybkach a o Bryśkach możemy na forum.agiliscattus Jak coś to wal śmiało (oczywiście w kwestii rybek ) Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2010 Witam. Jestem z warszawy.Od wielu lat posiadam akwarium słodkowodne(obecnie biotop Malawi).Już dawno planowałem przesiadkę na słoną wodę.Obecnie kompletuję sprzęt i mam nadzieję że niedługo będę mógł dopisać do wspólnego litrażu swoje 200 litrów. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Cytuj 100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 7 Listopada 2010 Witamy,pochwal sie jaki sprzet planujesz,bo z poczatku to ciezko samemu podjac decyzje co kupic. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichy.waw Zgłoś Napisano 9 Listopada 2010 Witam wszystkich od 20 lat zajmuje się akwariami słodkowodnymi w tej chwili posiadam 450 litrów które planuje przerobić na morskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2010 Posiadam baniak 100x40x50,chcę wkleić panel(brak miejsca na sump),oświetlenie(w planie t5 4x39?)sklecę sam z posiadanej pokrywy,cyrkulacja 2xjvp102.Mam tylko problem z odpieniaczem,nie wiem co wybrać do panelu.Mam nadzieję że koledzy z doświadczeniem ocenią,wytkną błędy i ewentualnie doradzą. Cytuj 100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adekchem Zgłoś Napisano 9 Listopada 2010 Witam Wszystkich Jestem szczęśliwym posiadaczem Aquaela 30L od 3 tygodni i coś niecoś już w nim jest i oczywiście planuję większe Pozdrawiam Cytuj Aquael 30 i 500 l ruszyło 18.02.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 10 Listopada 2010 adekchem Witam kolege w nieszczesciu Prawie w tym samym czasie tez zalozylem Aquaelowska 30ke wiec bedziemy miec podobne doswiadczenia Napisz skad jestes i co u Ciebie rosnie. pozdrawiam maskonur Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fawex Zgłoś Napisano 10 Listopada 2010 Witam nazywam się Adam , jestem z Żor Akwarystyka zajmuję się od 10 lat (słodkowodną). Od kilku dni zaczynam przerabiać moją 250 na solankę. Oczywiście najpierw lektura forum . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 10 Listopada 2010 Powitać @fawex, a skąd dokładnie jesteś? (26 lat mieszkałem w Żorach ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koyot75 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2010 Witam,mam na imię Krzysztof i mieszkam w Jaworznie. Przedwczoraj zalałem moją pierwszą solankę (60 litrów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roberto8 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2010 Witam wszystkich,mam na imie Robert.Po kilku latach zabawy w akwarium slodkowodnym nadszedl czas na wieksze wezwania. Jestem na etapie lektury(jak mysle od roku) ale jak to bywa czym wiecej czytam tym mniej wiem. Wiekszosc sprzetu mam zakupionego i jak mysle wciagu miesiaca zaczne przygode z morskim. pozdrowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 10 Listopada 2010 Witam Mam na imię Marcin jestem z Legnicy, obecnie posiadam akwarium słodkowodne. Dużo czytam i podziwiam inne zbiorniki. W przyszłości założe swój (oby jak najblizszej:)) Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 12 Listopada 2010 Witam serdecznie wszystkich zaawansowanych i początkujących akwarystów morskich. Mam na imię Roman i mieszkam w łodzi. Jestem w trakcie kompletowania sprzętu do "solniczki" i na pewno będę prosił o pomoc. Przewidywany zbiornik 300 l. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 12 Listopada 2010 witam wszystkich jacekberet z Łodzi przymierzam się do nano rafki Reefmax i pewnie będe potrzebował waszych dobrych rad Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam22 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2010 Witam. Mam na imie Adam jestem z Kalisza. Staram sie zalozyc morszczyzne ale troche przytlaczaja mnie ceny Akwa juz mam (niestety z wypukla szyba) ok 120l, pozostalosc po muszlowcach Pozdrawiam. Cytuj 15.12.2010 - wystartowalo 50L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alpin Zgłoś Napisano 15 Listopada 2010 Witam, zachorowałem na solniczkę głównie dzięki Wam. Na forum trafiłem przypadkiem jakiś czas temu i teraz z zapałem czytam każdy merytoryczny temat. Dzięki za super rozpisane teksty w wielu wątkach. Pozdrawiam oczekując własnej solniczki. Leszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P1wel Zgłoś Napisano 15 Listopada 2010 Dzień dobry, Mam na imię Paweł. Obecnie mam akwarium słodkowodne jednak powstał pomysł by przestawić się na morskie. Morskie wyglądają niesamowicie. Już jakiś czas chyba 3tygodnie czytam i zbieram informacje o akwariach morskich. Chciałbym wkrótce założyć akwarium słonowodne. Trochę sprzętu już mam m.in standardowe akwarium 112l które najprawdopodobnije zostanie użyte jako baza. Pare złotych w kieszeni się przyda Także na razie czytam i odkładam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roofii1 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2010 To i ja się przywitam:strutin.Od około 2 miesięcy czytam sobie forum,równoczesnie kompletuję swoją pierwszą solniczkę.Jak większość morszczaków kupę czasu spędziłem na słodziaku,ale to już historia-sprzedane.Będzie 150L słonej wody:googleye.W najblizszym czasie postaram się przedstawić moje poczynania.Aktualnie oklejam tło folia samoprzylepną i pozostają brzydkie ślady(chyba po kleju) .jak tylko dojdę do ładu z tłem to składam instalację i wrzucę fotki.Pozdrawiam wszystkich P.S Chorobą morską zaraził mnie kmirko(dzięki fajne schorzenie).Dużo pomaga mi inmar (dzięki) Cytuj Akwa 315L+sump 135L,blau scuma 150 na pompie jebao 6500,oświetlenie hybryda 4x39WT5+ledchip 210W,2x koralia II Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 15 Listopada 2010 Witam wszystkich nowych posolonych i tych którzy dopiero będą solić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1979 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2010 Dzień dobry, nazywam się Darek jestem z Warszawy. Dotychczas zajmowałem się akwarystyką słodkowodną (głównie malawi oraz tenczanki). Aktualnie planuję nano rafkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTna Zgłoś Napisano 16 Listopada 2010 Witam serdecznie, mam na imię Ania. Niestety moja druga połówka sPRYTny nie daje mi się dotykać do swojego ReefMax-a. Powiedział żebym sobie swoją rafkę założyła i tam rządziła wiec tak zrobię z czego jestem zadowolona.:love Cel to miękko i kolorowo w Aquael Nano Reef 30l. Zdecydowałam się na ten zastaw ze względu na "przyznany" niewielki budżet, a większość sprzętu będę używała Grzegorza tzn. osmoza, hydrometr, testy itp. Start przewidują na początku grudnia. Pozdrawiam Cytuj Aquael Nano Reef 30l Relacja z zakładania mojej pico rafki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 16 Listopada 2010 Ten sam sprzęt mogłabyś używać we własnej czterysecie. Oj zrobiłabyś mu rysę na rajtuzach... Witamy. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach