BIOŁY833 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2016 Cześć. Mam pytanie jak długo można stosować węgiel zanim zacznie oddawać szkodliwe substancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p_szubert Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2016 Ja wymieniam średnio co 3-4 tyg. Cytuj 90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 | Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BIOŁY833 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2016 A idzie to jakoś przedawkować sypiąc większą dawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2016 Idzie;( Popalić końcówki można przy mocnym świetle. Węgiel zwiększa przenikalność światła przez wodę klarując ją. Dając za dużo owszem można zrobić koralom kuku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczuply85 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2016 W mojej 150l stosuje 70 gram wegla aktywnego i wymieniam go raz w miesiacu jade juz tak 3 lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2016 W mojej 150l stosuje 70 gram wegla aktywnego i wymieniam go raz w miesiacu jade juz tak 3 lata I tak 3maj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 w tym samym środowisku trudno zmusić węgiel żeby oddawał wcześniej wchłonięty syf - to mit Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erda Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 jeżeli to jest mit to chyba nie stoi nic na przeszkodzie aby"zużyty" węgiel służył nam jako dodatkowe medium do zasiedlania bakterii? Cytuj 299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 Tak właśnie robią złoża biologiczne w oczyszczalniach ścieków... Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 a czy mozna wegiel wsypac do sampa bez skarpety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 Mozna,tylko po co? Jak go pozniej wylowisz? Rozlezie Ci sie po calym sumpie,dostanie sie do pomp,itp. baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 jeżeli to jest mit to chyba nie stoi nic na przeszkodzie aby"zużyty" węgiel służył nam jako dodatkowe medium do zasiedlania bakterii? Takie użycie węgla aktywnego widziałem ponad 25 lat temu u starych wyjadaczy jak jeszcze o "ceramice" nikt nie słyszał .Oczywiście jedna zasada, przy zastosowaniu leków to stałe złoże było "wyjmowane" z akwarium na czas kuracji . Tak dla przykładu BIOCERAMAX PRO 1600 - 1600m2/Litr Węgiel aktywny pomiędzy 500 - 1500 m2/gram Oczywiście temat jest szerszy bo trzeba mieć na względzie odmienną wielkość porów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2016 jeżeli to jest mit to chyba nie stoi nic na przeszkodzie aby"zużyty" węgiel służył nam jako dodatkowe medium do zasiedlania bakterii? To jest bardzo kiepski pomysł. Węgiel aktywny jest adsorbentem, który działa różnie w zależności od tego jaką ma strukturę, jak i z czego został wytworzony. Dlatego trudno przewidzieć jak dokładnie będzie działał i jaki będzie jego wpływ na skład tak skomplikowanego roztworu jakim jest woda morska. Nie wiadomo jak długo może działać w danym zbiorniku. Nie wiadomo jaką wielkość, kształt i powierzchnię mają pory na danej porcji węgla aktywnego nie wiadomo jakie pierwiastki będzie adsorbował węgiel aktywny [producenci nie podają odpowiednich danych]. Z tego powodu ja nie używam węgla aktywnego. Nie robię tego od kilku lat. Być może zacznę go stosować w określonych sytuacjach jeśli producenci zaczną udostępniać odpowiednie dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) http://www.lenntech....m#ixzz4THKJqdMm Edytowane 19 Grudnia 2016 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2016 Dobra podepnę się pod temat... Warto kupować węgiel aktywny z "górnej półki? Widzę, że można kupić węgiel aktywny za 120PLN/1kg lub 10 PLN za 1kg... oba przeznaczone do akwarystyki... Jakieś doświadczenia? Różnią się czymś poza zawartością PO4? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2016 Polecam test z youtube.com: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2016 widziałem:) miałem nadzieję na użytkowe opinie:) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2016 Ja jak dotąd mogę opierać się na przemyśleniach i doświadczeniach innych, bo moja solniczka dopiero powstaje, ale wiedzę staram się czerpać z różnych źródeł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach