p_szubert Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 Cześć ja mam 90x50x50 więc trochę mniejsze. Działa od ponad 2 lat i jestem zadowolony z tego co złożyłem. Pompa Eco runner było 2700 jest teraz 3700 - niesłyszalna. Odpieniacz mam vertex omega 150 teraz bym kupiłem Twistman 150 (Polski produkt, wszystko na miejscu). Cyrkulacja tunze 6055 x 2 szt plus kontroler mam 7095 ale może wziąść inny. Taki zestaw jest na targowisku od kolegi Stani za dobre pieniądze, warto. Oświetlenie miałem ledy, ledy +t5, no i na końcu samo T5. Mam PacificSun diuna 8x39. Możesz kupić Ati bardzo chwalone na forum. Do tego automatyczna dolewka, polecam z Aquatrendu. Do tego jakiś filtr na media mam Twistman FP-400-100. No i najważniejsze filtr na wodę RODI plus miernik przepływowy TDS. Co do sumpa mam 80x40x40 (może u Ciebie się zmieści 90x50x50). Jedna komora na wodę do dolewki, potem, jedna duża na odpieniacz plus filtr i mała komora na pompę obiegową. Z rzeczy nad którymi już myśl to elektryka, ewentualnie podzielenie gniazd na zasilanie ups. Ja tego nie zrobiłem na początku i bawiłem się później. Masz setup który działa, i nie narzekam. Pozdrawiam. Cytuj 90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 | Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 Wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło Dziękuje wszystkim za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p_szubert Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 Jak byś myślał nad odpieniaczem vertex tym co podałem wyżej to na sąsiednim forum jest taki na sprzedaż za całkiem fajne pieniądze. http://seaforum.pl/viewtopic.php?f=31&t=3517 Cytuj 90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 | Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 Właśnie chyba tego twistmana jadę obejrzeć No i magnusa wiec coś wybiorę dam znać co udało mi się kupić dziękuje wszystkim za pomoc i zaraz potem jadę do szklarza zamówić szkło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 Wiec tak: odpieniacz magus 7 pompa jebao 7000 cytkulacja na start 1x rw8 stelaż i akwa powinny być za około 2 tyg na skałe niestety muszę poczekać ale może uda się wystartować w przyszłym miesiącu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 A czemu nie Twistman? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 Cena wydajność i to ze magusa słyszałem na żywo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2017 Odbieram stelaż w piątek wstawię zdjęcia bo cena za profil 40x40x3 nogi plus plecy pod elektrykę za 420zl z malowaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 8 Marca 2017 A tak wyglada na ta chwile https://goo.gl/photos/VeRZ5HZcaKPzQkLJA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 9 Marca 2017 Zalane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Właśnie kończę zalewać :)))))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flexin Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 nie za dużo wody w tym sumpie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Na moje oko wody jest dużo, bo pompa obiegowa jest wyłączona i co miało spłynąć do sumpa, to spłynęło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 11 Marca 2017 Dokładnie tak jak mówi kolega napelnialem sumpem A czy któryś kolegów może po opisać dojrzewanie jak wyglada przebiega itd?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 11 Marca 2017 http://reefhub.pl/skala-a-dojrzewanie-w-akwarium/ http://reefhub.pl/organika-w-akwarium/ http://skrawekmorza.blogspot.com/2013/12/dojrzewanie-cykl-azotowy.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Wielkie dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Ja czy ktoś z szanownego grona pomógł by w doborze ekipy czyszczącej ile czego itd wiem ze mam czas ale trzeba tez zamówić itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Zacznij od kilku ślimaków np. 4-6 glonożerne i tyle samo kopiących. W razie potrzeby możesz dołożyć ich więcej. Jak będzie potrzeba i podobają się Tobie to jakiegoś kraba/y np. Mitrax, Percnon. http://reefhub.pl/ekipa-czyszczaca/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) A kiedy wpuszczać, po jakim czasie mniej więcej bo wiadomo po 2 dniach to jeszcze nic nie dojrzało Edytowane 12 Marca 2017 przez marek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Jak no2 i nh4 będą 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Wielkie dzięki A pomoc to pozostało jedynie cierpiliwie czekać :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Ale jak będą 0, to ja i tak bym odczekał jeszcze tydzień, dwa. Tak dla pewności. Nie ma co się spieszyć, bo pośpiech to zły doradca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 14 Marca 2017 A czy ktoś mógł by pomóc w planowaniu przyszłej obsady ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 14 Marca 2017 Odnośnie obsady to musisz się zastanowić co ci się podoba, jakie rybki chcesz mieć i poczytać jakie mają wymagania. U mnie akwarium jeszcze nie stoi, i jeszcze jakiś czas nie stanie, ale obsadę ryb mam już na 95% zaplanowaną, bezkręgowców na 70% (nie jesetem pewien tylko ślimaków) i w połowie wiem jakie chcę korale. mam narysowaną na kartce ołówkiem skałę i ciągle ucząc się o koralach coś mażę i rysuję na nowo. Na przykład przed chwilą czytałem o walkach między różnymi gatunkami euphylii oraz między euphyliami a innymi koralami i już widzę, że muszę przemyśleć ich alokację w zbiorniku. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Marca 2017 We wczorajszej rozmowie na priv pisałem, że musisz sobie sam wybrać to co Tobie się podoba i pasuje pod ten litraż. Może podobają się Tobie jakieś ryby, z tych które ja planuję w przyszłym akwarium i wczoraj Ci o nich pisałem. Przejrzyj oferty sklepów i przy okazji dowiesz się czy ryby, które Tobie się spodobają pasują do twojego akwarium i ile kosztują co też pewnie ma znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach