Kamas Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 witam Czy ktos moze sie podzielic swoja opinia nt soli red sea salt? Mam na mysli ta podstawowa ( niebieska), nie do spsow. Obecnie uzywam soli blue treasure, zadnych plag wszystko ok tylko zaczyna irytowac mnie niestabilnosc tej soli - niskie kH, bardzo wysokie Mg. Potrzebuje nie za bogatej, o stabilnych parametrach soli do zbiornika z lpsami, zoa, rico itp ( na razie w planach nie mam spsow). z gory dzieki za opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 cześć, przesiadłem się z dramatu w postaci Instant Ocean, który dawał mi parametry jak widać niżej, wprawdzie dopiero tydzień ale widać już delikatną poprawę na Mg i Ca, zatem powinno być coraz lepiej, za miesiąc po ok 4-5 podmiankach planuję wkalkulować Ballinga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Dobra sól o stałych parametrach. Ja jedynie dodaje trejsy FM bo mam SPS-y. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 ja zmieniam sol co 2-3 wiadra po to aby wlasnie usrednic parametry i wyrównać ewentualne niedobory i nadmiary Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacio Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Red Sea Salt używam od dwóch lat. Bardzo stabilne parametry. Miałem epizod z Fauna Marin Professional Sea Salt i również pozytywne wrażenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 22 minuty temu, Tester napisał: ja zmieniam sol co 2-3 wiadra po to aby wlasnie usrednic parametry i wyrównać ewentualne niedobory i nadmiary nie ukrywam, ze jestem jednym z tych, ktorzy przebrneli przez Twoj 2- czesciowy test soli. Zagadzam sie z ocena bleutreasure, podobna sol red sea byla dobrze oceniona, a znajomy profesjonalny morszczak rowniez rekomenduje mi ta sol. W takim razie bede musial sprobowac, pytanie tylko czy zuzyc do konca stara sol czy od razu przechodzic na nowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 niedługo bedzie cześć trzecia Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacio Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 1 minutę temu, Tester napisał: niedługo bedzie cześć trzecia Super. Pewnie nie jedna osoba nie może się doczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Podstawowa "niebieska" jest bardzo dobra do SPSów . Ogólnie dobra sól (żeby nie powiedzieć bardzo dobra) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Używam od roku i jestem zadowolony. Przesiadłem się na nią po IO, próbowałem też wersji PRO i soli AF. Ta sól mi najbardziej odpowiada(RSS). Przemawia za nią stosunek cena/jakość jak i stałość parametrów. Polecam. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) oje uwagi: zarówno "czarna", jak i "niebieska" - trzyma ładnie parametry (no może przy niebieskiej mam kłopot z Mg, tylko z Mg (niższa wartość), na rozruch akwa nie dawałbym jej - wysyp dino gwarantowany (doświadczenie własne). Ogólnie stabilna, dobra, niesyntetyczna sól. Przy mniejszych zbiornikach, ew. LPS, miękkie, może wg mnie, utrzymać parametry bez lania czegokolwiek. Edytowane 22 Marca 2017 przez pooh (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Ja startowalem na niebieskiej Red Sea i zadnego dino, cjano i glonów nie mialem, takze to nie sol u Ciebie wywalia. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Start bezpiecznie na IO, a po zmianie na RS ("czarną") od ręki dino :/ chyba jednak za duży przeskok, co do "żyzności". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Dino Ci wyskoczylo bo startowales na IO. Jakbys startowal na Red Sea to nie mialbys zadnych plag. Zmiana soli to spowodowala. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Startowałem na Instant Ocean, zmieniłem na Blue Treasure i plag przy zmianie nie było. Teraz coraz częściej myślę na zmianę na Red Sea niebieską i myślę, że żadne plagi mnie nie nawiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Zmiana soli to zawsze loteria. Z tego co pisal Tester to on co chwile zmienia sole u siebie. Moze napisze jak unika plag przy zmianach? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 2 godziny temu, Piotr1 napisał: Zmiana soli to zawsze loteria. Z tego co pisal Tester to on co chwile zmienia sole u siebie. Moze napisze jak unika plag przy zmianach? No fakt, przydałoby się :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Była TP , Jest Red Sea CRS . Jest stabilniej z parametrami , .Zmiana soli nie spowodowała żadnych "plag" . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) dziekuje wszystkim za podpowiedzi, podjalem decyzje o przejsciu na ta sol. Mam nadzieje, ze nie pozaluje Edytowane 22 Marca 2017 przez Kamas (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Ile gramow dajecie do uzyskania 35ppt?Sent from my SM-G935F using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Nie patrz na gramy bo za każdym razem może być inaczej.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach