Kamas Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 witajcie, od dluzszego czasu mam problem z obiegowka w panelu, nie wiem jak sobie z tym poradzic dlatego pisze do Was. Od poczatku zalozenia zbiornika czyli okolo miesiaca z koncowki locline co jakis czas wylatuja pecherzyki powietrza. Cala hydraulika znajduje sie pod woda wiec nie ma mozliwosci zasysania powietrza. Rozkrecilem locline oczyscilem, sprawdzilem czy nic nie wpadlo i jest ok. Ustawialem pompe ( eheim compact 1000) w roznych pozycjach z mysla ze moze miejsce zasysania wody jest za blisko scianki akwarium ale nadal bez efektow. Ma ktos pomysl o co tu moze chodzic i jak to naprawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 W grę wchodzi jakaś nieszczelność, musi Ci gdzieś zasysac powietrze na hydraulice. Sprawdź połączenia, jeśli ok to zdejmij na trochę lockline i podłącz na krótko. Jest jeszcze możliwość żer woda wypada do panelu i tworzy bąble które zasysa pompa.Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 Mam dokładnie to samo ,wirnik wytrąca powietrze z wody i jak nazbiera się bańka w pompie to ja wyrzuca. To oznaka dobrze natlenionej wody więc tylko się cieszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 cala hydraulika jest pod woda ( lacznie z loclinem, bo mam zrobiony przelot) i nie ma mozliwosci zasysania powietrza. Nieszczelnosc tez raczej nie wchodzi w gre, a w zwiazku z tym, ze wszystko jest pod woda, nawet nie mam jak tego sprawdzic. Woda w komorze z obiegowka ma poziom o 1 max 2cm nizszy od poprzedniej komory wiec pecherzyki sie nie tworza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 odpieniacz puszcza mikrobąble które zasysa pompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 tez nie ten problem. Odpieniacz iest w pierwszej komorze, a obiegowka w trzeciej. Poza tym odpiniek prawie nie puszcza babli i nie maja one mozliwosci przedostania sie do trzeciej komory. To nie jest tak, ze pecherzyki powierrza leca caly czas. To sa takie 1 sekundowe strzaly i spokoj i tak co kilkadziesiat sekund Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 Ewentualnie cos blokuje otwór ssący i tworzące się bąbelki powstają w wyniku kawitacji na łopatkach wirnika Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 W takim razie to chyba jedyna prawdopodobna przyczyna. Może spróbuj założyć watę na wlot do pompy, sprawdzisz czy to słuszna teoria. Edit: chodziło mi o wypowiedź Silvii Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 Przed chwila wyjalem pompe, przemylem zlozylem i wycialem z filtrowaty cos na zasadzie opaski ktora nachodzi na miejsce zasysania przez pompe. Efekt? Zaden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 ja bym stawiał na odpieniacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 ale odpieniacz jest w pierwszej komorze druga komora to od dolu: kratka rastrowa, siporax, matrix i purigen w worku, a na gorze filtrowata splyw do komory z pompa jest gora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 2 minuty temu, Kamas napisał: ale odpieniacz jest w pierwszej komorze druga komora to od dolu: kratka rastrowa, siporax, matrix i purigen w worku, a na gorze filtrowata splyw do komory z pompa jest gora to faktycznie dziwne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 cud ,normalnie panie cud Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 taki cud, ze osiwieje przedwczesnie Najgorsze jest to ze to sa takie cykliczne strzaly pecherzykami powietrza, nie dzieje sie to caly czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 Jest albo tak jak napisałem wcześniej albo za często wyciągasz pompe, za każdym wyciągnięciem wypełnia się powietrzem i go później wywala, i zanim zdąży wywalić wszystko to ją znowu wyciągasz i tak w koło Albo cud Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 dzisiaj pierwszy raz od miesiaca wyjalem pompe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mozart Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Witam Cuda zdarzają się nie tylko w panelach. Co jakiś czas, z niewiadomej przyczyny w moim głównym zbiorniku, także pojawiają się drobne pęcherzyki powietrza. Filtracja oparta jest o sump z trzema komorami, gdzie w pierwszej jest odpieniacz, w drugiej DSB i w ostatniej pompa powrotu. W skali miesiąca są to może z dwa dni. W tym okresie nic nie robię, aby można było znaleźć związek przyczynowo skutkowy. Nie jest to uciążliwe, negatywnych skutków brak - więc nie ingeruję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Dnia 23 marca 2017 o 21:22, Kamas napisał: taki cud, ze osiwieje przedwczesnie Najgorsze jest to ze to sa takie cykliczne strzaly pecherzykami powietrza, nie dzieje sie to caly czas. w czym to przeszkadza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 w zasadzie tez zadalem sobie pozniej to pytanie. To kwestia estetyki i mojego "pedantyzmu" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Mam taka sama pompę. Tez co jakiś czas potrafiła strzelić powietrzem. Delikatne zmiejszenie przepływu pomogło. Po Ok miesiącu znowu dałem maksymalny przepływ i już jest dobrze. Owszem zdarzy się to ale nie tak często i nie tak intensywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Cenna uwaga, tego jeszcze nie problowalem. Po powrocie do domu tak zrobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Skłaniam się do hipotezy Darka (volf), u mnie dzieje się to samo i jak przeczytałem co napisał Darek to ułożyło mi się w całość. U mnie taka sytuacja dzieje się tylko i wyłącznie wieczorem, po kilku godzinach intensywnego oświetlenia, i pracy zooksantelli. Woda wieczorem jest mocno natleniona i hipoteza jest bardzo prawdopodobna. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichałAsia Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 U mnie jest dokładnie tak samo, cyklicznie strzela powietrze, słychać nawet jak przez wirnik pompy przechodzi bo zmienia się opór (chyba) ale ja wnioskuje że to powietrze z odpieniacza, niby mam go w pierwszej komorze i oddziela go siporax i węgiel aktywny w skarpecie ale i tak coś się musi przedostawać, chyba że po prostu zbiera się powietrze w warstwie siporaxu czy innym medium filtracyjnym i jak się już nazbiera dużo to przedostaje się dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach