katani Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 Ktoś używa? Jakieś spostrzeżenia? Na ile czasu rolki wystarczają? Co prawda dosyć doga zabawka, 1700 zł, do tego rolki po 100 za sztukę. Ale na filmikach i w opisach w zachodnich bediach wygląda naprawdę ciekawie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 7 minut temu, katani napisał: Na ile czasu rolki wystarczają? 3-6 mieś - rolka ma ponoć 45m waty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 3-6 miesięcy to deklaracja producenta. Chciałbym opinię kogoś kto używa. No chyba że używasz. Ma tozasadnicze znaczenie, bo jesli 3 miesiące to koszt jest 400 zł rocznie, jeśli 6 to tylko 200. Pewnie zależy to od obsady, wielkości zbiornika i karmienia. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) no właśnie ... zależy od ... i tutaj można gdybać jak się wata zabrudzi to się włączy silnik i przewinie na czysty kawałek - a kiedy się zabrudzi ? to zależy bo zbiornik zbiornikowi nierówny - jak masz "szalone babki" i dużo karmisz to w miesiąc wersja DIY https://www.reef2reef.com/threads/diy-automatic-filter.259106/ Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 Marcin z JM widzialem ze ma, podpytaj goWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSle Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Używam od niedawna - jestem super zadowolony. Ładnie wyłapuje brudy. Zasilam z dodatkowej pompy, planowałem z obiegu, ale z pompy regulowanej jest to jednak dużo wygodniejsze. Nie wypowiem się na ile starczy rolka bo z pierwszej ok 50% przewinąłem przypadkiem na czysto. Przy podmiance w sumpie miałem podwyższony poziom i pompa zasilająca rollmat cały czas trzymała pływak aktywny i się ze 3h przewijało. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez JarekSle (wyświetl historię edycji) Cytuj 175x75x60h SPShttp://nano-reef.pl/...-z-kostka-216l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 19 Lutego 2018 Czy można prosić o więcej opinii? Planuję dać na spust z akwarium, tylko trochę obawiam się o ograniczenie przepływu do 3000 l/h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 19 Lutego 2018 3 minuty temu, Tata napisał: Czy można prosić o więcej opinii? Planuję dać na spust z akwarium, tylko trochę obawiam się o ograniczenie przepływu do 3000 l/h. Jeżeli już chcesz to daj osobną pompę a nie na spływ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 19 Lutego 2018 No to urządzenie bez sensu, bo założenie było takie, żeby łapało cały syf. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSle Zgłoś Napisano 19 Lutego 2018 4 minuty temu, Tata napisał: No to urządzenie bez sensu, bo założenie było takie, żeby łapało cały syf. W praktyce sprawdza się zasilane dedykowaną pompą. Polecam taki montaż a będziesz zadowolony. Cytuj 175x75x60h SPShttp://nano-reef.pl/...-z-kostka-216l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Lutego 2018 a czy to jest głośne ? tzn woda przepływająca przez tego rollermata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSle Zgłoś Napisano 19 Lutego 2018 4 minuty temu, Ura napisał: a czy to jest głośne ? tzn woda przepływająca przez tego rollermata Robisz odpływ tak żeby kończył pod lustrem wody i jest ciche. Cytuj 175x75x60h SPShttp://nano-reef.pl/...-z-kostka-216l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 odkopuję, mam, używam, pierwsza rolka 6tyg, jest głośny (chupanie wody), tuningowałem go już podnosząc pływak o około 1,5cm. Jak na razie jestem zadowolony i polecam. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 27 Maja 2020 Odkopuję temat, rolka starczała na 2 tygodnie, zrobilem tuning wywierciłem otwory aby był wiekszy spływ wody, teraz nawija tylko ok 2cm, a nie jak wcześniej całą długość zabrudzonej waty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2020 Jaki max przepływ obsłuży theiling ? W dniu 27.05.2020 o 21:08, Alcoholik napisał: Odkopuję temat, rolka starczała na 2 tygodnie, zrobilem tuning wywierciłem otwory aby był wiekszy spływ wody, teraz nawija tylko ok 2cm, a nie jak wcześniej całą długość zabrudzonej waty Wrzuć zdjęcie gdzie wywierciłeś otwory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 Sorka za jakość ale nie chciałem wyciągać rolermata.Otwory są wywiercone obok oryginalnego spływu.Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2020 Podepnę się pod temat żeby nie zaczynać nowego. Potrzebuję opinii użytkowników rollermata : ClariSea SK-5000 Plusy i minusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzesiejko Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2020 Uruchomiłem Clari sea 5000 kilka dni temu - kupiony od innego użytkownika tego forum. U mnie akwarium jest młode, dopiero od lutego funkcjonuje. Ale na pierwszy rzut oka: prosta obsługa, prosta intuicyjna zasada działania, wodę ładnie oczyszcza, widać zmianę odnośnie skarpety filtracyjnej, nie trzeba zmieniać skarpety co powoduje że poziom wody w kominie i sumpie zawsze jest ten sam - miałem wcześniej z tym problem. Z minusów to gabaryty maszyny są dość duze, z całą rolka zajmuje trochę miejsca w sumpie. Póki co dla mnie rewelacja. Więcej napiszę jak dłużej pouzytkuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedź. W sumie to w moim przypadku tylko produkty DIY gdyż mam bardzo mało miejsca. Powinien być niski a szeroki. Czy możecie polecić jakiegoś forumowicza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2020 Jest dożo wątków na temat jak zrobićWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Tata (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 22 Października 2020 mozecie napisać jak szybko schodzi wam rolka, podając co to za rolka, wielkość akwa i jaka obsada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 22 Października 2020 Testowałem zamiennik z OLX i nie pasował mi, przepuszczał wodę bokiem i miał dużą przepuszczalność. Mam teraz znowu oryginał Clarisea XL5000, szybko schodzi, ale jest najlepszy według mnie. Starcza na 1-1,5 miesiąca. Clarisea ustawiona bardzo wysoko i powiększony wlot wody spowodował wolniejsze zużycie rolki. Generalnie jestem bardzo zadowolony z urządzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 29 Października 2020 (edytowane) podobno to w Clariseaa to jest wigofil. Czy wystarczy że kupie rolke wigofil np. 30gr i będzie ok. Oryginalna rolka szacuje wytrzyma u mnie max. 3 tyg i to na przepływie ok. 900l/min z podłączonej pompy. Edytowane 29 Października 2020 przez kolalysy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach