Kris81 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2017 Robota wre Z tymi gotowymi zaprawami to tak jest , nigdy nie zużyjesz tyle ile napiszą na opakowaniu ,zawsze wyjdzie więcej niż wyliczysz Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2017 Móóóóój jest ten kawałek podłogi!!! Tylko na tyle wystarczyło 8 worków. Shit, myślałam, że chociaż na jeden pas wystarczy. Cora pomagała, nosiła worki z przedpokoju (jakby dla niej 25 kg było lekkie...) mieszala zaprawę wiertarka, wykladala na podłogę. 14latka ma więcej siły, niz ja Niestety, próbowała mnie oszukiwać na wodzie i dawała więcej, niż w instrukcji, zeby łatwiej było mieszać. Polapalam się oczywiscie i dosypywalam z kolejnej paczki, ale i tak trochę za luźne ciasto wyszło. Mam nadzieję, że nie popęka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
florida_blue Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2017 Może zostawisz sobie taki cokolik pod akwarium ? Tylko teraz dopasuj zbiornik Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2017 Zbiornik już jest obliczony 180x70x60. Wlazlby i dwa metry, ale takiego już nie obrobie finansowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
florida_blue Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2017 Jak tyle tego nałożysz to oby strop wytrzymał....Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 No już 200 kg poszło tego materiału Dopiero tetsz zajarzylam o co chodzilo z cokolikiem ale meble ustawić to tez katorga na tej krzywej podłodze, muszę już to ciągnąć dalej. Zaczynam się też obawiać o ten strop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Epsilon Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Jeśli to podłoga betonowa układanka z płyt to wytrzyma spokojnie.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Tak czy inaczej lekko nie będzie patrząc na to ile idzie materiału.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Na całą podłogę pójdzie ci tona posadzki. Lekko licząc. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Epsilon Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Nika ile Ci Metrów wyszło z tych 200kg? ile ma pokój? Czy zaczęła od niecki? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 1 worek starcza na 1,25m2 przy warstwie 1cm. czyli tam gdzie jest 5cm to jest 125kg/m2 Jeśli salon ma z 20m2 i średnio 3cm wylewki to już jest 50 worków. Nika ma wszystkie dane to może w miarę precyzyjnie określić ile trzeba. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Pokój ma niecałe 17 metrów. Jeszcze nie wiem, jaki będzie spad w dalszej części pokoju. Stoją tam meble i akwarium, więc muszę robić partiami. Zaczęłam od lewej strony, bo tam jest najwyżej. Tuż przy drzwiach jest poziom zero, ale zaczęłam od drugiego końca pasa, bo tak logistyczne łatwiej, nie muszę przeskakiwac przez świeży beton. Kolejny pas zacznę, jak przy wejściu jużpodeschnie i będzie można swobodnie chodzić. Edit: jeden pas skończony. Zrobiło mi się dziś bardzo miło, bo jakiś przystojny mężczyzna przechodząc obok mojego auta, z ktorego akurat wyciagalam worki z materiałem bardzo chciał mi pomóc je zanieść Poza tym tata mnie pocieszyl, że te stropy mają nośność 1.5 tony na metr i mogłabym sobie hodowac czołg, gdybym chciala. Jak powiedzialam, że nie chce czołgu tylko większe akwarium, to stwierdził "chyba zwariowalas" Coś w tym jest Kiedyś marzylam o czerwonej toyocie mr2, takiej konkretnie https://moto.wp.pl/toyota-mr2-sw20-6062016295171201c Teraz wszystko mi się posoliło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2017 Dominika...ambicje jedną rzeczą...ale na Twoim miejscu wziąłbym firmę chyba jednak do tego...a rzeczy przerzucił na ten czas do sąsiadów chociaż...bo fundujesz sobie zajęcia na kilka tygodni a można by te wylewki ogarnąć w weekend. Kafelki potem byś sobie już sama układała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2017 Szymon dobrze pisze. Przyszłoby dwóch gości z dużą kastrą i porządnym mieszadłem i w pół dnia byłoby wylane, 2-3 dni schnięcia i możesz kłaść kafelki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2017 Niestety jest szczyt sezonu remontowego i zaufani fachowcy są zajęci. Żaden sąsiad nie przechowa mi szafy i komody. To są malutkie mieszkania w blokach i każdy ma ciasno. Robiąc podłogę samodzielnie oszczędzam na robociznie, co będę mogła dołożyć do zakupu większego akwarium. Choc jest ryzyko, że to totalnie spieprze i trzeba będzie wszystko skuwac i robic od nowa. No ale udało się kiedys nie spieprzyc gładzi, to może i z podloga się uda Poza tym mnie sie nie spieszy, a przy okazji czegoś nowego się nauczę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
florida_blue Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2017 No , jak już się nauczysz to zapraszam do nas, balkon jest do zrobienia ( tzn wyrównać leciutko & płytki ) miejsce noclegowe się znajdzie Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2017 Dominika, ja wiem że o fachowca ciężko. Ale pomyśl o remoncie jak o nowym akwarium...Lepiej poczekać i mieć coś ekstra, niż śpieszyć się a żałować potem, że to nie jest to... Gładzie to pikuś, później przy kafelkach będziesz się wk*****ć że krzywo, nierówno itp. No ale z racji zawziętości pewnie i tak już nie odpuścisz....Ale ja i tak kibicuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2017 Przy nauce zawsze się jakieś błędy popełnia, dopiero trzecia robota wychodzi już prawidłowo. Teraz mam wszystkie meble wybebeszone, w pokoju ro***erducha, więc już muszę powolutku dlubac sama, bo fachowcy mają już kilka miesięcy z góry zaplanowane. Jak wyjdzie tak wyjdzie, ale a pewno bardziej krzywo już nie będzie Byle mi beton tylko nie zaczął pekac. Moglam tych włókien dodać, ale zapomniałam ich kupic, jak bylam wczoraj ciastoramie po beton Na razie zlewam lekko z góry wodą, dziś przykryje folią i zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2017 Jak tam postęp prac? baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2017 Nie ma postępów Po pracy, zakupach gotowaniu obiadu i innych zajeciach już mi się nic nie chce, nadal nie mam żony, która by to za mnie robila Poza tym lecze obtarty przez beton palec. Cos nie chce się goic, ciagle piecze i co wsadze rękę do akwarium to rwie aż do mozgu, jakby woda była pod napięciem. Ale mnie się nie spieszy, no i mam sporą tolerancję na bałagan w domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2017 Za każdym razem, jak czytam Twój wątek, to mi skóra cierpnie - brrr...jak ja nienawidzę remontów [emoji33][emoji33][emoji33] baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2017 Nie ma postępów [emoji20]Po pracy, zakupach gotowaniu obiadu i innych zajeciach już mi się nic nie chce, nadal nie mam żony, która by to za mnie robila [emoji3] Poza tym lecze obtarty przez beton palec. Cos nie chce się goic, ciagle piecze i co wsadze rękę do akwarium to rwie aż do mozgu, jakby woda była pod napięciem. Ale mnie się nie spieszy, no i mam sporą tolerancję na bałagan w domu [emoji6] Kup sobie gumowe, bezpudrowe rękawiczki w lidlu. 100 szt za ok 25 zl. Na górze, przy nadgarstku uszczelnij gumką recepturką i przestanie rwać mózg. No może tylko z powodu słonej wody, a nie remontu. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2017 A po co wkładasz co chwilę ręce do zbiornika?Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2017 Albo szczepka przewrócona, albo obsypana piachem, albo ślimak dachuje i trzeba odwrócić biedaka, bo sam nie wstanie.... ciągle coś. Za małe akwarium i nie ma gdzie szczepek przykleić, więc się walaja po piachu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2017 Kup chwytak w zoologicznym za parę zł. Do takich spraw idealny. Nie potrzeba maczać rąk na chwilę. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach