Gość Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Pewnie miękkie.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Tak, miękkie. Są najbardziej tolerancyjne. Wiadomo że na organizmach które wybaczają najwięcej jest się najłatwiej nauczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Niektóre miękkie są trudniejsze w hodowli niż twarde i nie do końca zgodzę się ze stwierdzeniem, że "miękkie są dla amatorów". Każde opisywane akwarium na tym forum, nie ważne czy to z miękkimi, twardymi jest "akwarium amatorskim". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Myślałem o Cladielle, Sarcophytona i jakichś grzybkach na początek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Bardzo dobry wybór na amatorski początek Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 5 godzin temu, mib86 napisał: W sobotę podam wyniki testów wody (liczę na to że powiecie czy jest ok czy jeszcze czegoś brak). Falownik kupię jeżeli koralowce będą tego potrzebowały, to będą korale dla amatorów więc mam nadzieję że nauka stopniowo będzie mi szła do przodu i na końcu przesiądę się na coś normalnego :). Szczerze to testów nie musisz tak szybko robić, zrób ewentualnie kh aby wiedzieć czy nie jest za małe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 7 godzin temu, fresz33 napisał: Bardzo dobry wybór na amatorski początek Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Jaki Twoim zdaniem jest zawodowy początek? Każde akwarium opisywane na tym forum jest amatorskie. Nie ma czegoś takiego jak korale dla amatorów. Korale są dla hobbystów akwarystów. Nie ważne czy proste miękkie, które wybaczają błędy, czy super trudne odmiany acropor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Nie chcę robić nowego tematu więc napiszę swoje postępy w tym poście. Zrobiłem testy wody i takie uzyskałem wyniki Kh 5 No3 25 No2 0 Po4 1,13 Zasolenie 1019 Sól jaka była użyta to Aqua Forest Obecnie zasolenie mam już 1024, aktualnie staram się stopniowo podbić kh do 8, zbić Po4 tak do 0 (jak się uda) i No3 tak do 7 ?. Na chwilę obecną zbiornik nadal dojrzewa, wpuściłem jednego turbo ponieważ mam sporo brązowego nalotu (okrzemki). Obecnie zauważyłem dwie sztuki takich małych mlecznych jakby korali, to się chyba nazywa rurówka czy jakoś tak? Kilka kiełży małych. Świecę niebieskim światłem 6 godzin a białym 2. Pod koniec tygodnia znów sprawdzę wodę i dam znać co i jak. Było trochę zielonych glonów ale zostały ich już śladowe ilości (za to sporo okrzemków) Planuję wsadzić do tego akwarium Briareui, Paleota oraz Rhodactis inhoata. Jak coś pokręciłem w nazwach to wybaczcie. Jakieś uwagi ? Chętnie posłucham bardziej doświadczonych żeby uniknąć problemów. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez mib86 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dexter2k13 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 jak podbiłeś zasolenie do 1024 z 1019 to od razu wszystkie parametry są inne. tak duży skok zasolenia od razu nie jest moim zdaniem za dobry. Nie da się od razu wszystkich parametrów podbić/zbić. trzeba czasu, i trzymam kciuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Nic nie próbuj zbijać, trzymaj stałe KH i zasolenie i daj dojrzeć zbiornikowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 W dojrzewającym zbiorniku jak nie ma jeszcze korali, to takie gwałtowne podniesienie zasolenia nie ma wpływu na akwarium. Takie jest moje zdanie. Jak pdniosłeś zasolenie to kh na pewno poszło w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 W zbiorniku nie ma korali bo, nie ma żadnego życia poza bakteriami i tym jednym ślimakiem. W piątek albo sobotę sprawdzę wodę i podzielę się wynikami. A co do moich planów które korale posadzić, sądzicie że będzie to dobry wybór ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 Większość ma te lub podobne korale na starcie, to taki prawie standardowy, powszechny wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Tak więc zbadałem wodę po raz kolejny i takie oto mam wyniki: Kh 8 No3 25 No2 0 Po4 0,5 Zasolenie 1025 Okrzemki zaczynają znikać, więc to też dobry znak (jak znikną zupełnie to wrzucę jakiś absorber fosforanów), W sobotę znowu sprawdzę wyniki żeby zobaczyć czy się wszystko trzyma przysłowiowej kupy. Jednego tylko nie wiem, mianowicie czy korale na zdjęciach rosną szybko czy wolno ? Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Briarerum w sprzyjających warunkach rośnie mega szybko. Na takiej małej skale dany na dole to będzie rósł dogóry. Przy porowatej skale możesz później tego nie ogarnąć. Dziwie się że już wpuściłeś zwierzaki skoro dojrzewanie nie skończyło się a przynajmniej o ile no3 ujdzie to przy po4 na poziomie 0,5 to kiepski pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 8 minut temu, laszek napisał: Briarerum w sprzyjających warunkach rośnie mega szybko. Na takiej małej skale dany na dole to będzie rósł dogóry. Przy porowatej skale możesz później tego nie ogarnąć. Dziwie się że już wpuściłeś zwierzaki skoro dojrzewanie nie skończyło się a przynajmniej o ile no3 ujdzie to przy po4 na poziomie 0,5 to kiepski pomysł. Wpuściłem ponieważ tydzień wcześniej miałem po4 powyżej 1, a teraz 0,5. Dlatego uznałem że skoro jest tendencja spadkowa to powinny dać sobie radę. Jak już włożyłem to nie będę wyciągał ale mam nadzieję że dadzą radę. A co masz na myśli mówiąc że go nie ogarnę (Briareum). Właśnie chciałbym żeby się mocno rozrósł ponieważ do 30 litrów to za wiele nie włożę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 W sprzyjających warunkach briareum zarośnie Ci całą skałę i nie będzie miejsca na inne korale. Piasku w akwarium nie będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 (edytowane) Briarerum niech rośnie np na osobnej skałce i niech idzie po szybie. W kazdej chwili żyletka i ładnie odchodzi płatami. Z porowatej skały już niekoniecznie. Edytowane 19 Czerwca 2017 przez laszek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 19 minut temu, maciej01 napisał: W sprzyjających warunkach briareum zarośnie Ci całą skałę i nie będzie miejsca na inne korale. Piasku w akwarium nie będzie? Piasek pod koniec tygodnia wsypuję On rośnie na osobnej skałce tylko jest ona przysunięta do skały głównej. Odsunę go jak coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Wsypiesz piasek i dojrzewanie od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Brązowy nalot murowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Teraz, elespero napisał: Wsypiesz piasek i dojrzewanie od nowa Może się tak zdarzyć ale piach wezmę już z dojrzałego akwarium. Dokładnie z tego samego z którego mam skałę, korale i wodę :). Mam nadzieję że do tego nie dojdzie 1 minutę temu, laszek napisał: Brązowy nalot murowany. Oby tych okrzemek za dużo nie było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Jak ruszysz taki piasek to skok parametrów gigantyczny. Będą problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Piasek daj nowy a starego/dojrzałego tylko "szczepkę" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 1 minutę temu, elespero napisał: Jak ruszysz taki piasek to skok parametrów gigantyczny. Będą problemy. Hmm. To co polecacie ? Dać jałowy gdzie proces będzie trzeba powtórzyć czy dać sobie spokój z piaskiem ? 1 minutę temu, silvia napisał: Piasek daj nowy a starego/dojrzałego tylko "szczepkę" Tak zrobię, oczywiście efektami się podzielę na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach