norbi2222 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2018 12 godzin temu, SU1 napisał: Mniejszy zoom i będą lux . Dzięki za wskazówkę. Dzisiaj spróbuję, zobaczymy co wyjdzie. Dzisiaj kolejne testy po zmianach i zmniejszeniu dawki phosphate ex. NO3 bez zmian, może z tendencja zniżkową, trudno mi ocenić kolor. PO4 według małej hanki taki sam ja w środę (19.12), czyli 0,00. Dzisiaj zmniejszyłem kolejny raz dawkę phosphate ex i liczę, że w przeciągu najbliższego tygodnia lub dwóch przestanę podawać phosphate ex Wygląda na to, że usunięcie DSB i glonów, i zastąpienie ich żywą skałą oraz dodatkowym złożem w moim przypadku było właściwym posunięciem. Gratuluje sobie dedukcji w poszukiwaniu przyczyny i podjętej decyzji Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2018 To prawda że lepiej bez zoomu i później wycropować kadr jak z zoomem tak czy inaczej korale pro.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2018 Filmik i kilka zdjęć. Niestety film bez podkładu muzycznego, nie mogę ogarnąć tego YT. Zdjęcia to dalsze ćwiczenia macro, niestety progresu nie widzę, ale zobaczyłem, że moje koralowce mają całkiem sensowne kolory. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2018 He He oj lubisz zoom'ować . Drugie foto lux , reszta mętna a chyba nie o to chodzi żeby oczy męczyć tylko "cieszyć " . Naprawdę nie powiększaj tak . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2018 (edytowane) 27 minut temu, SU1 napisał: He He oj lubisz zoom'ować . Drugie foto lux , reszta mętna a chyba nie o to chodzi żeby oczy męczyć tylko "cieszyć " . Naprawdę nie powiększaj tak . Spróbuję Bez tego cholernego zoom-u da się tylko załapać koralowce przy szybie. To jest bez zoom-u i szału też nie robi. Dużo ćwiczeń przede mną. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez norbi2222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Dzisiaj kolejne testy. Niestety po zmniejszeniu dawkowania o 2/3 phosphate ex mała hanka pokazała 0,07, poprzednio (sobota) pokazywała 0,00. Duży skok PO4, podniosłem dawkowanie phosphate ex o 2 ml/dobę i niestety trzeba pozbyć się piachu z głównego akwarium. Nie dam rady odessać całego piachu, ale wywalę tyle ile się da. NO3 bez zmian. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez norbi2222 Literówki (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 Norbert Piach odessiesz wężykiem. Wężyk 12/16mm i pójdzie. Chyba, że są miejsca gdzie nie sięgniesz. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 W dniu 26.12.2018 o 14:31, katani napisał: Norbert Piach odessiesz wężykiem. Wężyk 12/16mm i pójdzie. Chyba, że są miejsca gdzie nie sięgniesz. Tak Michał planowałem, tylko są miejsca gdzie nie sięgnę. Muszę użyć grubszego węża niż 12/16, bo sporo pustych muszli po ślimakach i ciągle wąż się zapychał. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2018 W niedzielę odessałem trochę piachu, z zaznaczeniem trochę, może litr, półtora, a spuściłem z akwa 30 litrów wody. Proces ściągania piasku pewnie potrwa kilka tygodni, a syfu w nim sporo. Nigdy więcej piachu Dzisiaj przed zabawą sylwestrową pobawiłem się kamerką i nakręciłem filmik od środka akwarium. Szkoda, że ryby się pochowały. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2019 Najlepsze są szczepki położone na koralach. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2019 3 minuty temu, Jacek56 napisał: Najlepsze są szczepki położone na koralach. Gdzieś trzeba upychać nowe szczepki Ale jest szansa na powiększenie litrażu na 160x100x60, jednak to nie wcześniej jak sierpień/wrzesień. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2019 2 minuty temu, norbi2222 napisał: Gdzieś trzeba upychać nowe szczepki Ale jest szansa na powiększenie litrażu na 160x100x60, jednak to nie wcześniej jak sierpień/wrzesień. Już prawie jestem gotowy aby zrobić Ci trochę miejsca na nowe szczepki Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2019 1 minutę temu, montymick napisał: Już prawie jestem gotowy aby zrobić Ci trochę miejsca na nowe szczepki Obcęgi czekają Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Nice bardzo ładne akwarium przepatrzyłem na szybko wątek bo w pracy ciężko się skupić hehehe, w domu przepatrzę dokładniej bardzo podoba mi się układ/aranżacja kolor oświetlenia i rozmiar/proporcje akwarium, nie znalazłem albo przegapiłem tak więc sorki ale mozesz napisać jakie rozmiary akwarium ma? oraz z drugiej beczki pytanie światło niebieskie masz w przewadze tak? bo świetlówki 4x blu i widzę jedna biała lampę led trudno ocenić na ile procent wkręcone jest niebieskie, mozesz coś wiecej napisać o proporcjach światła i czasach świecenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Akwarium ma 80x70x60 cm. Tak, jest dość niebiesko - cztery T5 niebieskie i dwie T5 18000K. Ledy niebieskie rozkręcona na 100%, a białe i kolor rozkręcone na 50% lub 60%, dokładnie nie pamiętam. Prawdopodobnie na tygodniach dodam cztery 10W 20000K diody, ustawię je pod kątem, żeby doświetlić przód i tył koralowców i przełamać niebieski. Zobaczę jak będzie. Ledy zapalają się o 9.30 i powoli rozjaśniają się do swojej pełnej ustawionej mocy o 11.00. O 11.15 zapalają się dwie środkowe świetlówki, a o 12.00 włączają się kolejne cztery świetlówki, które usytuowane są po bokach led, po dwie z każdej strony. Wygaszanie rozpoczyna się o 20.00 i tak do 21.30. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez norbi2222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Godzinę temu, norbi2222 napisał: Akwarium ma 80x70x60 cm. Tak, jest dość niebiesko - cztery T5 niebieskie i dwie T5 18000K. Ledy niebieskie rozkręcona na 100%, a białe i kolor rozkręcone na 50% lub 60%, dokładnie nie pamiętam. Prawdopodobnie na tygodniach dodam cztery 10W 20000K diody, ustawię je pod kątem, żeby doświetlić przód i tył koralowców i przełamać niebieski. Zobaczę jak będzie. Ledy zapalają się o 9.30 i powoli rozjaśniają się do swojej pełnej ustawionej mocy o 11.00. O 11.15 zapalają się dwie środkowe świetlówki, a o 12.00 włączają się kolejne cztery świetlówki, które usytuowane są po bokach led, po dwie z każdej strony. Wygaszanie rozpoczyna się o 20.00 i tak do 21.30. Nie wiem czy potrzebujesz przełamania niebieskiego, akwarium wygląda fajnie ale to kwestia gustu ogólnie ciekawi mnie bo są opinie że musi być dużo białego bo korale średnio rosną przy niebieskim a Ty chyba nie narzekasz na przyrosty Dzisiaj przyszły diody UV 365nm bede podmieniał 2 szt UV 395nm, doszły też Cree 5W Cool White w zamian za power ledy 20000K bo strasznie nie podoba mi się ten zakres białego, zobaczymy jak bedzie po podmianie Ps: świece praktycznie tak samo tylko ja zaczynam od 10 i kończę o 21 tez z różnym natężeniem, dodatkowo świeca mi się dwie diody punktowo jako oświetlenie nocne do godziny 23 Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 4 minuty temu, Paragon napisał: Nie wiem czy potrzebujesz przełamania niebieskiego, akwarium wygląda fajnie ale to kwestia gustu ogólnie ciekawi mnie bo są opinie że musi być dużo białego bo korale średnio rosną przy niebieskim a Ty chyba nie narzekasz na przyrosty Mi też się podoba obecny kolor w akwarium, tylko chcę doświetlić koralowce od przodu i zamówiłem 10w RB i pomyślałem, że będzie za niebiesko. Dlatego dodatkowo zamówiłem 10w 20000K. Zobaczę, które mi bardziej podpasują. Obecnie korale rosną dosyć szybko i nie chciałbym, żeby rosły szybciej, bo zanim zmienię szkoło to wyjdą z wody 7 minut temu, Paragon napisał: Dzisiaj przyszły diody UV 365nm bede podmieniał 2 szt UV 395nm, doszły też Cree 5W Cool White w zamian za power ledy 20000K bo strasznie nie podoba mi się ten zakres białego, zobaczymy jak bedzie po podmianie Jak powymieniasz diody to wrzuć zdjęcia porównawcze. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 1 minutę temu, norbi2222 napisał: Jak powymieniasz diody to wrzuć zdjęcia porównawcze. spoko jak wspomniałem diody 20000K w ogole mi się nie podobają i UV 395 jest takie na granicy nazywania tego UV , muszę wydrukować nową pokrywę na diody bo stary układ był taki: 1. Power LED 700mA RB x 56szt 2. Cree 1200mA RB x 24szt 3. Power LED 700mA CW 20000K x 8szt 4. Power LED UV 350mA 395nm x 8szt 5. Cree 700mA RB 2szt (nocne) Teraz po przeróbkach dojdzie zamiast wspomnianych 20000K diody Cree Cold Whitr takie jak są w radionie x30 muszę wydrukować nowe pokrywy nom i trochę lutowania i ma być tak: 1. Power LED 700mA RB x 64szt 2. Cree 1200mA RB x 8szt 3. Cree 1200mA CW 6500K 16szt 4. Power LED UV 350mA 395nm x 6szt + 365nm x2szt 5. Cree 700mA RB 2szt (nocne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Widziałem Leszek Twoją lampę, po wymianie diod chętnie zobaczę jaka jest różnica w kolorze. Lampa i obudowa robi wrażenie. Ja w nowym akwarium, które będzie ustawione krótszym bokiem do ściany, chcę zastosować 8 szt podrób Radiona XR30W, dwa razy po trzy sztuki , pomiędzy nimi na środku dwie niebieskie T5 80w. Następne cztery T5, po dwie na stronę będą po bokach led. Dodatkowo po jednym Led XR30W będą oświetlać przód i tył akwarium. Ledy i cztery boczne T5 będą lekko pochylone ku środkowi akwarium, żeby oświetlać koralowce również z boku. Ale to dopiero na wakacje, na razie planuję i przymierzam się do ożywiania suchej skały Pukani. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 8 minut temu, norbi2222 napisał: Widziałem Leszek Twoją lampę, po wymianie diod chętnie zobaczę jaka jest różnica w kolorze. Lampa i obudowa robi wrażenie. Ja w nowym akwarium, które będzie ustawione krótszym bokiem do ściany, chcę zastosować 8 szt podrób Radiona XR30W, dwa razy po trzy sztuki , pomiędzy nimi na środku dwie niebieskie T5 80w. Następne cztery T5, po dwie na stronę będą po bokach led. Dodatkowo po jednym Led XR30W będą oświetlać przód i tył akwarium. Ledy i cztery boczne T5 będą lekko pochylone ku środkowi akwarium, żeby oświetlać koralowce również z boku. Ale to dopiero na wakacje, na razie planuję i przymierzam się do ożywiania suchej skały Pukani. Dzieki nom dalem w pierwszym planie 24sz 5 watowych cree niestety cree rb sa strasznie jasne i chodza obecnie na 10%, teraz bedzie 8sz cree Rb 16szt bialych cree, radion daje wlasnie cree 6500K Cool White ja dam takie same zobaczymy jak to wyjdzie Te panele które planujesz podrobki radiona podobno sa calkiem przyzwoite wydaja sie byc dobrym wyborem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Godzinę temu, Paragon napisał: pierwszym planie 24sz 5 watowych cree niestety cree rb sa strasznie jasne i chodza obecnie na 10%, teraz bedzie 8sz cree Rb 16szt bialych cree, radion daje wlasnie cree 6500K Cool White ja dam takie same zobaczymy jak to wyjdzie Ciekawy jestem jak będzie teraz ta lampa świecić. Godzinę temu, Paragon napisał: Te panele które planujesz podrobki radiona podobno sa calkiem przyzwoite wydaja sie byc dobrym wyborem Ta dobra opinia skłoniła mnie do wyboru tych paneli. Muszę tylko odezwać się do Marcina (magu), żeby zbudował mi elektronikę do tych paneli. Ponadto moje "chinki" dają radę, to nie sądzę, że te panele będą gorsze, a liczę, że będą znacznie lepsze. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez norbi2222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Miałem radiona X30 za 4 tysie uwierz mi te lampy nie są lepsze, po przepięciu poszła w śmietnik bo płytka do sterowania była nienaprawialna a nowa była w cenie całej lampy, elektronika od maga jest super, moze kiedyś doda symulacje burzy hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 3 minuty temu, Paragon napisał: Miałem radiona X30 za 4 tysie uwierz mi te lampy nie są lepsze, po przepięciu poszła w śmietnik bo płytka do sterowania była nienaprawialna a nowa była w cenie całej lampy, elektronika od maga jest super, moze kiedyś doda symulacje burzy hehe Niestety niema niepsujących się urządzeń, a w szczególności elektronicznych. Szkoda czterech patyków. Ponadto w Radionie nie wymyślili koła na nowo. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Teraz, norbi2222 napisał: Niestety niema niepsujących się urządzeń, a w szczególności elektronicznych. Szkoda czterech patyków. Ponadto w Radionie nie wymyślili koła na nowo. masz rację ale to co jest w tej i innych podobnych lampach led nie jest tyle warte, trzymałem płytkę z tej lampy miała wymiary 10cm na 3cm serio tyle kasy za co ??? za diody które jakoś nie są specjalne, fakt szkoda, ale ten okres mam za sobą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 1 minutę temu, Paragon napisał: masz rację ale to co jest w tej i innych podobnych lampach led nie jest tyle warte, trzymałem płytkę z tej lampy miała wymiary 10cm na 3cm serio tyle kasy za co ??? za diody które jakoś nie są specjalne, fakt szkoda, ale ten okres mam za sobą Niestety płacimy za marketing, jak wszystko co jest do morskiego. Zresztą markowy sprzęt do słodkiego też nie kosztuje mało. Dwanaście lat miałem roślinne akwarium i wszystko kosztowało krocie, ale nie ma co narzekać, hobby musi kosztować Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach