wolan91 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Witam , zamówiłem ostatnio tubę , niestety ta przyjechała do mnie w bardzo złym stanie Zamierzam ją karmić z 2x dziennie aby jak najszybciej doszła do siebie artemia / jaja kraba i zastanawiam się czy nie dać jej do sumpa na DSB tam był bym w stanie ją bezproblemowo szybko karmić i zastanawiam się czy jakoś jej to przeszkodzi , dsb oswietlam w nocy gdyz mam tam glony więc chyba powinna czuć się tam dobrze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Wyląda słabo, ale polipuje więc do odratowania Tubka pozytywnie reaguje na jaja kraba i plankton czerwony. Osobiście to bym ci zaproponował na czas karmienia nakrywać ją kloszem z butelki pet , dzięki temu pokarm dłużej utrzyma się w okół tubki oraz unikniesz wyrywania jej pokarmu przez krewetki i ryby. U mnie tubka też bardzo pozytywnie reagowała na suchy pokarm dla korali od AF. Edytowane 17 Września 2017 przez pinki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Z wlasnych doswiadczen moge powiedziec ze Tubki muszą być karmione codziennie. Bez tego wedlug mnie nie ma szans na utrzymanie tubek Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Też takiej niedużej szukam, gdzie zamówiłeś i za ile? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Siema Dokarm ją po za akwa w pojemniku tak z 3-4 razy co najmniej Pozdr. p.s Ostatnio ciekawy artykuł na Reef Bulldier czytłem na ten temat Link - https://reefbuilders.com/2017/09/14/successfully-walking-azoox-corals-as-a-complete-feeding-solution/ Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 zastanawiałem się właśnie czy nie trzymać jej w sumpie i wyjmować do karmienia w wodzie do jakiegoś pojemnika , ewentualnie w sumpie karmić to krewetki jej nie bedą wyciagały jedzenia z polipów , przykryć butelką i cheja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Ja też kupilam zabiedzona tubke, z 5 dni w tygodniu kąpalam ją w kubku z zupią z drobnymi mrożonkami, a jak zaczęła wystawiać polipy to gość grubszego też dostawała. Twoja jest spokojnie do uratowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Godzinę temu, piotr7 napisał: Też takiej niedużej szukam, gdzie zamówiłeś i za ile? P. Crazy Coral , nie wiem czy oni w ogole posiadają te korale co mają na zdjęciach . Dałem się nabrać gdyż podobno ten koral co mi wysłali miał być o niebo lepszy niż ten na zdjęciu i czy chcę tego " lepszego " oczywiście że zgodziłem się i żałuję . Wysyłka PKP też katastrofalna gdyż umówiłem się na konkretny pociąg który miał być w Gdańsku o 19.07 ( wiadomo pociągi się spuźniają ) ale to nie problem sęk w tym że koleś wysłał korala innym pociągiem który akurat był na peronie tylko dlatego gdyż był opuźniony = co za tym idzie gnał do gdańska aby nadrobić czas => o 18 dostałem telefon od konduktora że za 5 min będą w Gdańsku ( podróż z domu na peron zajmuje mi autem 15-20 min ) musiałem jechać do Gdyni i czekać jeszcze aż przeniosą paczki aby odebrać w punkcie . Generalnie mieli mnie tak głęboko w d*pie że aż mi się smutno zrobiło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Hej...Ja mam troche inny problem,gdyz kupiona Tubastrea Aurea,wygladajaca bardzo zdrowo z miesistymi tubami jeszcze wogole sie nie otwiera,pomimo kuszenia jej roznymi pokarmami...Mam ja cztery dni i podejrzewam ze jest z jakiegos powodu niezadowolona,pomimo ksiazkowych parametrow.Wszystkie inne korale,ktore kupilem razem z nia otworzyly sie juz w dniu kiedy wsadzilem je do zbiornika...Jako ze nie mam z tubami doswiadczenia,nie za bardzo wiem czy dalej jej podstawiac jedzenie czy czekac az sie zaaklimatyzuje...Jezeli chodzi o karmienie tub to na YT jest mnostwo filmikow,wystarczy wpisac Tubastrea feeding... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Jak dla mnie to ewidentnie inna szczepka, nie wiem ile ją masz ale kwalifikuje się do zwrotu przynajmniej części pieniędzy, ewentualnie do dodatkowego opisania samej tranzakcji w "odpowiednim" dziale forum. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Września 2017 @Iceberg Tubki najchętniej otwierają się w nocy. Spróbuj podawać pokarm z godzine po zgaszeniu światła, a jeśli będziesz karmil ja w kubku, to daj do ciemnego pomieszczenia i potrzymaj ją w tej zupie z godzinę, co jakiś czas delikatnie mieszając wode, by jedzenie pływało w toni. Tylko nie zapomnij o niej! Edit: jesli chodzi o autora, to złożyłabym reklamację, ale jeśli kazaliby w ramach reklamacji korala odesłać, to bym nie odeslala. Ta tubka ma szansę u Ciebie przeżyć, a powrót do sklepu raczej przypieczetuje jej los Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Dzieki Nika,tak chyba zrobie,chociaz czytajac sporo o tubach postanowilem od poczatku by nauczyc ja jesc za dnia i wiem ze mozliwe jest by otwierala sie na wyuczona godzine,ale rzeczywiscie zaczne od nocy...Obserwowalem ja tez o roznych porach nocnych i nie zauwazylem jakichkolwiek checi otworzenia sie...Po jakim czasie od czasu wsadzenia jej do akwarium otwierala sie u Ciebie?... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Nie pamiętam po jakim dokładnie, była przeglodzona mocno, kiedy ją kupilam. Po 2 tygodniach chyba zaczęła wyciągać polipy, wcześniej tylko mordke szeroko otwierała. Z czasem nauczyła się otwierać polipy w dzień. Dawalam troszkę jedzenia, a po pół godzinie jak się otworzyła dawalam resztę, zeby sobie coś złapała. Od czasu do czasu karmię ją z pipety. Jest u mnie ponad rok. Rośnie wolno, bo nie dostaje odezwie codziennie z pipety, raz na tydzień czy na dwa. Pozostały czas zyje z tego, co złapie w toni. Im czesciej jest karmiona z pipety, tym szybciej reaguje w dzień na pokarm w wodzie. Był czas, kiedy chciało mi się ją karmić bardzo często, że już po 10 minutach jak wyczula papu była otwarta, a nawet zaczęła się otwierać wcześniej, gdy przyszła godzina, w której zwykle karmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Tez czytalem na jakims zagranicznym forum ze komus tuba zaczela sie otwierac takze po dwoch tygodniach...W moim zbiorniku non stop jest fitoplankton,wiec pomyslalem ze chocby z tego powodu bedzie bardziej chetna do jedzenia ale nic z tego...Pamietam,kiedys dawno temu na forum byli specjalisci od NP,Natan,Merriq i Hubert chyba,ale od dawna sie nie pokazuja a to oni zainteresowali uzytkownikow zbiornikami NP... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Powinno być ok , bynajmniej łatwiej ją wyciągać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Miejsce ok. Jeśli nie będziesz jej wyjmowal na powietrze, tylko pod wodą przekladal do kubka, to będzie się mniej stresowala. W kubku trzymaj w ciemnym pomieszczeniu i nie zapomnij o niej. Do rana w kubku mogłaby się zadusic. Najlepiej ustawić sobie budzik w telefonie Jak zacznie wystawiać polipy, to wystarczy jej w tym sumpie podać delikatnie pipetką. Spokojnie zje artemie i różne drobniejsze pokarmy. A tak z ciekawosci... jaka funkcje pełni żwirek w komorze pompy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 9 minut temu, Nik@ napisał: A tak z ciekawosci... jaka funkcje pełni żwirek w komorze pompy? A to technologia z NASA . Generalnie ostatnio wywaliłem piach bo cyrkulacja go przesypywała , po około 10 sekundach po odessaniu piachu stwierdziłem że zbiornik wygląda okropnie i przyda się lepszy piach ( większego kalibru ) , Wsypawszy nowy żwir do akwarium po kilku dniach wyszło Dino , oczywiście jest to normalne ale mi się nie zbyt podobało więc wsypałem piach do sumpa aby doszedł do siebie w kultury bakterii , tam w piwnicy dino już nie szaleje ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Dino po kilku dniach? Może to były zwykle okrzemki? Ja szczerze mówiąc nie znam dino. Różne nieszczescia chodzą po moim akwarium, ale dino mnie jeszcze nie odwiedziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 myślałem o okrzemkach , ale jak odpaliłem większe światło to bombelki wszedzie na dnie się porobiły , w przeciągu paru godzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Ale tylko bąbelki, czy długie gluty z bąbelkami? U mnie ciut grubsza warstwa okrzemek czy cyjano w 54l to tez były uwięzione pęcherzyki powietrza. Ale dino, jakie widzialam kiedyś w sklepie miało brunatne, dość długie, glutowate "włosiska" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Przy okrzemkach tez moga byc bombelki,jezeli jest ich duzo... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Też dzisiaj kupiłem szczepkę w Crazy Coral, chyba tę ze zdjęcia a w sporo gorszej kondycji. Mam dwa pytania o warunki dla niej: -- woli ciemniejsze miejsca czy jej wszystko jedno? - jaką cyrkulację woli? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 13 Października 2017 Przepraszam za te sytuację z tymi szczepakami i wysyłkami. Nie ma na takie coś usprawiedliwienia ale mam nowych pracowników, a ja nie dopilnowałem, bo kończyłem budowę nowego obiektu. Odezwijcie się do mnie na priv to wyślę nowe. Zaraz wyjaśnię to sobie z moimi kolegami. Budowę nowego miejsca już skończyliśmy więc już niedługo wszyscy będziemy w jednym miejscu i powinno być lepiej. Jeśli były jeszcze z czymś u kogoś innego problemy to proszę o kontakt na priv to również naprawie szkody. Ale jestem wkurzony za to....Sorki. Dopiero przeczytałem wątek, nawet nie miałem czasu wchodzi na forum. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 13 Października 2017 Chyba tylko autor tematu może mieć obiekcje, ja kupowałem osobiście i nie mam uwag, widziałem co biorę i cena też została dopasowana do jakości szczepki. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Ja też zawsze zadowolony wychodzę ze sklepu i z niecierpliwością czekam na otwarcie nowego większego punktu Pozdrawiam z Torunia. Aha swego czasu kupiłem produkt który okazał się otwarty i pierwsze co zrobiłem to chwyciłem za telefon w celu wyjaśnienia a nie smarowałem na forum. Dosłał mi Marek nową buteleczkę wtedy Edytowane 13 Października 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach