Skocz do zawartości
marcinsoroka

220l wyczekane i w końcu ruszam...

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę nieco od historii... ojciec weterynarz z zamiłowania akwarysta, kiedy byłem mały on przestał ja zacząłem :)

Były chwile, że z kotnikami miałem łącznie 9 akwariów ale to było do '94 roku, a na studiach miałem już tylko jedno akwarium z paletami

160 l doprowadziłem do stazy, że przez pół roku nie karmiłem ryb było zielono w sensie roślin, zero glonów i klarowna woda...

Któregoś dnia przechodziłem koło akwarystycznego, patrze a tam przepiękna paleta, srebrna z ciemnozielonymi płetwami i czarnymi kreseczkami na końcach - sprzedawca

mówił, że ta odmiana nazywa się "duch" o zgrozo...kupiłem

2 tygodnie później akwarium padło, ryba okazało się bez kwarantanny i to na tyle. Skończyłem temat akwarystyki na dobre... ale pasji nie da się pozbyć.

Wziąłem ślub jakieś 8 lat temu kupiłem wszystko do morskiego, kiedy urodziły się córeczki miałem cały czas przed oczami obraz - duży klocek wbity w szybę

i 200 litrów wody które pałęta się gdzieś między nogami - czas mija, dzieci rosną i mądrzeją, teraz to raczej się spodziewam przekarmiania i ciapków na szkle akwarium.

Jak się można domyśleć osiem lat temu technika była nieco inna i nieco droższa. Skompletowałem sobie całość więc to trochę oldschool no ale cóż, będę działał z tym co mam.

Oto komplet który mam:

-akwarium własnego projektu 100x50x50 z backpanelem (nie planowałem sumpa więc mam takie rozwiązanie)

w backpanelu mam odpieniacz białek, recyrkulator wody (powrót) grzałkę wkład węgla aktywowanego i planuję ceramikę i watki wszystko na zasadzie góra/dół

- szafka zrobiłem sam z drewna pomalowana dobrym lakierem

- grzałka EHEIM Jager 300W

- odpieniacz białek Aqua Medic Turboflotor 400

- cyrkulacja to dwie JVP-102

- główna pompa filtra i powrotu jakiś stary model 5060L co to było nie zerknąłem zanim włożyłem

- RODI z wkładami

- lampa panel 6 świetlówek - 3 niebieskie - 3 białe przy czym to jakieś noname panel to AQUA JAPAN

(oczywiście jak planowałem 8 lat temu to mam jeszcze 3 świetlówki SILVANy ale nie mam pojęcia gdzie :) )

- sól Reef Crystals

No i zaczęły się dylematy...bo o ile 8 lat temu miałem to jakoś poukładane w głowie to obecnie musiałem do tematu wrócić

Co do większości rzeczy to oczywiście mam świadomość, że urządzenia w których jest guma za długo nie podziałają ale będę wymieniał je sukcesywnie.

Gorzej było z filtrami, wkładami itd bo nie miałem bladego pojęcia czy takie rzeczy się nie nadają do użytku, albo np sól...

Podłączyłem RODI puściłem wodę, zakładam że wkłady które były suche i zamknięte w ciemnościach muszą być sprawne, ośmielił mnie też widok hermetycznie zamkniętego filtru RO

Na początku leciało brązowe, potem żółte potem przezroczyste, producent przewidział płukanie 2h ja profilaktycznie puściłem na 4h.

Umyłem akwarium przelałem 2x zwykłą wodą wylałem całość wyczyściłem do sucha postawiłem na miejsce.

Potem zamontowałem Panel świetlny i inne drobiazgi, poprzycinałem nóżki w turboflotorze, puściłem wodę.

Następnego wieczora dodałem 9 KG soli - na opakowaniu było napisane 25KG - 750 L wody, ja mam jakieś 216 L to wyszło mi ~10 więc dodałęm te 9 na poprawki

Nie wyobrażacie sobie jak się ucieszyłem jak odnalazłem salimetr i termometr :) Uruchomiłem cyrkulację, falowniki, grzałkę, odpieniacz (który jak na razie robi

piękną czystą pianę). Woda po zasoleniu zrobiła się jak mleko, ale jak na razie czekam na wkłady ceramiczne i mechaniczne, więc pewnie nie ma się co dziwić.

Planuję jakieś 12-15 kG żywej skały i różowy żywy piasek, zasolenie mam 026 więc udało mi się bo musiałbym inaczej zacząć odlewać i rozpuszczać.

Kupiłem mierniki ale dopiero jutro dotrą więc może po jutrze coś będę wiedział na temat wody, na razie PH + komplet 4 NO itd ciekaw jestem jaka będzie.

Myślę kiedy kupić skałę, może jeszcze w tym tygodniu ale woda musiałaby mieć dobre parametry, tak czy siak pewnie coś ruszy.

Planuję błazenki, pokolca  2 krewetki, 3 krabiki, jakieś ślimaki...co do reszty to nie mam pojęcia i muszę powrócić do tematu.

Edytowane przez marcinsoroka
litrówki (wyświetl historię edycji)

tu w sumie nie trzeba nic pisać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i bedzie kolejne 200L :)

Daj jakies foto...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) bardzo fajnie że do Pasji się wraca - mam podobnie bo jako dziecko trzymałem w akwariach biotopy polskich sadzawek :) - czyli cierniki i rośliny wodne, a póżniej przerobiłem Amazonkę z paletami i ogólne akwaria i było ich sporo, następnie japońskie w stylu Amano krewetkaria z kamieniami i roślinami, aż dotarło do morskiego.

Przydały by ci się jeszcze testy No2 No3 - by sprawdzać filtrację czy ruszyła ( Nh4 już masz ) następnie trzeba by dokupić Ca i Mg oraz KH.  Uwaga na salimetry spławikowe - lubią oszukiwać, najlepiej wsiąść taki do sklepu z morszczyzną i porównać z refraktometrem, i ewentualnie nakleić sobie swoją skalę w formie niezmywalnej naklejki. Mój spławik mocno mnie oszukał i prawie wysypałem pierwsze morskie - przesoliłem.

Pokolec w 200 litrach będzie czuł się źle i będzie zestresowany, mogą go łapać choroby i będzie świrował. Duże ryby w małym akwarium dodatkowo powodują że optycznie akwarium wygląda na mniejsze - lepsze będzie stado małych rybek dobrze dobrane.

Najpierw ustaw żywą skałę i poczekaj aż wyleci z niej detrytus i inne zanieczyszczenia, zwłaszcza jak będzie świeżo z frachtu, a następnie wsyp piasek po jakiś 2 tygodniach - uniknie to złogów detrytusu w piachu które póżniej uwalniają sporo No3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup skałę i niech sobie akwarium dojrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, maciej01 napisał:

Kup skałę i niech sobie akwarium dojrzewa.

Dokładnie. Jeżeli wodę masz już zasoloną do odpowiedniej wartości, to wrzucaj skałę i niech się mieli... Szkoda czasu... :) A trochę pewnie poczekać będziesz musiał...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie trochę martwi ten osmioletni zbiornik. Czy silikon trzymany 8 lat w piwnicy czy szafie wytrzyma? Jak długo? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 19 lat zalane akwarium 200 litrów i silikon trzyma, akwarium jest szczelne. Tylko pytanie jak jest z tym silikonem jak akwarium stało puste bez wody przez tyle lat, czy on nie skruszał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem testy :)

wszystko ok kupiłem skałę i piasek :)

co do rady żeby zrobić to osobno to za późno :)

pomiar wody: zasolenie 23,5 (jakoś miałem różne wyniki ale nauczyłem się jak działa i chyba mu ufam :) i tak :) jest spławikowy)

PH tu jakoś dziwnie i w związku z tym wyjąłem węgiel ale wrzuciłem siporex, na razie bez żadnych bakterii... pewnie zbierze ze skałek

no więc PH 7,8

NH3 i NH4  0,25

NO3           0,5

NO2           0

PO4           0

Zalewanie w sobotę

Dziś rano było klarowne stąd decyzja o skale

plus aktualne zdjęcia ze skałą i widok pianki z turboflotora przy czym nie ma w niej białka i nic się na razie poza śmieciami czasem

O szczelność akwarium się nie martwię. bo i tak maksymalnie za 2 lata przesadzam całą rodzinkę solankową na 400-500 l - o ile się takiej dochowam.

Skałka jest odgazowana i nie z frachtu, jest ok.

IMG_1840.JPG

IMG_1845.JPG

IMG_1846.JPG

IMG_1847.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech dojrzewa i daj zdjęcie za dzień, dwa jak się woda wyklaruje. Ile tej skały i piasku kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piasku 10 l skały 16 kg

na prawdę szybko się klaruje :) hehehe

oczywiście brak doświadczenia sprawia, że nie jestem w stanie skały ułożyć tak żeby nie spłukiwało piachu

generalnie zaczyna wyglądać

IMG_1848.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompy daj wyzej i jedna daj na tafle wody a druga na skale...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz pokombinować z ustawieniami cyrkulatorów, a nie ze skałą:). Tylko tak, żeby nie było martwych stref.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a piasku nie jest za mało?

gdzieś czytałem że cyrkulatory  się ustawia na taflę kiedy woda jest słabo natleniona

gdzieś indziej jeszcze że cyrkulatory powinny walić na siebie żeby nad koralami były maksymalnie duże zawirowania

jutro coś wymyślę

szkoda tylko że te JVP 102 to takie KROWY :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz odpieniacz i on napowietrza wodę, masz panel i on po części też napowietrza i zbiera film powierzchniowy. Cyrkulatory ustaw tak, żeby nie było martwych stref, mogą być ustawione na siebie, żeby były zawirowania. Trzeba pokombinować. Piasku daj tyle, żeby Tobie pasowało. Według mnie optymalna warstwa to około 1,5-2 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

życia w tej skale za wiele to nie ma :) generalnie wieloszczety na razie zliczyłem ich 6 różnej wielkości

:) na razie małe i czyszczą skałki ale z czasem z czasem pewnie trafią 

tak skąd nie wrócą, ze dwie martwe krewetki mniej więcej 8mm przezroczyste

- czyli do nieba :) dokupię jeszcze skały to co widać to 16 kg - takiej bardziej różowo fioletowej

oto zdjęcia sprzed południa, ale zmieniłem układ skałek i rano wrzucę nowe zdjęcia

może jeszcze ze 6-7 kg?

image1.JPG

image2.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te martwe krewetki to mogą być wylinki mysis. Popatrz wieczorem z latarką pod skałami, moze zobaczysz też żywe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożyłem i uważam, że jak dla mnie pięknie kolory skały są super

(za co dziękuję serdecznie sprzedawcy - bo wyszarpnął mi ze swojej solniczki - w związku z regulaminem nie powiem kto)

poza tym w końcu przestał przesuwać mi się piasek

piasku już nie dosypuję skały też nie :) 

mam trochę życia na tej skałce muszę poczytać 

chyba że ktoś może mi pomóc i powiedzieć co jest co to poczytam dokładnie

wiem że szanse na przeżycie są zobaczymy jak będzie 

odpieniacz na razie w miarę czysty i woda super klarowna

dokarmiać nic przez 3-4 tygodnie nie zamierzam (chyba że powinienem któreś z tych okazów)

natomiast chcę dokupić siporex jeszcze jeden litr żeby na nim osiadło więcej życia bakteryjkowego :)

IMG_1924.JPG

IMG_1925.JPG

IMG_1926.JPG

IMG_1927.JPG

IMG_1928.JPG

IMG_1929.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzybki discosoma, jeden może rhodactis, zwiniete briareum i na drugim zdjeciu chyba obkurczona aiptasia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obkurczenie bierze się z nadmiaru światła? czy po prostu sobie coś złapała z wody i trawi?

rozumiem że to nie jest zbyt pożądany zwierzak w akwarium i koniec końców go coś wyżre?

:)

mam pytanie odnośnie odpieniacza białek czy w pierwszym etapie pracy solniczki powinien pracować na mokro? 

czy bardziej na sucho?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie bardziej na sucho,

Jednak ja jestem zdania że bardziej na mokro żeby wywalił cały syf powstały po obumarciu życia na skalę 

Bo zawsze coś jednak nie przeżyje nowych warunków itd itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.09.2017 o 22:42, marcinsoroka napisał:

PH 7,8

NH3 i NH4  0,25

NO3           0,5

NO2          0---> 0,5

PO4           0

zasolenie 1,024 przy czym mierzę spławikowym :)

pianka z odpieniacza bielutka i w sumie jutro nakręcę filmik bo nie wiem czy mam dobrze ustawioną wysokość

i piasek mi się znowu poprzesuwał :) chyba go posklejam 

woda wydaje się nadal bardzo klarowna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 dzień i nic - kolega Jacek zmierzył mi wodę refraktometrem okazało się że mam 1,030 

mój salimetr wskazuje 1,026, jeszcze jeden niezależny pomiar da mi obraz stanu faktycznego

być może to jest przyczyna dla której nic się w akwarium nie dzieje dziś delikatnie ubrałem wody, bo biorąc pod uwagę

że któryś z tych urządzeń wykazuje ostry błąd to zasolenie i tak miałem za wysokie, odlałem 10 l wody i dolałem niezasolonej

wrzuciłem trochę bakterii na start może to w końcu ruszy trochę mi się dzieci niepokoją co do obsady aku że już chcą, ale jak widać nie czas...

:)

chyba se poczekam z takim późnym startem

woda super klar odpieniacz w końcu ruszył i pianka z brązowym nalotem osadza się na ściankach osadnika

muszę ustawić jakieś regularne dolewki chociaż średnie warunki mam do trzymania takiej wody, jak to zazwyczaj robicie u siebie?

bo mi średnio odparowuje co tydzień do 10-12 l przykrywki nie planuję więc muszę to jakoś zaakceptować.

ogólnie piękne i nieżywe :)

po pomiarze 1,0225 na moim salimetrze a pewnie 1,026 na refraktometrze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.