BzykU Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Koledzy takie pytanie bo nie mam pojęcia. Czy mogę stosować chlorek sodu zamiast wodorowęglanu sodu ? Do tej pory stosowałem wodoroweglan sodu do utrzymywania odpowiedniego stanu kh ale ku mojemu zdziwieniu zamiast NaHCO3 kupiłem NaCl. Czy mogę go stosować ? a jak już to czy w takich samych proporcjach ? Edytowane 20 Września 2017 przez BzykU (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Przecie NaCl to sól kuchenna, to jak chcesz kH nią podnieść ? Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Ja pikole. Czyli co mogę nią posolić sobie pomidory i zupę ? A co do tego robić dalej kurtka siwa skąd ja teraz wezmę wodorowęglan sodu ? no i to jeszcze czda . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Jak najbardziej nada się jeszcze do innych potraw i kuchni , 9 minut temu, BzykU napisał: kurtka siwa 9 minut temu, BzykU napisał: Ja pikole z ciekawości, masz jeszcze jakieś drastyczne wulgaryzmy naszego rodzimego języka bo wrzucę sobie do słownika Edytowane 20 Września 2017 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Litości, to na prawdę możliwe czy jednak prowokacja? Edytowane 20 Września 2017 przez piotr7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 20 Września 2017 https://reefhub.pl/kh-czy-alkalicznosc-o-co-w-tym-chodzi/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 20 Września 2017 19 minut temu, boo12 napisał: Jak najbardziej nada się jeszcze do innych potraw i kuchni , z ciekawości, masz jeszcze jakieś drastyczne wulgaryzmy naszego rodzimego języka bo wrzucę sobie do słownika że tak polecę offtopem Motyla noga Kurza twarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Godzinę temu, BzykU napisał: skąd ja teraz wezmę wodorowęglan sodu ? no i to jeszcze czda . z allegro - toż to Soda Oczyszczona Godzinę temu, BzykU napisał: Czyli co mogę nią posolić sobie pomidory i zupę ? NaCl ? i parę innych rzeczy ... w tym akwarium o ile dodasz brakujące składniki (bo to sól którą masz w kuchni ) Edytowane 20 Września 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 20 Września 2017 i parę innych rzeczy ... w tym akwarium o ile dodasz brakujące składniki [emoji4] Na zgagę tez dobra!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Teraz, Coltrane napisał: Na zgagę tez dobra! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk akurat to chodziło o chlorek sodu czyli sól kuchenną edytowałem posta wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 20 Września 2017 akurat to chodziło o chlorek sodu czyli sól kuchenną [emoji4] edytowałem posta wyżej No to na zgagę nie polecam!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Dziwne !? W stanlabie nie mają akurat nahco3 tylko nacl czyli ta sól. ( 1kg.) Wietrzę tu jakiś podstęp . Wydaje mnie sie że zamawiałem nahco3 kurde teraz to normalnie zgłupiałem już do reszty. Edytowane 20 Września 2017 przez BzykU (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) http://allegro.pl/soda-oczyszczona-czda-czysty-wodoroweglan-sodu-1kg-i6147498673.html Ale wystarczająca jest wersja spożywcza Edytowane 20 Września 2017 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 20 Września 2017 A najbardziej dziwne jest to iż wszyscy mają 1kg nahco3 a producent nie ma ?! Czy oni mogli mi wysłać w zastępstwie coś innego ? Still in shock A ... Teraz czytam iż ze stroną jest coś nie tak jutro do nich zadzwonię . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 20 Września 2017 jeśli tak się stało to doszło do pomyłki - pytaj u źródła które ci wysyłało - wg mnie nie powinno być takiej sytuacji. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Właśnie . Przecież nie pierwszy raz zamawiałem i było wszystko ok. Tak sobie pomyślałem że jak to sól i to sól to może trochę w innych dawkach ale jednak podwyższę kh dzięki obecności sody . Ale wiem wiem zapewne jestem w błędzie . A dzięki nika ok kiedyś to przeczytam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 20 Września 2017 "soda" a sód to zupełnie inne rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Polecam przeczytać, wtedy się dowiesz, dlaczego nie chlorek sodu i faktycznie soda (wodoroweglan sodu), a chlorek sodu (czyli chlor plus sód) to zupełnie coś innego. W kh bardziej nas interesuje słowo "wodoroweglan", ale poczytaj ten artykuł od Testera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Tak niko ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Sprawdź może przysłali Ci chlorek wapnia dwuwodny to też do Ballinga. CaCL2 a nie NaHco3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Nie nie mam przed sobą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Woda morska to głównie NaCl i woda. Żeby podnieść twardość węglanową nie musisz używać tylko wodorowęglanu sodu. Równie dobrze możesz użyć innej soli zawierającej węglany o ile rozpuszcza się ona w wodzie morskiej. Jeśli nie rozpuszcza się w wodzie morskiej w warunkach jakie panują w akwarium to w przypadku niektórych soli można tak zmienić warunki żeby się rozpuszczały. Problem polega tylko na tym żeby razem z węglanami nie przedozować innego pierwiastka. W przypadku sodu jest to dość trudne bo sodu w wodzie morskiej jest bardzo dużo i niewielkie odstępstwo od stężenia jakie jest w wodzie morskiej nie ma wielkiego znaczenia.. Jeśli chcesz sprawdzić czy masz wodorowęglan sodu to zrób z niego roztwór wodny a następnie dodaj do niego octu. Powinna wydzielić się piana. Gaz który powstanie to będzie CO2. Możesz to sprawdzić np za pomocą świeczki. Edytowane 20 Września 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Suoer dziękuję za wyjaśnienie . Jak zawsze na nanokaczora można liczyć . fachowo imerytorycznie wyjaśnione . Jeszcze raz dzięki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Podniesienie twardości węglanowej to nie problem. Pytanie, czy te inne sole będą dalej miały charakter buforowy, tak jak NaHCO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach