Bombi Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Witam wszystkich. Mam problem ze wzrostem korali. Od ponad 6 miesięcy nic nie rośnie. Grzybki, euphyllia, briareum, itd nic nie urosło. akwarium ma 2 lata. wszystkie parametry w normie oprócz NO2. NO2 wynosi 0,05. Prosiłbym o szybką pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Napisz coś więcej o twoim akwarium. jakie duże, światło, filtracja itd. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Jest to zestaw BLAU 130l. Lampa standard oraz dołożyłem filtr przepływowy ,a w nim trzymam węgiel i silicate. Bakterie jakie daje to biogro ,a sól to red sea pro coral. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Hej...NO2 wykrywalne?...A moze test masz walniety? a co dziwne tego parametru nie sprawdza sie po okresie dojrzewania,jezeli nie dzieje sie nic niepokojacego.Moze Ci cos gnije i bakterie nie nadazaja,czy nie padlo Ci jakies zycie w ostatim czasie?... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 30 Września 2017 (edytowane) Możliwe ,że 2 ślimaki ,ale dużo później po kłopocie z koralami. Zdechły jakieś 2 miesiące temu. Edytowane 30 Września 2017 przez Bombi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Dwa ślimaki to nie jest problem, jeśli w akwarium masz jakieś wieloszczety to na pewno szybko się z nimi rozprawiły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Cześć wrzuć więcej informacji o akwarium - parametry, obsad, filtracja, itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Września 2017 a najlepiej wspomóż się tym: Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 30 Września 2017 (edytowane) A więc tak akwarium ma 130l. Jest oswietlane pokrywą l diodami led o mocy 35-36 watt (nie pamiętam dokładnie). Mam 17kg skały. Ryby to: 3 blazenki, 2 pterapagony, 1 salarias. Ślimaki: 1 bailonka, 1 porcelanka oraz 1 tektus. Korale: 1 turbinaria zielona (w slabym stanie) 1 ukwial quadricolor, briareium, grzybki zielony i czerwony (niestety po jedenj sztuce z każdego) oraz parę sztu zoa. Miałem na samym poczatku problem z wyjalowieniem zbiornika i polecono mi biogro ktore poradziło sobie, ale nic nie pomogło na przyrost korali. Za cyrkulację odpowiadają 2 cyrkulatory Chińczycy. Jeden za skalą 1000l/h oraz u góry zbiornika 3000l/h z przyciętym wirnikiem. Mam również filtr przeplywowy z węglem red sea oraz silicatem sera. Sól red sea pro coral zmieniona jakieś 2 miesiące temu. Edytowane 30 Września 2017 przez Bombi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 30 Września 2017 (edytowane) Miałem w lato 2 przypadki przegrzania akwarium mimo 24h chlodzenia. Z tego powodu korale troszkę stracily na kolorze oraz turbinaria porosla glonami . Edytowane 30 Września 2017 przez Bombi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Jak na dwuletnie akwarium, to masz bardzo mało korali. Możesz dać jakieś zdjęcia akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Widziałem ,że nic nie rośnie więc nic nie kupowałem. Próbowałem rozwiązać problem ,ale bez skutku. Podaję ballinga od 4 dni. Mam również standardowy odpieniacz do max 130l pieni jak szalony czy to może być przyczyna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Pomoże ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doktur Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Witaj Ja również mam podobny problem. Kupiłem akwarium (RM105) z życiem ok 1.5 roku temu . Przez wakacje w 2016 aż do grudnia walczyłem z cyjano. Sytuację opanowałem i w styczniu już tego roku dokupiłem korali (miękkie i 1 lps Axifuga). Ogólnie wszystko co najprostsze co "rośnie samo". Na początku rosły, ale w kwietniu się zatrzymały. i tak jest do teraz. Xenii to wykończyłem tyle że na działce zamiast trawnika mógłbym zasiać a i tak się nie przyjęła. Testy NO3 bliskie 0 PO4 niewykrywalne. KH 10. Myślałem lampa-DIY coś nie tak. Od około 2 tygodni karmię wszystkie korale "do pyszczka" i wydaje mi się że chyba to działa. W moim wypadku prawdopodobnie wypościłem moje korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRYSTIAN.9 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 4 minuty temu, doktur napisał: Witaj Ja również mam podobny problem. Kupiłem akwarium (RM105) z życiem ok 1.5 roku temu . Przez wakacje w 2016 aż do grudnia walczyłem z cyjano. Sytuację opanowałem i w styczniu już tego roku dokupiłem korali (miękkie i 1 lps Axifuga). Ogólnie wszystko co najprostsze co "rośnie samo". Na początku rosły, ale w kwietniu się zatrzymały. i tak jest do teraz. Xenii to wykończyłem tyle że na działce zamiast trawnika mógłbym zasiać a i tak się nie przyjęła. Testy NO3 bliskie 0 PO4 niewykrywalne. KH 10. Myślałem lampa-DIY coś nie tak. Od około 2 tygodni karmię wszystkie korale "do pyszczka" i wydaje mi się że chyba to działa. W moim wypadku prawdopodobnie wypościłem moje korale. Moim zdaniem masz za wysokie Kh, a za niskie NO3. Zejdź z Kh do 8 i podnieś NO3. Tylko z Kh schodz bardzo powoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Sam dokarmiam korale raz na jakiś czas jedzeniem od aqua forestu bezpośrednio do wody. Edytowane 1 Października 2017 przez Bombi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Napisz jakie są te parametry w normie, a najlepiej daj zdjęcie akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 No2-0,05 No3-15 Po4-0 Sio2-0,4. Zdj akwarium dodam za godzinkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 1 Października 2017 A Ca KH Mg i zasolenie? jak często mierzysz i jakie są wahania. Masz dolewkę automatyczną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Dolewki nie mam. Zasolenie to samo od 2 lat 1.024 bez wahań. Podmieniam wodę co tydzień 15l. Ca i mg książkowe. Kh nie mierzylem od 3 tyg. Wypadło mi z głowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 1 Października 2017 11 minut temu, Bombi napisał: Dolewki nie mam. Zasolenie to samo od 2 lat 1.024 bez wahań. Jeżeli nie posiadasz dolewki to nie można uznać, że zasolenie jest "bez wahań". Dwa parametry: - zasolenie - temperatura ich amplituda wahań winna być minimalna. Regulacje inne niż przez dolewkę i termoregulator wykraczają poza tę konwencję. Gdy oba będą "bez wahań" można pójść dalej i porozmawiać o innych aspektach. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Temperatura wynosi stale 25,5 c . Mam dwa termometry cyfrowy i klasyczny rteciowy. Co do zasolenia ma Pan rację. Próbuję pilnować parowanie wody ,ale czasem ubywa jej dość dużo. Edytowane 1 Października 2017 przez Bombi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) To temperaturę mamy z głowy, super. Teraz zasolenie: zakładam, że jeżeli co tydzień wlewasz 15 litrów odlewasz ok. 5-7 litrów. Tyle ci paruje. Zanim kupisz i zainstalujesz dolewkę (wystarczy jakaś używana) codziennie uzupełniaj wodę RO 1/7 częsci tego co odparowuje tygodniowo. Korale podziękują i moze już zaczną rosnąć. Wspomniałem o RO, oczywiście woda jest uzupełniana przefiltrowaną wodą RO o TDS=0 prawda ? Edytowane 1 Października 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Mam filtr RO ,ale nie mam miernika tds. Z tego co rozumiem to mam dolewać codzień 1/7 tego co odparuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Akwaria nie lubią zmian. Z Twojego opisu wyłania się obraz przecietnego niezbyt zadbanego akwarium, no ale w takim coś powinno rosnąć. Przerybione nie jest, dziwne są niskie azotany i fosforany bo praktycznie jest to fish only. Robisz coś nie tak i nie wiesz co. Więc od poczatku trzeba przeprowadzić śledztwo Zaczynając od zasolenia. Nie wiem skad jesteś, ale w sklepach, albo jakis morszczak w pobliżu na pewno zrobi ci testy. Zrób wpierw sam a potem porównaj wyniki. Piszesz że Ca i Mg a KH nie mierzyłeś i od 4 dni lejesz Balinga??!! To teraz jest za dużo i to nagle. Arrturo chyba chciał powierziś że jeśli tygodniowo ubywa ci przez parowanie 5-7 litrów to powinieneś dolewać dziennie 1/7 tego Edytowane 1 Października 2017 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach