konwiasty Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Mam podobnie z tym że akwarium mam nieco krócej (od lutego), od kilku miesięcy kiepskie, bądź żadne przyrosty korali (xenia i briareum się nie przyjęły i zniknęły, caulastrea padła). W sumie wspólnym mianownikiem jest chyba wysokie KH 10 i wyżej, NO3 mam dosc wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Od 2 tyg zaczęła się mała plaga glonów. Są to glony nitkowane ,ale nie zielone tylko brązowe dość krótkie porastają cały kapelusz turbinari. A czy mój odpieniacz może ,,nie wyrabiać" pieni jak szalony oraz jest max do 130l.czy zmiana na inny może coś poradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Dział dla początkujących - do poduszki poczytać, obowiązkowo. Będzie Nam Wszystkim łatwiej, serio . Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 A czy restart w tej sytuacji jest ok? Zacząłbym wszystko od początku. Nie popełnił bym tego samego bledu z wyjalowieniem zbiornika. Więcej bym się dowiedział w słynnym na całe forum dziale dla początkujących Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 1 Października 2017 5 minut temu, Bombi napisał: Więcej bym się dowiedział w słynnym na całe forum dziale dla początkujących Gdy go przeczytasz to restartu nie zrobisz . Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 A gdy problem dalej nie zniknie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Uwielbiam takie tematy Najpierw daj foto do tego opis akwa (sprzęt) i parametry Tak to sobie możemy pisać o wszystkim Kurcze zerwałem naciąg w rakiecie nie wiem czemu mam go parę godzin ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 1 Października 2017 21 godzin temu, Bombi napisał: A więc tak akwarium ma 130l. Jest oswietlane pokrywą l diodami led o mocy 35-36 watt (nie pamiętam dokładnie). Trochę słabą masz tą lampę. IMHO przy tym litrażu i ledach to minimum 70-80W. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Teraz, mathom napisał: Trochę słabą masz tą lampę. IMHO przy tym litrażu i ledach to minimum 70-80W. Jest to seryjna pokrywa z ledami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Może i jest seryjna, ale to bardzo słabe oświetlenie, do tego z fatalnym stosunkiem białych diód do niebieskich (chyba 25/10- może gdyby było na odwrót byłoby lepiej). Jak pod tym ma cokolwiek rosnąć ? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Planowałem zmianę na lampę ,ale na jaką?. T5 czy dalej led oraz ciężko znaleźć używaną lampę o tym wymiarze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Może przerób to co masz. Na forum masz kilka sterowników do lamp led: magu, mój i inne. Ja bym zrobił 3 kanały niebieskie np. po 3x10W + 1 biały 3x10W. Koszty minimalne, może nawet uda Ci się to upchnąć w fabrycznej obudowie. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 A co Pan myśli o tej lampie https://erybka.pl/product-pol-5431-Blau-nano-LED-light.html 2 lampy w 130l było by to 22000 luków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Słabizna, 14W może by się nadało do 30litrów. Popatrz na targowisku, ludzie czasami sprzedają fajne lampy. Ja bym celował w 120W w T5 lub 100W w ledach z możliwością regulacji. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Bombi daj fotę, nawet paskudą z tel. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Oto fotka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Na pierwszy rzut oka źle nie wygląda, po za małą ilością korali i tymi dużymi aiptasiami. Jakiej soli używasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Czekam na preparat ,aby się ich pozbyć. Używam red sea coral pro. opłaca sie dawać korale przy tym problemie ? Edytowane 1 Października 2017 przez Bombi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Kup krewetki na aiptasie, bo tym preparatem to najprawdopodobniej rozsiejesz jej więcej. Używasz bogatej soli, masz mało korali i podmianki nie wystarczają, że podajesz ballinga? Spróbuj dołożyć kilka korali miękkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bombi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Wcześniej uzywałem uboższej soli i również nie rosły. CZy nie lepiej wsadzić jakiegoś prostego Sps a ,który w końcu zacząłby absorwować w większej ilości Ca i Mg ? Edytowane 1 Października 2017 przez Bombi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Jak jesteś pewien, że masz odpowiednie warunki to może być SPS. Jedna mała szczepka nie biedzie w stanie pochłaniać nadmiaru Ca i Mg. Przestań przynajmniej na jakiś czas dozować ballinga i obserwuj parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach