mathom Zgłoś Napisano 9 Października 2017 (edytowane) czy ktoś z koleżanek/kolegów używał CO2 scrubbera, np. takiego https://www.bulkreefsupply.com/brs-universal-co2-scrubber.html ? Podobno pomaga w utrzymaniu wysokiego PH. ps. tutaj jest też projekt diy https://www.reef2reef.com/threads/an-easy-way-to-increase-your-tanks-ph-with-a-co2-scrubber.57609/ Edytowane 9 Października 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 9 Października 2017 A nie prościej i taniej wietrzyć pokój? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 9 Października 2017 U mnie całe lato się wietrzyło a PH nigdy nie przekroczyło 7.9. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 10 Października 2017 Też o tym myślałem, gdzieś znalazłem nawet jakiś granulat do usuwania co2 stosowany w medycynie. A co to sodalime ? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 10 Października 2017 ... właśnie ten granulat ( wapno sodowane ). PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 10 Października 2017 37 minut temu, R.I.P napisał: ... właśnie ten granulat ( wapno sodowane ). PK Aha dzięki, tak podejrzewałem Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 8 godzin temu, R.I.P napisał: ... właśnie ten granulat ( wapno sodowane ). PK Czyli to jest to...? https://erybka.pl/product-pol-15526-Fauna-Marin-Skim-Breeze-1000-ml.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zwischen Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Witam, od niedawna firma Ati wypuscila na rynek taki wlasnie filterek . Wlasnie go zamowilem , za jakis czas napisze jak to dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Października 2017 1 godzinę temu, Adamo79 napisał: Czyli to jest to...? https://erybka.pl/product-pol-15526-Fauna-Marin-Skim-Breeze-1000-ml.html ta - tylko 5x drożej niż to stosowane w aparatach do znieczuleń - wygogluj : Granulki do pochłaniacza Intersorb Plus 5l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 12 Października 2017 ja mam tego Intersorb Plus 5L z indykatorem i ciągle nie mam czasu zmajstrować reaktora by zasypać to ustrojstwo - niby mam powietrze wyprowadzone z zewnątrz więc mi się specjalnie nie śpieszy. Ciekawi mnie czy wzrost pH jest bardzo szybki czy raczej łagodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Dnia 11.10.2017 o 07:38, Adamo79 napisał: Czyli to jest to...? https://erybka.pl/product-pol-15526-Fauna-Marin-Skim-Breeze-1000-ml.html Tyle to za 5L z przesyłką Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 13 Października 2017 Takie cudo jeszcze znalazłem: https://sklep.sigmed.pl/worki-oddechowe-rury-filtry/2425-filtr-gazu-aparatury-wziewnej.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Podobne "pochłaniacze" były dawno temu stosowane na okrętach podwodnych. Tyle ze o wiele większe i dużo bardziej wydajne. To od dawna znana "technologia" - to żadna nowość... Po co stosować nową nazwę czegoś co już zostało nazwane dawno temu? To jest absorbent dwutlenku węgla a nie żaden "scrubber". Tam się nic nie skrobie. Pomysł jest ciekawy, szczególnie na noc jeśli ktoś nie ma refugium działającego w nocy i w dodatku ma słabo wentylowany dom. Sam mam zmontowane doprowadzenia powietrza do odpieniaczów tak żeby podłączyć coś podobnego ale jeszcze tego nie zmontowałem. Edytowane 13 Października 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 13 Października 2017 Wapno sodowane , pierwsze leprze wyszukiwanie https://sklep.sigmed.pl/akcesoria-do-anestezjologii/2341-granulki-do-pochlaniacza-intersorb-5l-45-kg.html . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 18 Października 2017 (edytowane) Dnia 11.10.2017 o 08:47, zwischen napisał: Witam, od niedawna firma Ati wypuscila na rynek taki wlasnie filterek . Wlasnie go zamowilem , za jakis czas napisze jak to dziala. Jak to się dokładnie nazywa i gdzie zamawiałeś ? nie mogę znaleźć nigdzie... Edytowane 18 Października 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Kupiłem 5L tego wapna intersorbu (62zl) i zasypalem do wkładu po żywicy. Zobaczymy jaki będzie efekt.Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Wzrost pH w ciągu 2 dni że słabych 7.7 na mocne 8 przy niewietrzonym domu (ospa u dzieci). Zobaczymy na ile starczy wapno. Koszt 60 zł za 5 litrow. Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Jak będzie działać to też podziałam z podobną konstrukcją daj znać.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 26 Października 2017 (edytowane) No działa jak najbardziej, wzrost pH o 0.3 ... Bez tego nawet latem przy otwartych oknach nie udało mi się dobić do 8. Edytowane 26 Października 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 26 Października 2017 1 godzinę temu, fresz33 napisał: Jak będzie działać to też podziałam z podobną konstrukcją daj znać. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Zakładasz odpieniacz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Może już ma odpieniacz, tylko nie chce się przyznać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flexin Zgłoś Napisano 27 Października 2017 (edytowane) 20 godzin temu, fresz33 napisał: Jak będzie działać to też podziałam z podobną konstrukcją daj znać. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Hahaha nie mogłem sie powstrzymać przed komentarzem po ciągłym potykaniu sie o posty jak to fajnie nie miec odpieniacza zeby nie byc poza tematem jak to wpływa na refugium? Edytowane 27 Października 2017 przez flexin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 27 Października 2017 jak to wpływa na refugium? Teoretycznie pH nie powinno mieć wpływu na gloniska. Co jeszcze zauważyłem to natychmiastowy spadek no3 do niewykrywalnych wartości (cały czas miałem w okolicach 2ppm bez względu na wszystko) i dzisiaj musiałem jeszcze podkręcić ballinga (w sumie w ciągu 5 dni z 80 na 110ml). Dodatkowo prawie wszystkie acry zaczęły polipowac w dzien.Wygląda więc na to że wzrosło tempo kalcyfikacji. Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Mam na sprzedaż filterki przepływowe Aqua Medic w sam raz do takiego zastosowania popatrzcie tutaj: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Października 2017 albo liniowa puszka na zasyp od RO za 15 zł .. taka http://allegro.pl/filtry-osmoza-puszka-na-zasyp-media-liniowa-i6157443925.html czy taka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach