Kelvezu Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Jak dlugo zyja srednie i male rybki? Znalazlem dzisiaj salariasa, ktorego mam od dwoch lat. Kupilem juz doroslego i zastanawiam sie czy padl ze starosci czy moze jakies chorobsko sie dobralo do niego. Wszystko inne bez zmian. Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Błazenek pływa u mnie 4 lata, escenius biocolor i gobiodon histrio 2 lata. I jakiegoś garbika mam też 2 lata już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Chromisy i Anthiasy są u mnie już jakieś 4 lata. Blazenki mam od kolegi. U mnie 4 lata u niego conajmniej drugie tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 15 Października 2017 W akwariach średnia życia ryb drastycznie spada i zapewne wynosi kilka tygodni niestety. Chyba śmierć ze starości nie zdarza się zbyt często w akwariach. W naturze większość ryb żyje po kilkanaście lat. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 15 Października 2017 błazenki żyją po 10 lat pokolce wydaje mi się że jeszcze dłużej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Hepatus podobno 30 lat żyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość silent50 Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Godzinę temu, wolan91 napisał: błazenki żyją po 10 lat pokolce wydaje mi się że jeszcze dłużej moja para ocelarisów jest ze mną od 2006r. czyli początku słonej przygody i wcale nie wyglądają jakby się miały wybierać na ,,wieczną rafę". Do dzisiaj systematycznie składają ikrę,przeżyły jako jedyne kilka poważnych katastrof włącznie z rozerwanym ukwiałem jak również strzykwą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 15 Października 2017 2 godziny temu, silent50 napisał: moja para ocelarisów jest ze mną od 2006r. czyli początku słonej przygody i wcale nie wyglądają jakby się miały wybierać na ,,wieczną rafę". Do dzisiaj systematycznie składają ikrę,przeżyły jako jedyne kilka poważnych katastrof włącznie z rozerwanym ukwiałem jak również strzykwą. Atomowe błazenki niech żyją jak najdłużej aczkolwiek wydaje mi się że wiele zależy od zbiornika , hodując Pallety podwyższona temperatura znacznie przyśpieszała wzrost , metabolizm co w efekcie znaczy krótsze życie , tak samo poziomy fosforanów czy azotanów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Października 2017 W tym linku http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/amfiprion-czyli-blazenek-wszystko-o-nich-id53.html jest napisane, że w akwarium żyją nawet 18 lat, a tu np. http://dolnoslaskie.naszemiasto.pl/artykul/gdzie-jest-nemo,267817,art,t,id,tm.html, że do 20 lat. Kiedyś natknęłam się na opis, że jeszcze dłużej ponad 20 lat ale nie mogę teraz tego znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 16 Października 2017 Jest kilka wątków na forum, w których autorzy pisali że mają różne rybki od 10 lat i więcej. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 16 Października 2017 (edytowane) 19 godzin temu, rysio2000 napisał: W akwariach średnia życia ryb drastycznie spada i zapewne wynosi kilka tygodni niestety. Chyba śmierć ze starości nie zdarza się zbyt często w akwariach. W naturze większość ryb żyje po kilkanaście lat. Jeżeli piszemy o średniej wieku to raczej jest odwrotnie. W naturze tylko kilka procent ryb przeżywa pierwsze miesiące życia a ze starości to chyba tylko rekiny zdychają, reszta pada ofiarą innych drapieżników. Edytowane 16 Października 2017 przez piotr7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 16 Października 2017 Zakladajac ze Salarias mial jakies cztery lata jest malo prawdopodobne, ze juz byl jego czas. W sumie tyle wynika z wypowiedzi . Inna mozliwosc, ze moze zabila go zla dieta. kiedys byl temat, ze nie wiadomo naprawde, czym one sie zywia. Moze czegos zaczelo brakowac wraz ze stabilizacja akwarium. Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlodzimierz BIES Zgłoś Napisano 16 Października 2017 Dnia 15.10.2017 o 20:38, silent50 napisał: moja para ocelarisów jest ze mną od 2006r. czyli początku słonej przygody i wcale nie wyglądają jakby się miały wybierać na ,,wieczną rafę". Do dzisiaj systematycznie składają ikrę,przeżyły jako jedyne kilka poważnych katastrof włącznie z rozerwanym ukwiałem jak również strzykwą. Moje błazny są ze mną 13-ty rok i również systematycznie składają ikrę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 16 Października 2017 Pierwszą moją rybką był błazenek kupiony w 2000 roku. Żyje i ma się dobrze. Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 16 Października 2017 Dnia 15.10.2017 o 16:20, Kelvezu napisał: Jak dlugo zyja srednie i male rybki? Znalazlem dzisiaj salariasa, ktorego mam od dwoch lat. Kupilem juz doroslego i zastanawiam sie czy padl ze starosci czy moze jakies chorobsko sie dobralo do niego. Wszystko inne bez zmian. Wszystko zależy od warunków. Powiedzmy, że są optymalne to błazenki nawet 18 lat (gdzieś wyczytałem, że ktoś miał je 22 lata i nadal pływały bez żadnych oznak starości/choroby). Hepcio dożywa ponoć do 20 lat. Mówię oczywiście o warunkach akwarystycznych. Na plus jest to, że nie mają naturalnych wrogów, natomiast największym wrogiem może okazać się właśnie akwarysta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 17 Października 2017 Hepatus w Łódzkim domu Kultury ma 16 Lat, ale najczęściej ryby żyją do pierwszej wprowadzonej choroby w Akwarium, Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Października 2017 Może nie na temat akwarystyki morskiej, ale u mnie zbrojnik lamparci w marcu tego roku minęło 18 lat jak jest u mnie, a miał około 5 cm jak go kupowałem, teraz ma około 40 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach