Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 Cześć,Prośba o pomoc, mam w kilku miejscach aiptasie pomiędzy zoanthusami, czy macie jakieś bezpieczne sposoby jak się ich pozbyć bez szkody dla zoa. W akwarium mam kilka krewetek na aiptasie ale nie bardzo się interesują intruzami. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosin Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 red sea aiptasia x chyba najbezpieczniej, możesz spróbować w sposób naturalny (np. brzydal) ale szkoda zoa, bo jest prawdopodobieństwo, że mu bardziej posmakują u mnie tak było... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 Brzydal był u mnie kilka dni, niestety wpadł pod hydora pico i go wciągnął:/Z naturalnych wrogów mam krewetki i też nic:/Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 Spróbuj strzykawki z igła i kwasem cytrynowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 U mnie z różą w jeden dzień rozprawił się chelmon . Nie oszczędził nawet trzech konkretnych byków . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 jest jeszcze preparat Colombo Apitasidol czy jakoś tak - gęsty płyn i aplikator w formie strzykawki i specjalnej igły - ja tak walczę co tydzień przy podmiance z Aipitasia i jak narazie nie jest źle - wygrywam. Mam jeszcze krewetki one myślę że też pomagają na te małe ukwiały i nawet nie wiemy kiedy bo tych najmniejszych często nie widzimy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 z tymi laserami to niebezpieczne jest - spora moc może bardzo szybko spalić oko nawet promień odbity od szyby będzie miał dużą moc - okulary ochronne wskazane - a same takie porządne okulary ochronne do laserów to koszt około 500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 Dzięki wszystkim za odzew,Chełmon w 90 litrach odpadaLaser odpada (jakoś to do mnie nie przemawia plus koszt zakupu)Kwasek cytrynowy wart wypróbowaniaPreparat od colombo jak wyżej, z tej firmy używałem preparat na cyjano i w tydzień wszystko znikłoWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 Jak nie chelmon to zakup krewety od konrada ponoć szkolone aiptasia to dziadostwo ktore musi miec naturalnego wroga inaczej wroci predzej czy pozniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QsQ Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 ja robię tak -gorąca woda + strzykawka z igłą (insulinowa )+ wężyk (zasysasz czyli " wciągasz w rurkę" wbijasz igle przez wężyk i aplikujesz =zlatuje glut Ps.Trzeba trochę poćwiczyć ale nie roznosi się po zbiorniku tym sposobem . Pz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2017 W poprzednim zbiorniku miałem krewetki które też dawały sobie radę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 Napiszę po raz 3:) mam krewetki ale nie interesują się różami niestety lub wyjadają najmniejsze okazy i tego nie widzę. Wypróbuję chyba preparat od colombo, dam znać jak efektyWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 mam ten sam problem, aiptazje w zoasach. Próbowałem wszystkiego, mam 2x kuekanthali, 1x wurdemani , 2x seticaudata, 2x boggesi (te 2 ostatnie od Konrada) - jedzą wszystko tylko nie aiptazję. Zastrzyki z wrzącej wody (czasami z octem) były już kilka razy. Fakt jeśli uda mi się trafić w dziadostwo i poleci glut to krewetki się rzucają - niestety po tygodniu odrasta nieestety siedzą w szczelinach między podstawkami zoa. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 Ciekawy ten laser bo i na majano dobry. Ile kosztuje to ustroistwo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 Na takie miejsca przy koralach to tylko Berghia. Nie zje i nie uszkodzi zoasów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 3 godziny temu, TMK napisał: Na takie miejsca przy koralach to tylko Berghia. Nie zje i nie uszkodzi zoasów. jeśli nie można "zastosować " Chelmona to zgadzam się w 100 procentach nie używaj tego preparatu od Colombo !! ja przez ten preparat mało co nie zrezygnowałem z akwarium a później nim rozmnażałem Aiptasie ,ten preparat niby "działa" na początku lecz później j Aiptasia rozmnaża się w szybkim tempie i z podwójna silą .Jeśli chodzi o preparaty to u mnie sprawdził się JoesJuice zabijał na śmierć ,w tej samej cenie co Colombo tylko jest go mniej lecz nie patrz na ilość ( ja tak zrobiłem i miałem przerąbane) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sylwek79 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 U mnie świetną robotę wykonał Hemitaurichthys polylepis, załatwił około 30 Różyczek w przeciągu 2 tyg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 Wszelkie ryby do akwariów od 400l odpadają bo mam kostkę o boku 45cm.Może faktycznie ten joe's juice tylko wyczytałem że trzeba uważać przy zoa bo może uszkodzić.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 8 godzin temu, zipke napisał: Napiszę po raz 3:) mam krewetki ale nie interesują się różami niestety lub wyjadają najmniejsze okazy i tego nie widzę. Wypróbuję chyba preparat od colombo, dam znać jak efekty Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Bo krewetki są skuteczne w grupie! Ja miałem ten sam problem z aiptasią kupiłem 4 szt. krewetek i przez 2 miesiące tylko aiptasi przybyło. Dopiero jak dokupiłem jeszcze 10 szt na moje 2500l w obiegu problem z aiptasią przestał istnieć1 Wcześniej kupowałem ślimaki berghia 3 brzydale i chełmona. Nic nie pomagało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hurin Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 @waldek123blau ile w takim razie powinno być krewetek w takim akwarium jakie ma autor tematu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 21 minut temu, zipke napisał: Wszelkie ryby do akwariów od 400l odpadają bo mam kostkę o boku 45cm. Może faktycznie ten joe's juice tylko wyczytałem że trzeba uważać przy zoa bo może uszkodzić. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka dokładnie trzeba to robić uważnie ale to nie jest tak ze jak "kapnie " zoa to on zdechnie ,on się najwyżej zamknie na kilka dni i później dalej będzie się otwierał,ja próbowałem nawet Briareum tym zabijać i owszem trochę jakby niszczy ale po jakimś czasie znowu w tym miejscu odrasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 25 minut temu, Hurin napisał: @waldek123blau ile w takim razie powinno być krewetek w takim akwarium jakie ma autor tematu? Nie wiem powinien stopniowo zwiększać ilość krewetek aż znikną aiptasie. U mnie te krewetki załatwiły sprawę: Lysmata seticaudata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 Wpuściłem 4 regularnie widuję 2 ale mam sporo zakamarków. Tak jak pisałem być może widzę tylko duże aiptasie a krewetki jedzą małe okazyWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) Albo krewetki mają w nadmiarze inny pokarm i aiptasie olewają, może za dużo karmisz i one z tego korzystają? U mnie jedna lysmata kuekenthali wytępiła aiptasie do zera. Edytowane 20 Listopada 2017 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach