Nailo Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 Siemka Wszystko wygląda już prawie elegancko akwarium śmiga pół roku korale powoli zaczynają rosnąć tylko mam cały czas problem z jedna rzeczą Brązowy nalot na piasku i skale , jak nie przemieszam piasku raz na 2-3 dni to jest brązowy nie wiem czemu. Testy z dziś salifertem robione Mg 1200 Ca 300 KH 10 PO4 0 NO2 0 NH3/4 0 NO3 25-30 Sól Blue Treasure SPS Salt Jakieś pomysły po za tym że muszę zacząć podbijać magnez i wapń ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 I obniżyć nieco NO3. Wrzuć zdjęcie zbiornika i opisz go jakoś lepiej. Sump? Co w nim? Jakie życie i inne mniej istotne rzeczy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 72l kaskada (purigen, phosguard siporax) + filtr zewnętrzny wypełniony siporaxem , odpieniacz chińczyk Obsada 2x blazenek 1 e.bicolor 1 garbik 1krewetka czyszcząca 1 krewetka na aptasie i ślimaki Z korali quadri dunka pseduogorginia capnella jakies grzybki na dany moment nie mam jak wstawić foto aktualnie ponieważ wszystkie zdjęcia ponad 1mb ważą jak znajdę chwilę żeby z kompa wrzucić dorzucę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 Temat rzeka.....najpierw zidentyfikuj. Poczytaj o dino i cyjano jest tego masa na forum. Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 może okrzemki masz a testy na Mg i Ca dobrze zrobiłeś ? nie masz prawie korali a te pierwiastki jak na ta sol bardzo niskie chyba ze zasolenie masz za male. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 A jakie zasolenie? Bo coś Mg i Ca niskie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 Coś co będzie przekopywało ten piasek, jakąś babkę potrzebujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 1 minutę temu, elespero napisał: Coś co będzie przekopywało ten piasek, jakąś babkę potrzebujesz. Ale to tylko półśrodek do likwidacji skutków. Poza tym babka, w tak małym zbiorniku, zrobi sajgon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 Zasolenie mam 1.023 - 1.024 dziś mierzone testy robione 100% ok robił mi kolega ponieważ ja mam zooleka swoje chciałem mieć pewność więc wpadł ze swoimi Mała babka jest w planach. Podmianki robiłem rzadko bo zbiornik dojrzewał planuje to zmienić i robić raz na 1-2 tyg liczę że coś podbije to mg i ca ewentualnie powoli balling co do okrzemek raczej nierealne ponieważ jadę na wodzie demineralizowanej że względu na brak możliwości zainstalowania w obecnym mieszkaniu filtra Rodi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 43 minuty temu, Leel00 napisał: Ale to tylko półśrodek do likwidacji skutków. Poza tym babka, w tak małym zbiorniku, zrobi sajgon W nie przekopanym piasku zbiera się syf, jak go rusza co kilka dni to uwalnia wszystko i robi się nalot. Ja bedzie systematycznie kopany to nic nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Myślę właśnie że to może byc to bo nie jest to nalot wyglądający jak dino czy cyjano lekko się ruszy i znika raczej hmm taki kurz na piachu Cokolwiek po piasku przejdzie ślimak czy przepłynie ryba niżej piasek bieleje Moje pytanie pojawiło się dlatego że to takie monotonne ciągle manualnie tego dokonywać no i to no3 Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Nailo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 okrzemki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 skąd skoro nie leje wody z kranu a demineralizowana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 2 minuty temu, Nailo napisał: skąd skoro nie leje wody z kranu a demineralizowana Ha ha ha takie odpowiedzi są najlepsze Będą to okrzemki zapewne. Jak byś wstawił zdjęcie było by łatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 nie wierzę że mg jest 1200 bo ta sól ma bardzo wysokie mg Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Czym mierzysz zasolenie? Poziom Mg i Ca świadczy że masz mniejsze niż zmierzone 1.023-1.024. Nie masz korali twardych więc konsumpcja tych pierwiastków jest minimalna. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Rafael31 (wyświetl historię edycji) Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-OSA- Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2017 2 godziny temu, Nailo napisał: skąd skoro nie leje wody z kranu a demineralizowana A skąd tom wodę masz? Nie zawsze wynik okrzemków wynika z wody jaka lejemy, są akwaria prowadzone ładne na wodzie kranowej ale nie każdemu to się udaje i nie każdy chce ryzykować. Co do nalotu co masz to też mi się wydaje że to mogą być okrzemki lub cyjano i dobrze by było jak byś wrzucił jakieś foty dla dogłębniejszej analizy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Refraktometr do zasolenia Woda demineralizowana z carefura Zdjęcia wrzuciłem na hosting rogu i kawałku środka dna http://www92.zippyshare.com/v/SjkvBWm7/file.html http://www92.zippyshare.com/v/6OyyqnFn/file.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Zmierz tds tej wody z kerfura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Pomiar TDS butelkowej może być niemiarodajny. Potrafi się dosyć szybko zmienić (rozpuszczanie CO2, pył, temperatura itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Zauważyłem ze woda z marketu ma tds Ok 13 natomiast droższa z Orlenu 000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Mierzone było tdsem przed napisaniem wątku z 2 razy i ta która kupuje ma 0 na dwa pomiary w odstępie hmm miesiąca dwóch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Według mnie to okrzemki. kup coś aby intensywnie przekopywało piasek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2017 Dnia 11.12.2017 o 04:50, Nailo napisał: Refraktometr do zasolenia Woda demineralizowana z carefura Zdjęcia wrzuciłem na hosting rogu i kawałku środka dna http://www92.zippyshare.com/v/SjkvBWm7/file.html http://www92.zippyshare.com/v/6OyyqnFn/file.html raczej masz okrzemki, zmien żrudło wody jesli możesz i najlepiej daj do filtra sera silicate clear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2017 @azgar o tym serowskim silicate slyszalem i chyba zakupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach