MO115 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 Nasze solniczki mają jedną małą wadę, a mianowicie parowanie. O ile latem to nie problem, o tyle zimą już tak. Zastanawia mnie jaki macie sposób na walkę z wilgocią w mieszkaniu. Oczywiście wietrzenie pomieszczenia to podstawa. Zastanawiam się nad Metylan Stop Wilgoci, tylko że parowanie z akwarium to koło 3-4L na dobę, a to ustrojstwo chyba ma chyba mniejszą wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 Myślę że z tą wilgocią /parowaniem nie ma co panikować. Parowanie to nie wada. W okresie grzewczym powietrze jest tak suche że ludzie którzy używają kaloryferów wieszaja na nich pojemniki na wodę lub mokre ręczniki. Osobiście mam akwa w sypialni i nie mam z tym problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MO115 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 U mnie codziennie kałuże na parapecie. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 To raczej nie wina parowania, tylko słabej wentylacji w domu. U mnie wentylacja jest taka, że jak się przyłoży zapałkę do wylotu to ciąg powietrza ją gasi. Zobacze jak się będzie miała sytuacja po zalaniu większego akwa, bo obecnie zalewane będzie miało 5x większą pojemność, ale przy małym miałem wilgotnoć względną 40-50%. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 Może masz zatkaną wentylację okien?Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MO115 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 Będę musiał sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Wilgoć w domu/ mieszkaniu to nie problem akwarium. Masz nowe okna/drzwi ze starym sposobem myślenia. Czyli zamykamy wszystko bo ciepło ucieka, wierzymy chwilę a potem na szczelnie. A to błąd!!! Wietrzenie usunie tylko małą część wilgoci z powietrzem, ale nie tą która jest w ścianach, meblach, dywanach itp. Potrzebujesz stałej pełnej wymiany powietrza, początkowo sporej aby usunąć to co się skumulowało, a później mniejszą aby trzymać stały poziom. Może to potrwać nawet kilka tygodni!!! Sprawdź ciągi wentylacyjne, w oknach zamontuj nawietrzniki, pranie susz w pomieszczeniu gdzie jest otwarte okno. Ewentualnie akwarium możesz przykryć ale spowoduje to pogorszenie wymiany gazowej i spadek pH. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 Nasze solniczki mają jedną małą wadę, a mianowicie parowanie. O ile latem to nie problem, o tyle zimą już tak. Zastanawia mnie jaki macie sposób na walkę z wilgocią w mieszkaniu. Oczywiście wietrzenie pomieszczenia to podstawa. Zastanawiam się nad Metylan Stop Wilgoci, tylko że parowanie z akwarium to koło 3-4L na dobę, a to ustrojstwo chyba ma chyba mniejszą wydajność. U mnie paruje teraz 3-5l dziennie. W lecie do 12l na dobę. Akwarium odkryte. Nie mam problemow z wilgocia. Nawet żona mówi że jest sucho w mieszkaniu a takie duże akwarium. Wywietrzniki w oknach robią swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2017 Mam w domu cztery akwaria w tym dwa odkryte, na parapetach pełno kwiatów i okna mi nie parują, na parapetach nie ma wody. Rozszczelnij okna tzw. półwietrzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2017 Nawet żona mówi że jest sucha a takje duże akwarium. Słabo się starasz heheWysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2017 Słabo się starasz heheWysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka PoprawioneWysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawoj1 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) U mnie pomimo rozszczelnienia okien rano zawsze jest rosa w dolnej części okien, też zastanawiałem się nad Metylanem ale to w końcu chlorek wapnia czasami sprasowany w postaci tabletek 500g. Więc u mnie na oknach lub w miejscach niewidocznych są takie rozwiązania jak na zdjęciu: osłonka na doniczkę, sitko kuchenne, wentylator zasilacz dla zwiększenia wydajności- koszt poniżej 20 zł. Do tego worek chlorku wapnia 26 kg za 35-39 zł. Dwa razy w tygodniu z 6 pojemników wylewam w sumie 8- 10 litrów płynu. Wentylatory nie pracują non-stop. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez pawoj1 korekta (wyświetl historię edycji) Cytuj 350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muad’Dib Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2017 Moim zdaniem za dużo zabawy z mechanicznym usuwaniem wilgoci na dłuższa metę. Jeśli skrapla ci się na oknie to problem z wentylacja. Sprawdź wlot powietrza i wylot czyli kominy wentylacyjne. Jeśli nie masz droznych kominów to rozszczelnienie okna nic nie da. Może weltylator na komin wyciągowy z funkcja pomiaru wilgotności. Normalnie działa na 1 biegu a jak będzie za duża wilgotność to uruchamia 2 bieg. Zaciągane powietrze z zewnątrz po ogrzaniu zima ma niska wilgotność względna, wiec to powinno załatwić sprawę. I oczywiście trzeba ogrzewać dom. Pozdr.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2017 Dnia 21.12.2017 o 10:35, Muad’Dib napisał: Może weltylator na komin wyciągowy z funkcja pomiaru wilgotności. Normalnie działa na 1 biegu a jak będzie za duża wilgotność to uruchamia 2 bieg. Zaciągane powietrze z zewnątrz po ogrzaniu zima ma niska wilgotność względna, wiec to powinno załatwić sprawę. I oczywiście trzeba ogrzewać dom. Pozdr. Jeśli wentylator wyciagowy - to skąd zaciągnie powietrze? Zmieni ciąg pozostałych kominów wentylacyjnych? i przepływ powietrza w całym domu... Sam używam podobnie nie doskonałego rozwiązania. Ale nie uważam go za dobre. Druga sprawa nie zaciąga on powietrza z zewnątrz i tu się doszukiwał bym rozwiązania - czerpnia - póki co u mnie problem jest niewielki ale czerpnię rozważam od jakiegoś czasu. Wydaje mi się iż przy domach z wentylacją grawitacyjną jaka kiedyś była powszechnie stosowana może stanowić to rozwiązanie problemu uszczelnień jakie wprowadzaliśmy przez lata. Okna szczelne, drzwii szczelne - brakuje nawiewu. Jedno co mnie powstrzymuje nie lubię wiercić "na próbę" i nie chcę doprowadzić do wychładzania domu. Ktoś od strony praktycznej to przerobił? Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muad’Dib Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2017 Ogólnie powinno być jeden kanał wentylacyjny w kominie na jedna kratkę (pomieszczenie). Wiem ze buduje się różnie. Ja mam wyciągi w pomieszczeniach sanitarnych. Wentylator powinien zaciągać powietrze z wietrzników w oknach. Ja wymieniłem w domu wszystkie okna na pcv i w każdym pomieszczeniu mam jeden wietrznik i kratkę w kominie. Dom i tak ogrzewasz a jeśli wentylacja nie będzie działała poprawnie to po czasie problemy pewne z pleśnią. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 Miałem w mieszkaniu 40m2 akwarium 450l, i 9 x 30l. Nigdy się nie przejmowałem wilgocią bo jej nie było. A w zimie nawet powietrze było suche. Dobra wentylacja to podstawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach