dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Wreszcie przyszły wyniki. Teraz pytanie jak to ogarnąć. Walnąć podmianę 50%? Lecę na soli tm pro reef http://marinlab.com/index.php?route=application/user/user-order-result&id=3123 Edytowane 27 Grudnia 2017 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Wstaw kolego .pdf z wynikami Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Ok, myślałem że wyniki są zawsze online. Ale problem mam bo plik ma 1,7MB a limit 1MB Może teraz zaskoczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Sn bardzo wysoki. Za to potas za niski, może dlatego masz problem z sps? Si też wysoko.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Potas powiedzialbym, że ok. Nie prowadzę zbiornika na zeo. Tylko jak ogarnąć resztę? Rodi jest ok bylo na zero. Potas powiedzialbym, że ok. Nie prowadzę zbiornika na zeo. Tylko jak ogarnąć resztę? Rodi jest ok bylo na zero. Dodam, że zoa ma się bardzo dobrze. W dwa i pół miesiąca przyrost 50%. Z tym że nie chcę miękkich i wsadzilem tylko na próbę Potas powiedzialbym, że ok. Nie prowadzę zbiornika na zeo. Tylko jak ogarnąć resztę? Rodi jest ok bylo na zero. Dodam, że zoa ma się bardzo dobrze. W dwa i pół miesiąca przyrost 50%. Z tym że nie chcę miękkich i wsadzilem tylko na próbę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Sorki, na powiekszeniu myślałem że potasu jest 330.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Litu jest 374? Jak tak to dużo strasznie. Fosforanow też za wiele, no i zasolenie 33 trochę mało jak dla sps. Oczywiście ilość cyny to też problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Zasolenie podnioslem w tydzień do 1,025. Fosfor ogarniam powoli bo miałem boom przez skałę. Lit 174 to niby w normie. Co do cyny to się przeraziłem. Nie zdziwił bym się gdyby poprzednia skała to puściła. Tylko jak to teraz wypompować? Edytowane 27 Grudnia 2017 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 a nie jest to wina miedzi ? masz sporo przekroczony poziom. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 a nie jest to wina miedzi ? masz sporo przekroczony poziom. Miałem 45ug miedzi, obniżyłem do 23 i żadnych negatyqnych skutków w akwarium nie zauważyłem.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Z takich widocznych przekroczeń to miedź i cyna. Tylko jak obniżyć te pierwiastki. Samymi podmianami solanki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Na Cu możesz kupić cuprisorb seachem-aWysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 21 minut temu, laszek napisał: Na Cu możesz kupić cuprisorb seachem-a Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Oo dziękuję. Niby usuwa metale ciężkie poza miedzią. Ciekawe czy z cyną też sobie poradzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Mi przez dwa tygodnie opakowanie 100ml zbił Cu z 45 na 26. Ale pózniej Cu samo zaczeło spadać.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Zastanawia mnie czy chromowana łyżka podczas mieszania soli może wyprowadzić część z tych pierwiastków, ktore przekroczyłem. Praktycznie żadnej korozji na łyżce nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Z tego co sobie poczytałem to sn nie jest aż tak bardzo trująca. Co ciekawe występuje w związku z hg. A skoro hg masz na zero to sn powinno się wypłukać. Tak swoją drogą to przypadek ciekawy niesamowicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 17 minut temu, pinki napisał: Z tego co sobie poczytałem to sn nie jest aż tak bardzo trująca. Co ciekawe występuje w związku z hg. A skoro hg masz na zero to sn powinno się wypłukać. Tak swoją drogą to przypadek ciekawy niesamowicie. Też starałem się wyczytać coś wiecej i cokolwiek nie wpiauje to wyszukuje artykuły dietetyczne. A tak wracając do tematu to czy przekroczenie blisko 200 razy danego pierwiastka czasami nie zabija tych spsów. I czy wyciągnie część pozostałych metali ten cuprisorb, których mam za dużo. I czym je mierzyć. Icp robić raz w miesiącu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Spsy też wciągają metale ciężkie.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 6 minut temu, laszek napisał: Spsy też wciągają metale ciężkie. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Tak, tylko że żaden sps nie wytrzymuje u mnie dłużej niz 2 miesiące. Fakt że teraz zaczynam dążyć do właściwego kh. Ale coś mi się wydaje, że nie tylko z kh jest problem. Za to amboinensis się rozmnażają na potęgę. Jak dotąd udało mi się odchować kilka sztuk do rozmiaru ok 1,2 cm czyli mają jakieś 2-2,5 miesiąca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 Przy takim przedawkowaniu to bardzo prawdopodobne że może zabijać sps . Nikt pewnie też nie testował jak reagują sps na przedawkowanie cyny. Tak więc jesteś pionierem. Ja bym na twoim miejscu zrobił kilka większych podmian. Może absorber. następnie ponownie woda na testy. Zobaczysz jaki jest spadek poziomu cyny. Tym sposobem można przynajmniej orientacyjnie oszacować czas lub ilość podmian która wypłukać ci tą cynę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 Podobno węgiel dobrze wyciąga cynę: http://mojarafa.pl/_content/opisy/carbon.html Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 Węgiel mam, w tym linku też czytalem info i w jednej tabelce podają że cyna jest wchłaniania dobrze a w drugiej że słabo. I bądź tu mądry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 Raczej trzeba się zastanowić skąd w takiwj ilości jest. Jeżeli to po wcześniejszej skale. To dobrze by było zrobić icp za miesiąc i sprawdzić czy ilość Sn maleje.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2017 Zwiększyłem ilość węgla do 100ml i zastosowałem absorber na miedź. O dziwo test saliferta na cu wskazał kompletne zero... Co do cyny to nie mogę nigdzie znaleść testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Pogrzebałem w necie. Sn stosowana równkeż w elektronice jako półprzewodniki wiadomo. I napisane jest jeszcze, że często Cu jest pokrywana Sn. Sprawdź sobie sprzęt czy gdzieś nie ma przedartego przewodu czy coś nie jest zanurzone w wodzie. Sn raczej dostała się z zewnątrz z prawdopodobnie jakiegoś sprzętu.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach