dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 To trochę zmienia postać rzeczy. DSB dojrzewa około pół roku. Trzeba przemyśleć temat jeszcze raz. Parametry azotany i fosforany zerowe. Dokarmiasz mrożonkami a system nie chce zaskoczyć ?. Dalej stawiam na metodę ,, w czym mierzymy szczęście" czyli w promilach VSV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Teraz, dewoitine.roman napisał: To trochę zmienia postać rzeczy. DSB dojrzewa około pół roku. Trzeba przemyśleć temat jeszcze raz. Parametry azotany i fosforany zerowe. Dokarmiasz mrożonkami a system nie chce zaskoczyć ?. Dalej stawiam na metodę ,, w czym mierzymy szczęście" czyli w promilach VSV DSB ma 7 miesięcy i kosi parametry dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 5 godzin temu, elespero napisał: Special Blend Jarek sprawdź czy Special blend to nie bakterie probiotyczne. Ponoć VSV jest niewskazany do metody probiotycznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Też miałem Walczyłem trzy miechy - współczuję Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 10 minut temu, AnT napisał: Też miałem Walczyłem trzy miechy - współczuję Co pomogło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 6 godzin temu, elespero napisał: Special Blend. I jak sprawdziłeś te bakterie czy to są probiotyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 3 minuty temu, dewoitine.roman napisał: I jak sprawdziłeś te bakterie czy to są probiotyczne. Nic nie pisze że są probiotyczne. Więc raczej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 To ok vsv można stosować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 mi to wcale na dino nie wygląda a na cjano, przy dino sa pęcherzyki powietrza a to sa fioletowe gluty troche rozciągnięte ale jednak, i według mnie vsv to moze nic nie dac a nawet pogorszyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Pęcherzyki się robią, lecz jest tak mocna cyrkulacja że je 5 minut temu, azgar napisał: mi to wcale na dino nie wygląda a na cjano, przy dino sa pęcherzyki powietrza a to sa fioletowe gluty troche rozciągnięte ale jednak, i według mnie vsv to moze nic nie dac a nawet pogorszyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 witam u mnie to samo,tam gdzie dobra cyrkulacja,jest tego wiecej,leje special blenda i biodigest od miesiaca,zmian nie widac,sytem tez oparty na DSB REFUGIUM,po4 0,no3 0,tak jak u ciebie,walcze juz z tym 2 miesiace,za ciemnienie na 72 tez nic nie pomoglo,powrucilo po 2 tygodniach,tylko u mnie dodatkowo woda delikatnie metna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 27 minut temu, elespero napisał: Pęcherzyki się robią, lecz jest tak mocna cyrkulacja że je wiec moze byc i dino i cjano razem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morski72 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Miałem to samo ale nie mogę ci pomóc bo nie wiem dokładnie z jakiej przyczyny odeszło akwarium mam trzy miesiące pojawiło się gdy delikatnie zrobiłem podmianę na soli af w nocy ginęło w dzień się nasilało zniknęło kiedy zmieniłem Odpieniacz zrobiłem spora podmianę na soli seachem i zastosowałem bakterie atm colony marine teraz mam czysty piasek [emoji3]robię podmiany normalnie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alenqer Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Witam - dino nie dino , też miałem wypisz/wymaluj przez miesiąc po przenosinach do większego . 1. Cierpliwość 2. Bakterie. 3. Przez trzy tygodnie tylko niebieskie światło - ale każdy baniak jest inny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 1-wsze zdjęcie to cyjano, u mnie dwukrotnie skutecznie pomógł Mycosidol, możesz spróbować. Raczej krzywdy nie wyrządzi w akwa. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Troche zastanawiam sie, w jaki sposob "promile" moglyby pomoc, gdy NO3 i PO4 nie widac ? Raczej podnioslbym NO3 do poziomu wykrywalnego, dodawal bakterie, nalot odsysal, piach mieszal i do tego zaciemnienie na 48 godzin. Po dwoch tygodniach ewentualnie znowu zaciemnienie 48 godz. Oczywiscie, kazdy zwalczal to na swoj sposob, ale stosowanie wodki lub VSV w tym przypadku wydaje mi sie malo logiczne. Adsorber Si juz masz i jak juz kolega podpowiedzial - wstrzymaj sie z podmianami. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 4 godziny temu, Stani napisał: Troche zastanawiam sie, w jaki sposob "promile" moglyby pomoc, gdy NO3 i PO4 nie widac ? Raczej podnioslbym NO3 do poziomu wykrywalnego, dodawal bakterie, nalot ossysal, piach mieszal i do tego zaciemnienie na 48 godzin. Po dwoch tygodniach ewentualnie znowu zaciemnienie 48 godz. Oczywiscie, kazdy zwalczal to na swoj sposob, ale stosowanie wodki lub VSV w tym przypadku wydaje mi sie malo logiczne. Adsorber Si juz masz i jak juz kolega podpowiedzial - wstrzymaj sie z podmianami. Zaciemnianie nie pomogło, wróciło. Z podmianami się wstrzymam, zaaplikuje mocną dawkę biogro. Ponoć pomaga, robi dobrą konkurencje dla tych glonów/bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Ja walczyłem z rok i nic, dopiero Colombo Mycosidol wszystko wykosił w parę dni, już na drugi dzień widać że dziadostwo odchodzi. Wszystkie korale, ślimaki i ryby bez najmniejszych objaw stresu. Tym kombinowaniem więcej szkody sobie narobisz. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez owler (wyświetl historię edycji) Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 6 minut temu, owler napisał: Ja walczyłem z rok i nic, dopiero Colombo Mycosidol wszystko wykosił w parę dni, już na drugi dzień widać że dziadostwo odchodzi. Wszystkie korale, ślimaki i ryby bez najmniejszych objaw stresu. Ale nadal nie mam pewności co to jest, czy to dino czy to cyjano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 U mnie było i to i to czasami zmieniało kolor, fiolet, brąz, aż po ciemną zieleń, podobno colombo jest delikatniejsze od chemicleanu który użyłem z raz kilka lat temu. Na pewno Ci pomoże. Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrppp14 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Ja bym powiedział, że to cyjano. Kiedyś miałem podobnie i ze względu na małe pęcherzyki uznałem, że to dino coś podobne. Po 2 miesiącach przyszedł do mnie znajomy i powiedział, że od razu mam dać coś na cyjano -> gluty a pecherzyki to pewnie wymieszne w nim dino. Chemiclean w 2 dni ubił cyjano i faktycznie zostało dino w małych ilościach. Odessałem, zaciemniłem i poszło. Cała akcja trwała tydzień i po krzyku. Chemiclean sam w sobie nawet jak nie ma cyjano wg ulotki nie powinien zrobić nic złego. Znam przypadek akwarysty, który sypie chemiclean raz w miesiącu profilaktycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) 21 godzin temu, owler napisał: Ja walczyłem z rok i nic, dopiero Colombo Mycosidol wszystko wykosił w parę dni, już na drugi dzień widać że dziadostwo odchodzi. Wszystkie korale, ślimaki i ryby bez najmniejszych objaw stresu. Tym kombinowaniem więcej szkody sobie narobisz. Czesc @owler :-) od 4-5 dni mam podobną sytuację jak @elespero jeśli zastosuje colombo a nie będzie to ani dino ani cjano czy to nie zaszkodzi zbiornikowi??? no nie chciała bym się pozbyć obsady ryb i korali za parę tys zl,już nawet nie chodzi o pieniądze ale synowi byb zrobiła przykrość chyba dużą. Czy jest to środek sprawdzony jakie macie opinie o nim? Z góry dziękuję za odp:-)poczatkiem akwarium mialam cjano samo zeszlo ale to byly początki ale czy teraz to zejdzie samo! Edytowane 9 Stycznia 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Minęły 24h od zastosowania Colombo Mycosidol, wszystko żyję. Nie widać aby coś złego się działo przez preparat. Natomiast glony zaczęły się cofać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 6 minut temu, elespero napisał: Minęły 24h od zastosowania Colombo Mycosidol, wszystko żyję. Nie widać aby coś złego się działo przez preparat. Natomiast glony zaczęły się cofać dziękuje za info,ale poważnie taki efekt po 24h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 1 minutę temu, @Beti napisał: dziękuje za info,ale poważnie taki efekt po 24h Glony nie znikły całkowicie, jest ich mniej. Jutro też zdam relację. Dziś jeszcze pomogłem odmuchując korale i trochę skały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach