darek1973 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. Po kilku miesiącach czytania forum, kompletowania sprzętu nadszedł czas na zalanie zbiornika i tutaj mam pytanie. Czym mogę umyć akwarium przed pierwszym zalaniem? Pozdrawaiam Edytowane 9 Stycznia 2018 przez darek1973 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 cześć Darku,ja jak przywiozłam akwarium z erybki,to też oto pytałam w sklepie,odp zwykły płyn do naczyń i dobrze spłukać najlepiej pod ciśnieniem czyli wąż ogrodowy,karcher ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Ja nowe akwarium zawsze myłem kilkukrotnie czystą wodą bez żadnych detergentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogofrugo Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 39 minut temu, darek1973 napisał: Witam. Po kilku miesiącach czytania forum, kompletowania sprzętu nadszedł czas na zalanie zbiornika i tutaj mam pytanie. Czym mogę umyć akwarium przed pierwszym zalaniem? Pozdrawaiam Ja to przetarłem cały spirytusem i odczekałem jeden dzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 5 minut temu, jogofrugo napisał: Ja to przetarłem cały spirytusem i odczekałem jeden dzień. Co za marnotrawstwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadziol6 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Mam to samo pytanie .Spirytus za drogo woda z płynem jakoś do mnie nie przemawia może woda Ro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 nowe akwarium ? zwykła woda wystarczy (nawet RO szkoda a co dopiero % ) używane ? woda z kwaskiem cytrynowym i opłukać - gotowe woda z płynem tez może być - tylko płukać trzeba dokładniej , sama woda ... nie warto bo tylko kurz zejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogofrugo Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 2 minuty temu, dziadziol6 napisał: Mam to samo pytanie .Spirytus za drogo woda z płynem jakoś do mnie nie przemawia może woda Ro? A ile wy chcecie lać tego spirytusu 1 litr ?. Wystarczy takiego małego szczeniaczka i szmatkę trochę zmoczyć i przetrzeć jak okno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadziol6 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 A jak skusi ?od szczeniaczka się zaczyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 6 minut temu, dziadziol6 napisał: woda z płynem jakoś do mnie nie przemawia Panie Marku ;-) znów bez przesady,ja umyłam dobrze spłukałam i akwarium funkcjonuje 10ty miesiąc,a naczynia czym Pan myje w domu spirytusem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadziol6 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Oj tam jaki tam pan .Marek.Kurcze jakoś mnie ten płyn odstrasza .Muszę czymś umyć mój akwarium chyba w sobotę ruszę z zalewaniem.Chyba umuję jednak RO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 2 minuty temu, @Beti napisał: ,ja umyłam dobrze spłukałam i akwarium funkcjonuje 10ty miesiąc,a naczynia czym Pan myje w domu spirytusem? dokładnie - nie ma co panikować a dobrze wypłukać - i tak (mam nadzieję) od razu nikt nie pakuje do zbiornika super trudnych i wymagających korali 1 minutę temu, dziadziol6 napisał: Oj tam jaki tam pan .Marek.Kurcze jakoś mnie ten płyn odstrasza .Muszę czymś umyć mój akwarium chyba w sobotę ruszę z zalewaniem.Chyba umuję jednak RO zwykła woda i łyżka octu czy kwasku cytrynowego a ostatnie płukanie zrób w RO na pewno wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Teraz, dziadziol6 napisał: Oj tam jaki tam pan .Marek.Kurcze jakoś mnie ten płyn odstrasza .Muszę czymś umyć mój akwarium chyba w sobotę ruszę z zalewaniem.Chyba umuję jednak RO MARKU :-) spoko nie bój się;-) chłopaki nie płaczą ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 11 minut temu, silvia napisał: dokładnie - nie ma co panikować a dobrze wypłukać - i tak (mam nadzieję) od razu nikt nie pakuje do zbiornika super trudnych i wymagających korali jak dobrze wypłukać zbiornik 600l? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 1 minutę temu, elespero napisał: jak dobrze wypłukać zbiornik 600l? po "Twojemu" czy po "mojemu" ? po mojemu nie mam pojęcia bo nie mam miejsca żeby taki postawić a po "Twojemu" zależy od tego jak bardzo jest "brudny", zaplecza i chęci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 2 minuty temu, silvia napisał: po "Twojemu" czy po "mojemu" ? po mojemu nie mam pojęcia bo nie mam miejsca żeby taki postawić a po "Twojemu" zależy od tego jak bardzo jest "brudny", zaplecza i chęci Mieszkanie i akwarium nowe. Ja nigdy nie płukałem i wszystko działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Teraz, elespero napisał: Mieszkanie i akwarium nowe. czyli wystarczy przetrzeć z ewent. kurzu byle gąbką i czystą wodą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksrekin Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Woda z octem 1:1. Szmatka i wio. Nie cudować. Jak nawet resztki octu zostaną to posłużą jako pożywka dla bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Nie ma co cudować, wystarczy przemyć czystą wodą bez detergentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Jak to ma być akwarium ogólne to woda wystarczy. Jak ma to być zbiornik do hodowli larw to trzeba bardziej pokombinować i ocet nie wystarczy... No a taki "wybielacz' to nie jest dobry pomysł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 W środku octem i przepłukać. Lub ściereczka namoczona spirytusem i opłukać I cacy. Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Pierwsze akwarium jak poskładałem do kupy (hydraulike, cały obieg, 500l) to zalałem woda z sieci i tak chodziło chyba cały dzień, aż z roboty wróciłem, potem osuszylem i zalałem solanką.Jak po roku przekładałem na większe to prawdę mówiąc nie przypominam sobie wszystko szybko się działo, że nawet mi do głowy nie przyszło. Wszystko było ok, więc brawo ja Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Godzinę temu, Kris81 napisał: więc brawo ja @Kris81 cześć tylko nie wpadnij w samozachwyt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Gdzie pozostałe odpowiedzi, nieładnie Pani Beato zgłaszać do moderatora A propo tego co znikło, ciekawa kanapka by z tego wyszła Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach