Skocz do zawartości
souldust

Pierwszy zbiornik - sprzet

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Oto moje plany sprzetowe dotyczace pierwszego slonego akwarium. Chce w nim trzymac miekkie korale, LPS i kilka rybek.  

Zbiornik:

I tu pierwszy dylemat. Mam dwa do wyboru. 90x45x50  (210l wg producenta) albo 90x45x60 (245l). Sklaniam sie ku nizszemu, bo latwiej czyscic ale wyzsze tez kusi. 

Komin niestety wewnetrzyny( mysle o "balkonie" w rogu o wymiarach  20-25x10x10, starczy? ). Hydraulika  w zbiorniku  to 3 otwory na rurki o srednicy 1" wg projektu http://www.beananimal.com/projects/silent-and-fail-safe-aquarium-overflow-system.aspx. Powrot na zewnatrz albo wywierce kolejny otwor na rurke 3/4". I kolejne pytanie o wielkosc grzebienia na kominie. Wg moich obliczen 20-25cm powinno wystarczyc?

Sump 60x30x40 (75l) z odpieniaczem ( jeszcze nie zdecydowalem jakim, mysle o bubble magus curve 5)

Pompa obiegowa jebao DCT-4000. Falowniki 2x jebao SW-8. Chce zeby wszystko dzialalo na jakies 1/2 mocy albo i mniej.

Swiatlo i tu kolejny dylemat. Chinskie ledy czy T5 6 x 39w? Znalazlem chinskie LED 300w o wymiarach idealnych pod moj zbiornik: https://www.amazon.com/gp/product/B074PL12FM/ref=ox_sc_sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A1BSXM5KIS5MZE wygladaja calkie zacnie.

Grzalka. Lepiej 1x 300w czy 2x 150w? Sklaniam sie przy dwoch , bo jakby jeden padl drugi moze sam dac rade prze jakis czas.

Chyba tyle na poczatek jesli o niczym nie zapomnialem. Bedzie to dzialalo?  Wszelkie rady, opinie i krytyka mile widziane.

Pozdrawiam

Souldust

Edytowane przez souldust (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz zrobić, zamówić akwarium o większej głębi niż 45cm, bo 45cm to trochę mało? Tu masz kalkulator długości grzebienia http://reefcentral.com/calc/drain.php. Pewnie chodzi o grzałkę, a nie o termometr? Jedna 150W wystarczy w zupełności, chyba że masz bardzo zimne mieszkanie to lepiej mocniejszą lub dwie tak jak piszesz. Co do lampy to kup taką, która Tobie się podoba. Ta z Amazon to typowa chinka, tu masz temat o podobnej lampie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, chodzilo o grzalke. Niestety z ta glebia bedzie problem, Maksymalnie co sie zmieszcze to 50-52cm i tyle zajmie stojak z akwarium, bo dochodzi hydraulika. Sklepowa akwaria po 45cm nastepne sa 60cm a o tym nie ma puki co mowy :(.  Robienie na zamowienie akwarium o 5cm glebszego troche mi sie nie usmiecha. Co myslisz o pojsciu w gore i wziac 60cm zamiast 50cm? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60cm wysokości fajnie wygląda, tylko musisz wziąć pod uwagę wygodę obsługi akwarium. Mam słodkowodne o wymiarach 90x45x50 i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, souldust napisał:

Jasne, chodzilo o grzalke. Niestety z ta glebia bedzie problem, Maksymalnie co sie zmieszcze to 50-52cm i tyle zajmie stojak z akwarium, bo dochodzi hydraulika. Sklepowa akwaria po 45cm nastepne sa 60cm a o tym nie ma puki co mowy :(.  Robienie na zamowienie akwarium o 5cm glebszego troche mi sie nie usmiecha. Co myslisz o pojsciu w gore i wziac 60cm zamiast 50cm? 

A kupisz gotowca do morskiego z 45cm głębokości?

Praktycznie każdy robi na zamowienie. i będziesz narzekał na te 45cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie nie widze gotowcow powyzej 45cm a mniej niz 120cm na szerokosc, Chyba, ze kostki 60x60. Sam bede dziury wiercil, wiec jeszcze poszukam czegos, jesli te 5cm ma zrobic taka roznice. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, souldust napisał:

Wlasnie nie widze gotowcow powyzej 45cm a mniej niz 120cm na szerokosc, Chyba, ze kostki 60x60. Sam bede dziury wiercil, wiec jeszcze poszukam czegos, jesli te 5cm ma zrobic taka roznice. 

Zrób na zamowienie, nie będzie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gotowych to jedynie 100x50x50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie fundusze. Mieszkam za oceanem. Podzwonilem po kilku szklarzach i albo nie chca robic albo akwarium o takich wymiarach jakbym chcial 90x50x50 z 4 otworami to od 600$ w gore. Za to to ja kupie gotowy zestaw np. stad http://www.scaquariums.com Wiec zamowienie odpada. No i miejsce. Ledwo mi sie udalo wynegocjowac to 90x45, bo mialo byc 60x30.

Ja mam nadzieje sie zmiescic w 1100-1200$ nie liczac szafki z wydajniejszym sprzetem niz w zestawach.

Edytowane przez souldust (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, elespero napisał:

A ja w tej  cenie ledwo kostke 50cm poskladalem.... Nie wspomnę o dodatkowych kosztach... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy 300W na grzałkę to nie lekka przesada. Ja mam jedną 300w w 130x60x60 i utrzymuje temperaturę bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim akwarium używam 100W grzałki na 360 l wody i utrzymuje stałą temperaturę. 

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na ponad 600l w obiegu mam 2x 150W ale tylko jedna jest włączona. I bez problemu utrzymuje temperaturę. W mieszkaniu jest jakieś 23 stopnie.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.