sky Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2018 czy jest szansa aby wykonać akwarium 110x45x50h z szyby powiedzmy 10 lub 12 mm bez wzmocnien podłużnych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2018 bez najmniejszego problemu takie akwarium nie potrzebuje wzmocnień jeśli zrobisz je z szyby 10 ja mam 100x50x50 i na szybie 8 nie mam wzmocnień Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2018 Red Sea robi swoje akwaria bez wzmocnień nawet większe. Szyba 10mm powinna starczyć. Według tabelek 8mm powinno starczyć, ale ja bym nie ryzykował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2018 Mam 133x40x40 8mm od 20lat bez problemu , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2018 150x40x52 szyba 10mm, bez wzmocnień. Działa od kilku lat, ale teraz zrobiłbym wzmocnienia. Kiedy falownik za bardzo rozbuja wodę, to zdarza się, że się zrobi zaciek na przedniej szybie. Kiedy miałem akwarium ze wzmocnieniami, nie było tego problemu. Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2018 Wzmocnienia po obwodzie powoduja, ze woda sie nie wylewa podczas czyszczenia szyb magnesem.... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2018 i jeśli się ma klasyczną skrobaczkę to jest trudniej ... Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pumba07 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2018 Wzmocnienia po obwodzie można wykorzystać jako praktyczną półkę podczas prac w akwarium lub jako podpory do pokrywy nad akwarium (pokrywa żeby ryby nie wyskakiwaly, albo tak jak u mnie żeby kot nie wskakiwal do akwarium). Cytuj Akwarium 80x40x40cm (128l) + sump z DSB i refugium, w obiegu 130l wody. Start 17.02.2017r. Akwarium prowadzone na metodzie DSR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2018 Ja wziąłem za namową forumowiczów wzmocnienia dookoła. głównie z powodów wymienionych przez @maguI @Stani. I po miesiącu użytkowania wielce to sobie chwalę. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2018 Wzmocnienia dookoła też podobno zapobiegają wyskakiwaniu ryb z akwarium, bo ryby wyskakują przy szybie, wzdłuż szyby. I wtedy można zrobić akwarium bez korony, obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2018 15 godzin temu, maciej01 napisał: Wzmocnienia dookoła też podobno zapobiegają wyskakiwaniu ryb z akwarium, bo ryby wyskakują przy szybie, wzdłuż szyby. I wtedy można zrobić akwarium bez korony, obudowy. To u mnie się nie sprawdza bo jedyne trzy skoki były środkiem ( 1/4 powierzchni odkryta centralnie po środku ) , w dodatku mijając lampę i 12 cm koronę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tmoek.db Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2018 Ja ma 80x80x60 szyba 12mm bez wzmocnień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2018 A czemu chcesz bez wzmocnień? Bardzo Ci one przeszkadzają?...do poprzednich wypowiedzi nic dodać, nic ująć...ze wzmocnień są same +...i nie tylko chodzi o wzmocnienia żeby się akwa nie rozeszło. Rób że wzmocnieniami...;-)Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Czy można bez problemu dodać wzmocnienia po calosci wzdluz gornej krawedzi do istniejącego już akwarium? Mam 250l bez wzmocnień a będę dorabial koronę i stawiał na akwarium, teraz szyba jest lekko ugieta a nie chce ryzykować dalej. Poza tym wolę wzmocnienia. Nie zmieni się rozkład sił itp aby coś mogło strzelić? Akwa ma szybe 10mm, jakiej grubości dac wzmocnienia? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Można bo sam kiedyś doklejałem wzmocnienia. Tylko trzeba spuścić z akwarium odpowiednią ilość wody, żeby szyba wyprostowała się, wróciła do pierwotnego kształtu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Podczas klejenia akwarium będzie puste bo wracam do morskiego z roślinnego:) Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Jak zamawiane bylo moje akwarium 250l [ standardowy wymiar 100x50x50 ] to zostałem zapytany czy chce wzmocnienia czy nie . Jesli tak to szyba 8 mm ,jesli chce bez wzmocnień to szyba 10 mm . U Ciebie jest 10 mm tak wiec z tego co wiem to wzmocnień nie musisz mieć np chyba ,ze chcesz .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Chce Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach