Roman.P Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Spróbujmy przeanalizować. Co jest źródłem NO3 I PO4 w istniejącym zbiorniku? W jaki sposób te dwa elementy są wydalane z systemu? Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 26 minut temu, Raffy14 napisał: On nawet nie wie o co chodzi w tym. To że jego świeże akwarium hula to myśli, że dziesiątki innych zbiorników będą tak samo funkcjonować Wszelkie zło to odpieniacz, tylko nie akwarysta i logiczne myślenie - zaczyna mnie to drażnić na tym forum. eot Ave ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Ocho będzie kolejna afera "odpieniaczowa"; mam parzyć kawę ? A na temat: @endi007 za duzo czynnosci w krótkim czasie, to destabilizuje bardziej sytuację. Powolutku, spokojnie Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Arturro (wyświetl historię edycji) https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Za czesto podmiany , za duzo minerałow, 3 x mniej papu I pal praktycznue niebieskim Jod i bakterie i tyle Taki nalot tworzy sie też przy uzyciu pelet ale to objaw jak nie działaja na zbiorniku Letko zmniejsz cyrkylacje , fajny efekt - zobaczysz ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 10 godzin temu, fresz33 napisał: I znowu ten odpieniacz w akcji Fresz , ja cię proszę .... Nigdy nie mów o czymś czego nie przetestowałeś i nie sprawdziłeś nawet jeśli wydaje ci się to nie potrzebne .Nie raz mimo że jestem na nie ,kupuję i sprawdzam testuję i gdy jestem pewien że zrobiłem wszystko także przeciw swojemu zdaniu , i wszystko co mogłem żeby być obiektywny , piszę /wypowiadam sie w tym temacie . Dla twojego dobra omijaj już temat odpieniaczy bo nie dość że robisz z siebie "........" , nabijasz kopę spamu a swoim zachowaniem prowokujesz niepotrzebne spinki na forum . Ogólnie mimo że znam twój styl od wielu lat , teraz coś sie zmieniło , nie wiem , baba cie olała , zepsuł się opel , czy inne traumy . Wyluzuj ..... Kurna bo jestes 2 dni po wakacjach i h to dało widzę . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 Dnia 31.01.2018 o 22:28, Arturro napisał: Ocho będzie kolejna afera "odpieniaczowa"; mam parzyć kawę ? Możesz zaczynać hehe Dnia 31.01.2018 o 22:41, SU1 napisał: Fresz , ja cię proszę .... Nigdy nie mów o czymś czego nie przetestowałeś i nie sprawdziłeś nawet jeśli wydaje ci się to nie potrzebne .Nie raz mimo że jestem na nie ,kupuję i sprawdzam testuję i gdy jestem pewien że zrobiłem wszystko także przeciw swojemu zdaniu , i wszystko co mogłem żeby być obiektywny , piszę /wypowiadam sie w tym temacie . Dla twojego dobra omijaj już temat odpieniaczy bo nie dość że robisz z siebie "........" , nabijasz kopę spamu a swoim zachowaniem prowokujesz niepotrzebne spinki na forum . Ogólnie mimo że znam twój styl od wielu lat , teraz coś sie zmieniło , nie wiem , baba cie olała , zepsuł się opel , czy inne traumy . Wyluzuj ..... Kurna bo jestes 2 dni po wakacjach i h to dało widzę . A ja Cię proszę żebyś nie atakował jak nie ma potrzeby, siedź cicho i się nie udzielaj akurat w Twoim przypadku uskuteczniasz spam bo przeżywasz osobistą traumę związaną z posiadaniem odpieniacza. Masz to spoko ciesz się nim! , mi to nie przeszkadza heh wakacje były z winy AnT'a bo się mnie uczepił jak rzep psiego ogona - powód brak możliwości zalogowania się na innym forum. Może prowadzę zbyt ostry "marketing" związany z odpieniaczem, ale dacie radę heh coraz więcej jest tematów nie tylko moich na ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Z pewnością posiadanie odpieniacza nie jest powodem tego nalotu. A już jego brak przy tych wszystkich próbach poradzenia sobie z problemem mógłby zakończyć się jeszcze gorzej. Co do samego odpieniacza, ten wywala wszystko, no prawie wszystko: http://reefkeeping.com/issues/2002-12/rs/feature/index.php Edytowane 2 Lutego 2018 przez VDR (wyświetl historię edycji) 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Dlatego też napisałem że jak nie wiesz co robisz to żadna droga nie będzie dobra Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Lutego 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 1 godzinę temu, fresz33 napisał: Twoim przypadku uskuteczniasz spam bo przeżywasz osobistą traumę związaną z posiadaniem odpieniacza. I tak przesłoniłeś sobie tym oczy że już wszędzie go widzisz , mi nie jest potrzebny odpieniacz . I zupełnie nie chodzi o w/w tylko twoje zachowanie . PS: Stoi co prawda 150 TWISTMAN na półce i może kiedyś w dalekiej przyszłości jak postawie 200 -300L to przetestuję czy jest potrzebny . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) 30 minut temu, SU1 napisał: I tak przesłoniłeś sobie tym oczy że już wszędzie go widzisz , mi nie jest potrzebny odpieniacz . I zupełnie nie chodzi o w/w tylko twoje zachowanie . PS: Stoi co prawda 150 TWISTMAN na półce i może kiedyś w dalekiej przyszłości jak postawie 200 -300L to przetestuję czy jest potrzebny . Nie widzę a czytam co piszesz heh poniżej "cycat" Cytuj Odpieniacz hehe mam na kostkę lipową za 35 pln , i hm .. u mnie nie ma co odpieniać , robi za napowietrzacz . Nie rozumiem co Tobie przeszkadza moje zachowanie? może za dużo internetów u Ciebie? może powinieneś odpocząć? Forum to miejsce gdzie dzielimy się wiedzą itd. Jest mój temat ze zbiornikiem jak ktoś chce sobie doczytać to znajdzie moje podejście do tematu związanego z brakiem odpieniacza. Ja nie będę w każdym moim poście pisał całej "historii". Skomentowałem z 3-4 tematy gdzie przewinął się problem ze zbiornikiem w którym jest odpieniacz i WIELKIE HALO heh W moim temacie ze zbiornikiem napisałeś że muszę zapodać odpieniacz, ale zabrakło merytoryki po co miałbym go w tamtym momencie dawać. Link do tematu. Jak już coś doradzasz to proszę o odpowiedź przyda się to też koledze z tego tematu. Link poniżej. Edytowane 2 Lutego 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) 4 godziny temu, fresz33 napisał: Możesz zaczynać hehe A ja Cię proszę żebyś nie atakował jak nie ma potrzeby, siedź cicho i się nie udzielaj akurat w Twoim przypadku uskuteczniasz spam bo przeżywasz osobistą traumę związaną z posiadaniem odpieniacza. Masz to spoko ciesz się nim! , mi to nie przeszkadza heh wakacje były z winy AnT'a bo się mnie uczepił jak rzep psiego ogona - powód brak możliwości zalogowania się na innym forum. Może prowadzę zbyt ostry "marketing" związany z odpieniaczem, ale dacie radę heh coraz więcej jest tematów nie tylko moich na ten temat No normalnie, Edytowane 2 Lutego 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 A ja to widzę tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 Wy obaj chyba znów chcecie tydzień odpoczynku... Nie zaśmiecajcie. Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 No AnT ewidentnie się prosi bo nic nie wnosi do tematu tylko wrzuca filmiki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 3 godziny temu, fresz33 napisał: W moim temacie ze zbiornikiem napisałeś że muszę zapodać odpieniacz, ale zabrakło merytoryki po co miałbym go w tamtym momencie dawać. Link do tematu. Jak już coś doradzasz to proszę o odpowiedź przyda się to też koledze z tego tematu. Link poniżej. Ikonki Ci się nie wyświetlają ? , tam jest na końcu wypowiedzi taka "wymowna" . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 2 Lutego 2018 Szanowni koledzy. To nie jest dział off tylko tylko konkretny temat z problemem. Wszystko wymknęło się z pod kontroli, więc temat zamykam i proszę autora o założenie nowego. Za co go serdecznie przepraszam. Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach