Engell1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, Dziś rano miałem ekspresową pobudkę jak żona powiedziała " Przemek wstawaj coś nie tak jest z akwarium " Tak szybko to rzadko wstaję Okazało się, że zapchała się rurka od spływu wody do sumpa i cała woda leciała tylko rewizją . . .było dość głośno. Odłączyłem pompy i okazało się, że to krab zapchał spływ! . . . całe szczęście był większy od średnicy rury i nie wleciał do środka bo to mógłby być porządny problem . . . Krab został odłowiony i przy okazji znalazłem również drugiego . . . .i Nemo, którego brakowało mi kilka tygodni . . . Nemo wrócił do zbiornika wraz z krabami i tu pytanie jak uchronić się przed podobnymi sytuacjami tzn. aby kraby i ryby nie skakały do komina ?? Rybę już kiedyś tam znalazłem i ciekaw jestem jak one to robią, przegroda wystaje ok 2 cm ponad powierzchnię wody . . . Jakieś pomysły ? pozdr Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Engell1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Kawałek siatki / kratki rastrowej na komin. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) a na samym spływie polecam zamontować sitko, nawet jak coś wlezie do komina, to nie da rady zapchać splywu takie coś: Edytowane 31 Stycznia 2018 przez jedikk1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 8 minut temu, jedikk1 napisał: a na samym spływie polecam zamontować sitko, nawet jak coś wlezie do komina, to nie da rady zapchać splywu takie coś: Mam i gorąco polecam, Jest na tyle długie, że nie wiem co musiałby wpaść do sumpa żeby je zatkać. Kawałek folii chyba. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Dokładnie, takie sitko jest w sumie nie zbędne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 U mnie często turbo przechodzą rewizją do sumpa , boję się że któregoś dnia zaklinuje się jeden z nich i będzie kłopot . W sumpie znajdowałam już ślimaki średnicy rewizji . Jak Wy sobie z tym radzicie bo myślę że nie jestem odosobnionym przypadkiem . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 11 minut temu, szybki59 napisał: U mnie często turbo przechodzą rewizją do sumpa , boję się że któregoś dnia zaklinuje się jeden z nich i będzie kłopot . W sumpie znajdowałam już ślimaki średnicy rewizji . Jak Wy sobie z tym radzicie bo myślę że nie jestem odosobnionym przypadkiem . Pozdrawiam sam się zastanawiam nad tym tematem bo ostatnio znalazłem ślimaka w kominie jak chodził po rurce spływu.. na szczęście mam sitko, ale na rewizji juz nie myślałem o nałożeniu na to drobnej siatki, np. takiej jak w workach z transportu krabów/krewetek. Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Dzięki muszę się zaopatrzyć w takie sitka ! Muszę tylko zmierzyć średnicę rur i śmigam do sklepu . . . . Tak czysto teoretycznie to jakby obydwa spływy się zapchały to co by się stało . . . pompa obiegowa przelałaby całą wodę z sumpa do akwarium po czym by się wyłączyła o ile ma czujnik pracy na sucho ??? Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Engell1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Jeżeli ma taki czujnik to tak, jeżeli nie to się spali. Ja zamierzam założyć dodatkowy czujnik który wyłączy pompę gdy skończy się woda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Próbowałem założyć siatkę na rewizję ale zaczyna wtedy być słyszalna woda spadającą rewizją . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 2 minuty temu, szybki59 napisał: Próbowałem założyć siatkę na rewizję ale zaczyna wtedy być słyszalna woda spadającą rewizją . A jakby najpierw owinąć siatką rurę od rewizji, tak żeby siatka wystawała z nad rury parę cm, a górę tego "rulonu" dodatkowo przykryć kolejnym kawałkiem siatki? Powinno być cicho Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Siatka ma być tylko na spływie, a na wypadek gdyby ten czymś się zakleił jest rewizja, która ma być zwykłą rurą bez przeszkód, to jest właśnie zabezpieczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Tak tylko że ślimory włażą do sumpa przez rewizję . Spływ u mnie jest ok Jedikk nie kumam o co Ci chodzi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 3 godziny temu, szybki59 napisał: Tak tylko że ślimory włażą do sumpa przez rewizję . Spływ u mnie jest ok Jedikk nie kumam o co Ci chodzi . Chodzi mi o to, żeby wziąć kawałek takiej siatki, i owinąć go wokół rury rewizyjnej. Teraz ważne, żeby górny koniec siatki wystawał kilka cm ponad rurę rewizyjną, woda będzie mogła spokojnie wlatywać do rewizji i nie powinna przy tym wtedy chlapać. A dodatkowo dociąć kawałek siatki i przymocować na górę tego "rulonika" z siatki, tak żeby całość zakryć. Wstawiam piękny rysunek. Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Tak jak @Marqo napisał jakieś zabezpieczenie nad kominem. Siatka na spływem to standard. I jak ktoś potrzebuje trzeci spadochron to czujnik poziomu wody w komorze pompy ustawiony tak żeby wyłączył pompę kiedy ilość wypompowanej wody może przelać akwarium Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Mi się ostatnio walało po samochodzie służbowym takie coś https://ihe24.pl/przekazniki-poziomu-cieczy/6509-przekaznik-kontroli-poziomu-cieczy-pz-828-rc-ff.html . Wsadziłem do akwarium jak przekroczy stan głównego zbiornika to wyłącza pompę obiegową i śpię spokojnie 50 minut temu, Roman.P napisał: trzeci spadochron to czujnik poziomu wody w komorze pompy ustawiony tak żeby wyłączył pompę kiedy ilość wypompowanej wody może przelać akwarium Warunkiem jest żeby pompa utrzymywała stabilnie swoje parametry pracy, patrząc na swoje jebao rozbieżność jest spora żeby nie powiedzieć duża, ponadto w komorze pompy masz jeszcze poziomy od dolewki co wywalisz do góry, to ci dolewka wyrówna Edytowane 31 Stycznia 2018 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Jedikk niezłe rozwiązanie , napewno wypróbuję . Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Mi kiedyś rurę spływu zatkał ukwiał po podziale, też była pobudka w trybie awaryjnym. Tyle że skończyło się rozkręcaniem hydrauliki bo qwadri zatrzymał się na zaworze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Na spływie mam element od głowicy (kopa tego wala sie po domu ) https://sklep.wodna-kraina.pl/pompa-circulator-500-akwarium-do-150l-aquael Rewizja otwarta , nie mam ślimaków które by to mogły zatkać więc śpię spokojnie . Moja pompa obiegowa w standardzie ma czujnik pływakowy ,ale raczej nie widzę potrzeby montażu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 Na grzebieniu polozylem kawalek spienionego pvc i jest spokoj - miedzy zebami grzebienia nic nie przechodzi. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach